NieuwNieuws

Tech & Crypto

PODCAST - Het NieuwNieuws van 2 februari

Snel weer helemaal op de hoogte van het nieuwste NieuwNieuws-nieuws

Met vandaag onder andere het laatste nieuws van de coronapersconferentie, de opsluiting van Navalny en de dood van knuffelveteraan Tom Moore

Lijkt het je tof om dagelijks door Peter bijgepraat te worden? Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts en sinds kort ook op YouTube. Wat je ook kiest, maakt niet uit! Wij zouden dit vet aardig vinden, dus op voorhand superdikke dankjewel! 

Transcript

“We zitten in een spannende en onzekere fase van de coronacrisis”, zo begon Premier Rutte zojuist zijn persconferentie. De Britse variant neemt de oude variant snel over en dus is optimisme geen optie. De huidige lockdown zal verlengd worden tot 2 maart. Op 23 februari is er een nieuwe meting en een nieuwe persconferentie. Wel gaan de basisscholen en de kinderopvang vanaf 8 februari weer open. Wel gaat een klas in quarantaine als er ook maar één besmetting in de klas is. Winkels mogen met een systeem van click and collect weer open. Vanaf 10 februari bestellen en afhalen dus, maar verder blijven de winkels dicht. Eind deze week zal worden besloten over de avondklok, omdat het te kort geleden is ingevoerd om de gevolgen te kunnen overzien. Er is een geüpdatete routekaart, maar die wordt toch niet gebruikt. De Jonge zegt dat we eindelijk wat sneller gaan vaccineren. We gaan het zien. 

Hij is de meest succesvolle oppositieleider die Putin ooit tegenover zich heeft gehad. Een vergiftiging hielp niet en na een comateuse periode in Duitsland besloot Aleksej Navalny zelfs terug te gaan naar Rusland. Direct bij aankomst werd hij op het vliegveld opgepakt, met vele rellen tot gevolg in het land. Vandaag is hij in de Russische rechtbank verschenen en hij kreeg daar te horen dat de aanklager hem 3,5 jaar naar een strafkamp wil sturen. Navalny zou zich namelijk niet hebben gehouden aan de meldingsplicht van een eerdere voorwaardelijke straf in de tijd dat hij in Duitsland in een coma lag. Navalny werd zes jaar geleden veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 3,5 jaar in een fraudezaak. Daarbij hoorde ook een meldingsplicht, maar nadat hij vorig jaar werd vergiftigd bracht hij een paar maanden in een Duits ziekenhuis door en heeft hij zich dus niet aan deze plicht gehouden. Voor de rechtbank legde hij vandaag dan ook uit dat hij zich niet kon melden, omdat hij in een coma lag. De aanklager heeft daar geen boodschap aan en wil dat hij zijn voorwaardelijk straf nu alsnog uitzit. Aangezien Navalny al een jaar in huisarrest doorbracht, zou de straf nu uitkomen op 2,5 in een strafkamp. Navalny vraagt zelf om vrijlating en claimt dat de aanklachten slechts bedoeld zijn om mensen te intimideren. Navalny greep de aandacht rond het proces aan om president Poetin nog eens openlijk aan te vallen. "De reden voor dit is de haat en angst van één persoon die zich in een bunker verstopt. Ik heb hem diep beledigd door het feit dat ik het heb overleefd", brieste hij. "Hij kan doen alsof hij een groot politicus is, een wereldleider, maar nu zal hij de geschiedenis ingaan als Poetin de Vergiftiger. Er waren Alexander de Bevrijder en Yaroslav de Wijze, en er zal Vladimir de Vergiftiger van Onderbroeken zijn." Prachtige woorden, maar hij is zojuist veroordeeld.

In de Verenigde Staten is weer eens woede ontstaan over onnodig politiegeweld. De ophef concentreert zich deze keer op de stad Rochester waar agenten pepperspray gebruikten op een 9-jarig meisje dat al in handboeien zat. Een bodycam video van het voorval ging al snel viral.De agenten kwamen af op een melding van familieproblemen. Volgens de politiechef wilde het meisje zelfmoord plegen en haar moeder doden. Nadat het meisje probeerde weg te rennen hebben de agenten haar geboeid en daarna getracht haar in de politieauto te plaatsen om haar naar het ziekenhuis te brengen voor controle. Het meisje werkte niet mee, waarna de agenten besloten pepperspray te gebruiken. De burgemeester tracht onlusten in de stad te voorkomen en heeft direct meerdere agenten geschorst in verband met het incident. Ook is de politie gestart met een intern onderzoek naar het voorval.  

De nachtmerrie van ijsliefhebbers in het Groningse Nieuwolda is werkelijkheid geworden, de lokale schaatsbaan is hevig toegetakeld. Onverlaten hebben gistermiddag gepoogd de schaatspret bij voorbaat te bederven. "En dat terwijl er vermoedelijk een aantal ijsdagen op komst is", schrijft een teleurgesteld bestuurslid op Facebook. Omdat niet duidelijk is wie er achter de vernielingen zitten, roept het bestuur getuigen op om zich te melden. Bij het vriesvandalisme zijn door het gooien van houten balken en stenen veel wakken ontstaan. De organisatie van de schaatsbaan zag mogelijkheden om misschien in of na het weekend open te gaan, maar dat is nu in het bevroren water gevallen.

De Britse veteraan Tom Moore is vandaag overleden. Captain Tomwerd vorig jaar wereldnieuws toen hij omgerekend 37 miljoen euro ophaalde voor de Britse gezondheidszorg. Hij deed dit door zich te laten sponsoren om rondjes te lopen in zijn achtertuin. Twee dagen terug werd bekend dat Captain Tom besmet was geraakt met het coronavirus. Hiervoor werd hij opgenomen op de intensive care. Hij kwam recent ook al in het ziekenhuis terecht vanwege een longontsteking. Naar aanleiding van zijn succesvolle actie voor de NHS werd Captain Sir Tom Moore geridderd. Captain Sir Tom Moore is 100 jaar oud geworden. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: