NieuwNieuws

Binnenland

Langzame daling besmettingen ‘zorgelijk", overleg over openen basisscholen

OMT wil 'risico's' nemen om 'perspectief' te bieden

Minister Tamara van Ark (VVD) van Medische Zorg noemde de daling van de besmettingscijfers lager dan verwacht gezien de ‘drastische’ maatregelen die nu van kracht zijn. “De situatie is zorgelijk,” zei ze vandaag in het programma WNL op Zondag. Desondanks wordt er vandaag in het Catshuis gepraat over versoepelingen. Het kabinet wil per 8 februari de basisscholen en de kinderopvang weer openen. De Algemene Onderwijsbond is blij met het voorstel, maar heeft ook zijn zorgen, meldt de NOS. “[Leraren] maken zich zorgen over de veiligheid.”

Gisteren kreeg dezelfde omroep een lek onder de neus geschoven waarin stond dat het OMT positief staat tegenover het heropenen van de basisscholen. Inmiddels is het lek wat gedetailleerder geworden en weten we dat het geen unaniem advies was. Meerdere leden van het Outbreak Management Team zijn tegen, maar de grootste groep stemt wél in. Zij beroepen zich op de maatschappelijke wens voor ‘perspectief’ en ‘enige versoepeling.’ 

Risico

Het Team benoemt ook dat de opening een stap in het donker is: het zou een ‘reëel risico’ met zich meebrengen voor de druk op de zorg. Ze hopen dat alle maatregelen die wel van kracht blijven de verspreiding genoeg kunnen drukken. Het effect van de net een week actieve avondklok is nog niet bekend. Een deel van de onderwijsbond wordt zenuwachtig van dat genoemde risico en vraagt om meer geruststelling vanuit het OMT. “Op zich willen de meeste mensen die in het onderwijs werken dat de scholen weer open kunnen, maar voorwaarde voor heropening is dat het OMT aangeeft dat dit op een verantwoorde manier kan. Dat advies hebben we nog niet gezien.” 

Vandaag wordt er in het Catshuis overlegd door een deel van het demissionair kabinet en RIVM-hoofd Jaap van Dissel. Aanstaande dinsdagavond komen premier Rutte en minister De Jonge met een nieuwe persconferentie. 

'Vrouw PSV-speler Zahavi mishandeld bij overval'

Binnenland

Overvallers zouden zich hebben voorgedaan als pakketbezorgers

Lees verder

Eredivisiespeler verdacht van matchfixing

Sport

Politie onderzoekt de zaak

Lees verder

Elon Musk bij SNL: 'Ik ben een autist'

Glamorama

Raketbouwer onthult zijn geheim en torpedeert ook nog even een cryptomunt

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Klaas Dijkhoff maakt transfer naar PSV

Lees verder

Jongen wilde 'mening uiten' met middelvinger voor politie

Lees verder

Raven van Dorst voortaan als non-binair door het leven

Lees verder

Romain Grosjean even terug in de Formule 1

Lees verder

José Mourinho aan de slag bij AS Roma

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Inbreker gepakt na fapje achter laptop

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: