NieuwNieuws

Tech & Gaming

Nieuwe groep probeert Nederland van Whatsapp af te helpen

Vrijwilligersinitiatief wil gebruikers naar Signal laten switchen

Een groep bezorgde Nederlanders is een actie gestart om landgenoten van Whatsapp naar Signal te laten wisselen. Het clubje hoopt dat genoeg mensen de andere communicatie-app gaan gebruiken en zo de dominantie van Whatsapp doorbreken. Ze doen dit omdat ze zich zorgen maken over de invloed en privacyschendingen van Whatsapps moederbedrijf Facebook. 

De groep #Duidelijksignaal vindt dat Facebook mede dankzij zijn dochterbedrijven Instagram en Whatsapp te veel data verzamelen over de gebruikers. "Het gaat veel verder dan alleen advertenties. We gaan met zijn allen de afgrond in als we zo blijven doorgaan", stelt Matthijs ten Kate, mede-initiatiefnemer van #Duidelijksignaal in een interview met AndroidWorld

15 procent

De groep voert een promotiecampagne om meer Nederlanders Whatsapp-concurrent Signal te laten gebruiken. Die app zou namelijk wel de privacy van de gebruiker voorop stellen en omdat het programma volledig open-source is, blijft de werkwijze transparant.

Het probleem is wel dat je, net zoals bij Whatsapp, alleen wat aan Signal hebt als je vrienden, collega's of familie het ook gebruiken. "Alle revoluties op het vlak van technologie hebben op een bepaald moment echt een breekpunt gehad en dat heet het 'netwerkeffect'. Het belangrijke cijfer is '15 procent'", legt Maarten Roelofs uit. "Dat zagen we ook gebeuren op het moment dat Facebook zijn concurrent Hyves na negen maanden bijna helemaal van de kaart veegde. Dat was het moment toen 15 procent van de gebruikers op Facebook zat." 

Om tot die 15 procent te komen proberen de leden van #Duidelijksignaal andere mensen te overtuigen van het Signal-geloof. "Onze eerste stap naar die 15 procent voor Signal moet komen vanuit de early-adopters", stelt Roelofs. "We proberen verhalen te verzamelen, en in onze omgeving vrienden en contacten ervan te overtuigen om Signal als primaire communicatie-app te gebruiken."

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Glamorama

Toegegeven: ook een paar slechte

Lees verder

Bijna alle aanbiedingen verdrinken in nieuwe wet tegen stuntbier

Binnenland

Dat scheelt een slok op een borrel

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Victoria's Secret stopt met sexy 'Angels'

Lees verder

Stadioncrasher van Greenpeace bijna neergeschoten

Lees verder

Akwasi niet vervolgd voor oude tweets

Lees verder

Video. Laatste rit van Italiaanse horrorkabelbaan

Lees verder

Kiki Bertens stopt na dit jaar met tennissen

Lees verder

Brand sloopt hoofdgebouw Beekse Bergen

Lees verder

Schildpadonderzoeker vindt voor 1,2 miljoen dollar aan cocaïne

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Bewaker speelt chirurg: patiënt overlijdt

Lees verder

VIDEO - Auto vliegt door zwembad en eindigt op trampoline

Lees verder

Vrouw moont agent. Agent tasert vrouw

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: