NieuwNieuws

Tech & Crypto

PODCAST - Het NieuwNieuws van 31 januari

Benen omhoog, oren open, helemaal bijgepraat

Met vandaag: opruiende mensen van hun bed gelicht, Neerlands trots in Brussel en de Paus die teveel pizza eet. 

Lijkt het je tof om dagelijks door Peter bijgepraat te worden? Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts en sinds kort ook op YouTube. Wat je ook kiest, maakt niet uit! Wij zouden dit vet aardig vinden, dus op voorhand superdikke dankjewel!

Transcript

Welkom bij het NieuwNieuws van de dag, met de belangrijkste en meest opvallende gebeurtenissen van vandaag, uiteraard met een knipoog. Met vandaag opruiende mensen van bed gelicht, Neerlands trots in Brussel en de Paus eet teveel pizza. Mijn naam is Peter Bouwman, dit is het NieuwNieuws van de dag, zondag 31 januari. 

Politie-eenheden door het hele land hebben de laatste dagen mensen opgepakt voor opruiing. Het gaat om veelal jonge verdachten die oproepen hebben geplaatst op sociale media als WhatsApp en Telegram om te gaan rellen. De jongste onder hen is een 15-jarige jongen uit Bergen op Zoom, maar er is ook een Utrechtse vrouw van 60 van haar bed gelicht. De politie gaat niet in op de details van de oproepen, maar Omroep Brabant wist een kijkje te nemen in één van de chatgroepen. Daarin wordt gesproken over het in 'kanker brand' steken van een GGD-teststraat, het bekogelen van agenten met molotovcocktails en het meenemen van 'vuurwerk, terpentine, wasbenzine, C6 en fakkels.' Een opgepakte verdachte uit Oss stuurde agenten appjes op hun werktelefoons waarin hij dreigde ze wat aan te doen. In Amsterdam heeft de politie een speciaal team opgetuigd om relschoppers op te sporen. Ze zijn zelfverzekerd over het vervolgen van de mensen die de afgelopen weekenden op en rond het museumplein voor agressie kozen. Er zouden ongeveer veertig dossiers klaarliggen met herkenbare camerabeelden, meldt AT5. Het Openbaar Ministerie heeft in haar onderzoek naar relschoppers en plunderaars bankrekeningen en bezit in beslag genomen om de schade te verhalen. 

Na tulpen, kaas en melkpoeder hebben we met Nederland een nieuw exportproduct. Anti-lockdown-rellen! In de Belgische hoofdstad Brussel zijn vandaag meer dan tweehonderd demonstranten gearresteerd bij uit de hand gelopen anti-lockdown-betogingen. De demonstratie was op voorhand verboden door de gemeente. Onder de demonstranten was een groot aantal voetbalhooligans. De situatie is inmiddels weer onder controle. Betogers moeten zich allemaal identificeren en worden daarna weggestuurd. De demonstratie die was aangekondigd in Brussel is geïnspireerd op de gebeurtenissen in Nederland. Daar worden elke week demonstraties aangekondigd in de vorm van een oproep om massaal te gaan "koffiedrinken" in een bepaalde stad. Trots.

Paus Fransiscus heeft te horen gekregen dat hij toch echt een stuk minder pasta en pizza moet gaan nuttigen. Anders komt hij nooit van zijn rugpijn af, schrijft The Sun. De beste man is 84 en houdt van een goed bord eten, maar moet afvallen. Een paar kilootjes moeten genoeg zijn om zijn zenuwpijn in zijn been te verlichten. De aandoening  is hem steeds meer parten aan het spelen: de paus zegt steeds meer afspraken af. Een reis naar Irak moet misschien overgeslagen worden, en deze week heeft hij een meeting met zijn kardinalen zittend doorgebracht. “Als jullie het me vergeven zal ik het woord zittend nemen,” zei Fransiscus. Het advies is om de koolhydraatrijke Italiaanse keuken te vervangen door bakjes rijst en om genoeg fruit, groente en vis te eten. Pasta en pizza moet de pontifex zo veel mogelijk links laten liggen, en taarten zijn verboden. Wel is de eindbaas van de katholieke kerk inmiddels gevaccineerd.

Het was koud. 

Hoewel er al een nieuwe president verkozen is, gaat er toch nog een afzettingsprocedure volgen voor voormalig-president Trump. De senaat moet oordelen of hij schuldig is aan opruiing en aanzetten tot geweld tegen de overheid. Niet dat hij niet vrijgesproken wordt, er is een 2/3 meerderheid nodig voor een veroordeling en dat gaat niet lukken, maar zijn verdediging is wel lastiger geworden, nu vijf van Trumps advocaten het verdedigingsteam hebben verlaten. En dat een week voor de start van het proces. Trump zou nog altijd stevig vasthouden aan zijn overtuiging dat hij de verkiezingen gewonnen heeft. Hier is nooit bewijs voor gevonden. De onenigheid over de strategie van de verdediging zou de reden zijn geweest dat het advocatenteam uiteenvalt. Butch Bowers en Deborah Barberi zouden als eerst zijn vertrokken. Het zou gaan om een "wederzijdse beslissing". Advocaten Greg Harris en John Gasser zouden zijn vertrokken omdat ze weigerden om Trumps bewering over verkiezingsfraude te verdedigen. Tenslotte nam ook Josh Howard de benen. Op 8 februari begint de zaak, het is nog onbekend wie Trump gaan verdedigen. "Als je niet vecht als de hel, heb je straks geen land meer." Dat zijn de woorden die Trump uitsprak tegen zijn fans. Een paar honderd van hen bestormden niet veel later het Capitool. Bij de aanval op het parlementsgebouw kwamen vijf mensen om het leven. De Democraten en een handvol Republikeinen vinden dat Trump direct heeft opgeroepen tot geweld tegen politici. Dat is een misdaad die niet onbestraft mag blijven, vinden ze. Als hij door de senaat veroordeeld wordt en de meerderheid is groot genoeg, kan het ook betekenen dat Trump nooit meer president mag worden. Maar goed, dat gaat niet gebeuren. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: