NieuwNieuws

Algemeen

Russisch OM eist 2,5 jaar strafkamp tegen Navalny

Kremlin-criticus hoort strafeis

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is vandaag in de Russische rechtbank verschenen en kreeg daar te horen dat de aanklager hem 2,5 jaar naar een strafkamp wil sturen. Navalny zou zich namelijk niet hebben gehouden aan de meldingsplicht van een eerdere voorwaardelijke straf in de tijd dat hij in Duitsland in een coma lag. 

Navalny werd zes jaar geleden veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 3,5 jaar in een fraudezaak. Daarbij hoorde ook een meldingsplicht, maar nadat hij vorig jaar werd vergiftigd bracht hij een paar maanden in een Duits ziekenhuis door en heeft hij zich dus niet aan deze plicht gehouden. Voor de rechtbank legde hij vandaag dan ook uit dat hij zich niet kon melden, omdat hij in een coma lag.

De aanklager heeft daar geen boodschap aan en wil dat hij zijn voorwaardelijk straf nu alsnog uitzit. Aangezien Navalny al een jaar in huisarrest doorbracht, zou de straf nu uitkomen op 2,5 in een strafkamp. Navalny vraagt zelf om vrijlating en claimt dat de aanklachten slechts bedoeld zijn om mensen te intimideren. 

Vladimir de Vergiftiger van Onderbroeken

Navalny greep de aandacht rond het proces aan om president Poetin nog eens openlijk aan te vallen. "De reden voor dit is de haat en angst van één persoon die zich in een bunker verstopt. Ik heb hem diep beledigd door het feit dat ik het heb overleefd", brieste hij. "Hij kan doen alsof hij een groot politicus is, een wereldleider, maar nu zal hij de geschiedenis ingaan als Poetin de Vergiftiger. Er waren Alexander de Bevrijder en Yaroslav de Wijze, en er zal Vladimir de Vergiftiger van Onderbroeken zijn."

Doelwit

De kritische Poetin-uitdager Navalny bevindt zich al enkele jaren in het vizier van het Kremlin. De eerdere veroordeling werd al gezien als een politiek schijnproces en ook de opdracht om hem te vergiftigen kwam uit kringen rond president Poetin. Ook dit proces wordt gezien als een politiek proces, waarbij de overheid vooral een signaal wil afgeven richting alle tegenstanders. In het land zijn veel demonstraties tegen de veroordeling van Navalny en bij het gerechtsgebouw zijn alleen vandaag al 311 mensen opgepakt die demonstreerden tegen deze aanval op de oppositieleider. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: