NieuwNieuws

Algemeen

PODCAST - Het Nieuwnieuws van 4 februari

Het aller nieuwste Nieuwnieuws-nieuws in luttele minuten aan elkaar gepraat!

Met vandaag een katvissenkwartet in Zeist, verspilling van schaarse vaccins bij de GGD en Chinese toestanden op de redactie van omroep L1 in Maastricht.

Lijkt het je tof om dagelijks door Peter bijgepraat te worden? Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts en sinds kort ook op YouTube. Wat je ook kiest, maakt niet uit! Wij zouden dit vet aardig vinden, dus op voorhand superdikke dankjewel. De hele uitzending is hieronder te beluisteren.

Transcript

Ziekenhuizen en apothekers balen ervan dat GGD's zo'n 15 procent van het coronavaccin verspillen. De GGD haalt nu zes vaccinaties uit een flacon en gooit het laatste restje weg. In ziekenhuizen gebruiken ze dat restje wel en kunnen ze dus meer mensen vaccineren. De ziekenhuizen vullen het restje aan met een nieuwe flacon. "Dat is dagelijkse praktijk in ziekenhuizen, dat doen we bijvoorbeeld ook bij dure kankermedicijnen", vertelt Noortje Swart, vaccincoördinator van alle ziekenhuisapothekers in het AD. "Dit is in ziekenhuizen een standaardhandeling en volkomen veilig." 

De GGD's snappen de bezorgdheid van de ziekenhuizen, maar laten weten gebonden te zijn aan de regels. De koepelorganisatie van de GGD’s meldt dat het RIVM en de Inspectie Gezondheidszorg Jeugd het hen "ten strengste verboden hebben om te mengen". De organisatie wil in gesprek gaan met deze partijen om ook toestemming te krijgen om te mengen en dus dat extra beetje vaccin te gebruiken. Volgens Noortje Swart duurt dit allemaal veel te lang. "We zitten in crisistijd dus moeten we allemaal in crisisstand. We mogen geen enkel vaccin verspillen." 

Hoewel de overheid het coronavaccin niet wil verplichten, is het wel mogelijk dat je dadelijk een heleboel dingen niet meer mag als je niet gevaccineerd bent. De Gezondheidsraad adviseert namelijk dat het bedrijven, scholen en horeca in de toekomst is toegestaan om mensen vragen naar een vaccinatiebewijs. De Gezondheidsraad stuurt dit advies vandaag naar minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. "Op grond van de wet kunnen private partijen in principe vragen om een vaccinatiebewijs bij de toegang tot diensten of voorzieningen. Maar een dergelijke maatregel mag niet leiden tot verboden discriminatie of ongelijke behandeling en moet de privacyregels respecteren", valt er in het advies te lezen. 

Om te zorgen dat het eisen van een prikpaspoort niet tot discriminatie leidt, adviseert de Gezondheidsraad dat de overheid toezicht houdt op de "gerechtvaardigde inzet" van vaccinatiebewijzen door private partijen. Het is niet duidelijk of dit dan vooraf gebeurt doormiddel van een vergunning of achteraf via controles. 

Hommeles in Limburg. Het personeel van de regio-omroep L1 heeft vandaag voor de tweede dag het werk neergelegd vanwege een conflict met directeur Peter Elbers. Het personeel is woedend op de manier van leiding geven van hun baas, overduidelijk gebaseerd op politiek Duitsland rond 1940. Deze soap broeide al een hele poos onder de oppervlakte, maar kwam deze week tot uitbarsting na een controversieel 'privacy-voorstel' van de directie. In dit reglement zou de redactie uitgerust worden met verborgen camera's en wil de directie inzage kunnen krijgen in alle interne communicatie. Hieronder vallen onder meer vertrouwelijke mails van journaliste met bronnen, privacygevoelige boodschappen gericht aan bedrijfsartsen en de informele roddelpraat over Elbers.

 "We hebben met verbijstering kennisgenomen van documenten die persvrijheid en journalistieke bronbescherming in gevaar brengen," vertelt de hoofdredactie in een reactie die zich gesterkt voelt in de steun van journalistenvakbond NVJ. Het beleid van Elbers zou volgens velen het Maastrichtse bedrijfspand in een soort miniatuur-China aan de Maas transformeren. Mogelijk volgen er nog meer van dit soort acties. Het is niet de eerste keer dat Elbers het aan de stok heeft met de rest van de werkvloer. Eind vorig jaar werd zijn bureaustoel weggehaald en een kruis op een raam geplakt met tape. De baas had geen goed woord over voor de 'guerrilla-actie' tegen hem. 

In een vrij hallucinogene videoboodschap onthult hij slachtoffer te zijn van pesterijen. "Dit moet afgelopen zijn. Zo niet, dan volgen er maatregelen," waarschuwde hij in november. De rel is ook op de radar beland in politiek Den Haag. SP-Kamerlid Peter Kwint gaat Kamervragen stellen over de kwestie.

De invloedrijke maffia in het Italiaanse Napels heeft medici opgedragenom niet langer de sirene te gebruiken op ambulances, omdat dat drugsdealers zou hinderen bij hun zaken. De dealers zouden de aanstormende sirenes vaak verwarren met politie en onnodig op de vlucht slaan. Bij een incident zaterdag is een ambulancebestuurder bedreigd door twee criminelen, omdat hij zijn sirene aan had onderweg naar een noodgeval. 

De twee mannen kwamen op een motor naast de ziekenauto rijden en sloegen op de ramen. "Heb je niet begrepen dat je je sirene hier niet kunt gebruiken? Zet hem uit of we schieten je neer", waarschuwde één van de boefjes. Volgens ambumedewerkers is dit niet het enige voorval. In verschillende wijken van de stad durven de amburijders niet langer hun sirene te gebruiken en dat betekent dat ze niet altijd even efficiënt door het verkeer kunnen manoeuvreren. De maffia is overigens niet het enige probleem voor de medici, want ze zien ook een stijgend aantal gevallen van agressie van familieleden van de slachtoffers. In de afgelopen drie jaar zijn er meer dan driehonderd meldingen gedaan van agressie tegen ambulancepersoneel in Napels. De ambulancerijders eisen nu bescherming van de politie tegen het toenemende geweld van zowel de georganiseerde misdaad als boze familieleden. 

Noortje van Breukelen, Felix Stoker, Sheila Zwierig en Edwin de Kort waren stuk voor stuk wereldberoemd in Zeist. Probleem is alleen, ze wonen niet in Zeist. Sterker nog: ze bestaan helemaal niet. Al deze online personages zouden een verzinsel zijn van Ronald Camstra, de voorzitter van de lokale GroenLinksfractie. Hoewel hij deze grove aantijgingen ontkent, heeft hij vanochtend wel zijn ontslag aangeboden. Volgens het Utrechts Nieuwsblad bleef het niet bij alleen maar profielen die ingezet werden bij discussies. Noortje van Breukelen, een vlotte blonde dame van 36 lentes jong met een kat en een mening, had zelfs een eigen column in het lokale Zeister Magazine waar Camstra de hoofdredacteur van is. 

De twijfel sloeg toe bij een plaatselijke amateurrechercheur toen hij Van Breukelen ging napluizen op internet. Maar er bleek helemaal niets over haar te vinden te zijn. De vlam sloeg gisteren in de pan toen Camstra in een grote Facebookgroep middels een open brief werd geconfronteerd met de nepprofielen. Volgens de Groenlinkser kloppen de beschuldigingen van geen kant, maar wel heeft hij besloten op te stappen omdat 'de discussies in toenemende mate over mij als persoon gaan, in plaats van over de inhoud van het raadswerk.' Het partijbelang zou hierin zwaarder wegen dan zijn persoonlijke belang. 

Ook gebeurde er na het publiceren van de open brief iets bijzonders met de nepprofielen. Die waren ineens foetsie. Maar dat kan natuurlijk ook toeval zijn. Het is niet bekend wat Camstra (als dat zijn echte naam is tenminste) bezielde om een  Facebookgroep met zo'n 10.000 onschuldige inwoners van Zeist jarenlang om de tuin te leiden met zijn katvissenkwartet. Het is niet bekend of Zeist zelf wel echt bestaat. 

Sport

Heel F1 over de zeik, na 'racistische uitspraken' over Hamilton

Lees verder

Algemeen

Sportvliegtuig stort neer in het Zwarte Meer, hulpdiensten rukken massaal uit

Lees verder

VIDEO - Van Rossem verklapt Slimste Mens-winnaar met opvallende verspreking

Glamorama

En dan moet het seizoen nog beginnen

Lees verder

Olympisch atlete Okagbare krijgt nóg een jaar schorsing, dopingstraf nu 11 jaar

Sport

Nigeriaans estafetteteam uitgesloten voor WK-deelname

Lees verder

Balen! Kilometerlange files langs snelwegen door brandend hooi

Algemeen

Boeren maken zich op voor 'dag des doods', Tweede Kamer stemt vandaag over stikstofmoties

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Axie Infinity spelers krijgen vandaag geld terug na Ronin-hack

Lees verder

Boeren toeren op: op Mediapark en bij stikstof-minister Christianne van der Wal (VVD)

Lees verder

‘Bitcoin 56x energiezuiniger dan huidige betaalsysteem’

Lees verder

Zierikzee getroffen door tornado - Meerdere gewonden, één dode

Lees verder

Lastige keuze: 100 miljoen zwart of 1 miljoen wit?

Lees verder

Mijnwerkers in Klondike ontdekken gemummificeerde wolharige mammoet

Lees verder

Bezopen burgermoeder Brisbane boort auto in boom

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Vrouw bevrijd van gijzelnemer dankzij bericht via bezorgdienst

Lees verder

Het is officieel: in deze stad zijn mensen het gelukkigst

Lees verder

Auto rijdt etalage uit, twee mensen overleden

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: