NieuwNieuws

Algemeen

Aung San Suu Kyi in goede gezondheid volgens partijgenoot

Regeringsleider Myanmar werd gisteren opgepakt bij een staatsgreep door het leger

Aung San Suu Kyi, de opgepakte regeringsleider van Myanmar, zou in goede gezondheid verkeren. Dat verklaart een partijgenoot van Kyi op Facebook. Hoe partijgenoot Kyi Toe aan de informatie komt is niet duidelijk.

Maandag werden de regeringsleider en meerdere leden van het kabinet gearresteerd bij een staatsgreep. Het leger van Myanmar kondigde een noodtoestand af waardoor zij wettelijk gezien een jaar lang de macht kunnen opeisen, een zogeheten militaire junta. 

In november vorig jaar won Aung San Suu Kyi de verkiezingen met een ruime meerderheid. Sindsdien wordt zij door het leger beschuldigd van fraude en er werd meermaals gedreigd met een staatsgreep. Internationale waarnemers weerleggen deze bewering en stellen dat hier geen bewijs voor is.

Tekst gaat verder onder de tweet

Staatsgreep te zien op achtergrond van nietsvermoedende sportinstructrice

Wankele democratie

Tot begin jaren '10 stond het Aziatische land onder bewind van de junta. In de periode 2010 tot 2012 werden in Myanmar de eerste stappen gezet naar een parlementaire democratie. Deze bestuurstransformatie werd bezegeld door de verkiezing van Aung San Suu Kyi in de lente van 2012.

Met het installeren van een gekozen regering verwierf Myanmar, hoewel de democratie breekbaar was, internationaal steeds meer vertrouwen. Desondanks had het land nog steeds te kampen met grote institutionele problemen. Zo was de rechtspraak niet onafhankelijk en ook persvrijheid en -veiligheid waren niet gegarandeerd.

Rohingya

Aung San Suu Kyi, die al sinds de jaren '80 een grote rol speelt in de destijds voorzichtig ontwikkelende democratie, is niet onomstreden. Hoewel zij in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede won, lag de regeringsleider de afgelopen jaren zwaar onder vuur. De voornaamste kritiek zit hem in de manier waarop in het land wordt omgegaan met de Rohingya, een islamitische minderheidsgroep.

In Augustus 2017 begon het Myanmarese leger met hardhandig en dodelijk optreden tegen de Rohingya in de staat Rakhine, waar het volk volgens de overheid illegaal verblijft. Het overwegend Boeddhistische Myanmar ontkent het burgerschap van de moslimminderheid en ze werden uitgesloten van de volkstelling in 2014. Het voormalige Birma ziet ze als illegale immigranten vanuit buurland Bangladesh.

Naar aanleiding van de in 2017 begonnen dodelijke aanvallen, sloegen veel Rohingya op de vlucht. Zij kwamen onder erbarmelijke omstandigheden terecht in vluchtelingenkampen. De regering van het Afrikaanse land Gambia sleepte Myanmar en daarmee Aung San Suu Kyi enkele jaren terug voor de rechter bij het Internationaal Strafhof voor het vermeend systematisch uitmoorden van de Rohingya.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: