NieuwNieuws

Niet Doodchecken

Beurs keert na 53 jaar op Antarctica terug bij 91-jarige eigenaar

De hoogbejaarde oud-meteoroloog van de Amerikaanse marine verloor het ding in oktober 1967

De 91-jarige Paul Grisham uit San Diego is deze week herenigd met de portefeuille die hij als meteoroloog bij de Amerikaanse marine kwijtraakte in een weerstation op het steenkoude Antarctica. Eind jaren '60 ging hij voor dertien maanden als weersvoorspeller aan de slag op Ross Island. Nadat zijn missie erop zat en weer genoot van de aangename temperaturen in Californië, kwam hij erachter dat zijn portemonnee was achtergebleven.

Het verloren item dook onlangs op achter een locker tijdens de sloop van het weerstation in de plaats McMurdo Station, de zuidelijkste plek op aarde die permanent bewoond wordt. Het achterhalen van de eigenaar bleek een fluitje van een cent. De vinder trof Grisham's marinepas aan samen met een rijbewijs, een recept om koffielikeur Kahlúa te brouwen en een speelkaart met instructies van zijn werkgever wat te doen bij een nucleaire, chemische of biologische aanval.

Wekenlange zoektocht via Facebook

Geld zat er alleen niet in. Op de marinebasis was niks te koop dus contant geld op zak hebben was een vrij zinloze bedoeling. De bruine portefeuille is na meer dan een halve eeuw nog altijd in prima conditie. Toch was in contact komen met de eigenaar nog best een uitdaging. Met behulp van een groep amateurspeurneuzen, veel Facebookverkeer en emails lukte het weken later om in contact te komen met Grisham die niet bepaald te boek staat als een fervent internetgebruiker.

Uiteindelijk lukte het de internetzoekploeg om contact te krijgen met zijn dochter Sarah die het goede nieuws aan haar hoogbejaarde vader vertelde. "Ik was stomverbaasd," laat Grisham in een reactie aan de San Diego Tribute weten. Na 53 jaar was hij de beurs eigenlijk allang vergeten, maar hij liet wel weten erg dankbaar te zijn voor het werk van de fanatieke sociale media-rechercheurs. 

Het gevonden voorwerp luistert sinds zijn terugkeer naar de bijnaam 'The Ice'. Want dat speelde gedurende zijn 13 maanden een vrij prominente rol. De 91-jarige veteraan herinnert zijn Antarctica-verblijf als een unieke, memorabele en op sommige momenten loodzware ervaring. "Het was altijd koud. Overdag vroor het 30 graden en 's nachts kon het zelfs min 55 worden. "Als ik een blikje frisdrank buiten neerzette, knalde hij binnen een kwartier uit zichzelf open."

Rustig plekje op de planeet wel /Google Maps

The Queen (95) hekelt ageism: Geef die prijs voor oude mensen maar aan iemand anders

Buitenland

'Ik voldoe niet aan de criteria'

Lees verder

Goffertstadion voorlopig gesloten na tribunefaal

Sport

Opruimen en onderzoeken

Lees verder

FvD wil weten of NTR Squid Game-filmpje strafbaar is

Binnenland

Pepijn van Houwelingen vergelijkt satire met genocide Rwanda

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Volkskrant moet onterecht ontslagen recensent Arjan Peters 370.000 euro betalen #MeToo

Lees verder

Video - Informateurs nodigen Pieter Omtzigt uit voor gesprek

Lees verder

Colin Powell overleden aan coronavirus

Lees verder

Erfgenamen King of Pop willen King of Pop verbieden

Lees verder

Kourtney Kardashian verloofd met Travis Barker

Lees verder

Marc van Ranst: Gelobotomiseerde platwormen intelligenter dan Thierry Baudet

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Noorwegen waarschuwt burgers: niet op Rusland plassen!

Lees verder

Naked Attraction-advertenties moeten van Londense bus

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: