NieuwNieuws

Tech & Gaming

PODCAST - Het NieuwNieuws van 8 februari

Weer helemaal up-to-date met ons hapklare NieuwNieuws-nieuwsoverzicht!

Met vandaag: een vernietigend rapport over de Nederlandse adoptiecultuur, de verlenging van de avondklok, arrestaties van journalisten in China, geweldige vacatures en een dode bij een babyshower.

Lijkt het je tof om dagelijks door Peter bijgepraat te worden? Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts en sinds kort ook op YouTube. Wat je ook kiest, maakt niet uit! Wij zouden dit vet aardig vinden, dus op voorhand superdikke dankjewel! 

Transcript

Het is één van de drie grote onderwerpen van deze tijd. De vrieskou, corona en vernietigende rapporten. Ditmaal is er een vernietigend rapport verschenen over de Nederlandse adoptiecultuur. Een aantal keywords uit het vernietigende rapport van de commissie-Joustra: kinderdiefstal, kinderhandel, corruptie, vervalsing en diefstal van documenten, onethisch handelen van ambtenaren. Als je deze woorden had genoemd in het gezelschapsspel 30 seconds, dan was het antwoord inderdaad: Vernietigend. Het gaat voornamelijk om over adopties van kinderen uit Bangladesh, Brazilië, Colombia, Indonesië en Sri Lanka. De commissie onderzocht in eerste instantie de dertig jaar tussen 1967 en 1997, maar ontdekte ook veel problemen die nog steeds voortduren. Daardoor adviseerde de commissie uiteindelijk om alle adopties voorlopig stil te leggen totdat deze problemen eindelijk definitief zijn verholpen. De minister neemt deze vernietigende aanbeveling nu over. Lopende vernietigende adoptieprocedures worden nog wel afgerond.

De avondklok wordt verlengd. En waar het kabinet voorheen dit soort nieuws naar buiten bracht middels een heuse persconferentie, hebben ze inmiddels een ander medium ontdekt. Ingewijden. In dit geval wisten de ingewijden de weg te vinden richting de Telegraaf. Deze weten de melden dat de betrokken ministers de maatregel vanochtend hebben besproken op basis van het OMT-advies. In eerste instantie zouden de maatregelen gelden tot 9 februari, deze worden nu verlengd tot 2 maart, aldus de ingewijden. De ingewijden waren niet bereikbaar voor commentaar. 

De één zijn persvrijheid is de ander zijn spionage. De Australische journaliste Cheng Lei is door de Chinese autoriteiten gearresteerd omdat ze staatsgeheimen zou doorgeven. De vrouw werd in augustus vorig jaar aangehouden en is nu officieel gearresteerd. Cheng Lei is geboren in China maar verhuisde op 9-jarige leeftijd met haar ouders naar Australië. Acht jaar geleden ging ze terug naar China, waar ze in Peking voor het China Global Television Network werkt. Ze zou volgens de autoriteiten als spion voor Australië werken, meldt de BBC. Cheng Lei, moeder van twee kinderen, kan tot zeven maanden vastgehouden worden door de Chinese autoriteiten. Als ze voor moet komen, is de kans groot dat de journaliste ter dood veroordeeld wordt. Volgens Jennings worden 99 procent van de verdachten veroordeeld in China. Het is niet de eerste keer dat een Australische journalist wordt vastgezet. De Australische blogger Yang Hengjun werd in januari 2019 opgepakt en beschuldigd van spionage. Twee andere Australische correspondenten konden het land op tijd ontvluchten.

Goed nieuws voor iedereen die in de voetsporen van André Kuipers, Neil Armstrong en Buzz Aldrin wil treden: de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) heeft een aantal vacatures uitstaan. Vanaf maart gaat de organisatie op zoek naar nieuwe astronauten. Het is de eerste keer in elf jaar dat ESA op zoek gaat naar nieuwe collega's in dit veld, meldt de organisatie in een persbericht. Ze zoeken daarbij naar astronauten die de hele samenleving vertegenwoordigen, inclusief astronauten in spé met een fysieke beperking. Wat de precieze eisen gaan zijn, is nog niet bekend. Wel kun je alvast gaan werken aan je sollicitatiebrief zodat 'ie op 31 maart direct op de bus kan, dan gaat het sollicitatieproces van start. Op 16 februari geeft de organisatie een persconferentie waarin meer bekend wordt gemaakt. Het selectieproces begint op 28 mei en zal bestaan uit zes rondes. In oktober 2022 moet bekend zijn wie de nieuwe ruimtevaarders worden. 

In de Amerikaanse staat Michigan is er een dode gevallen bij een baby shower. Gisteravond hebben mensen in een dorpje buiten de stad Flint een soort kanon afgevuurd, vermoedelijk om daarmee op een of andere manier het geslacht van de aanstaande baby mee aan te kondigen. Roze rook voor een meisje, blauwe voor een jongen. Toen het kanon door de man des huizes afgestoken werd ontplofte het, ja dat gebeurd dan. De garage waar de baby shower in werd gehouden, drie nabij geparkeerde auto’s en één van de bezoekers werden doorzeefd met stukjes metaal. De 26-jarige man is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. 

R. Kelly heeft spuitje gehad

Glamorama

Al twee keer gevaccineerd tegen corona in de gevangenis

Lees verder

Groep strandgangers spontaan homoseksueel om gearresteerd koppel te bevrijden

Buitenland

'Ik ben ook gay!',  'Arresteer ons!'

Lees verder

Nicolette van Dam over man Bas: 'Hij spoort niet'

Glamorama

Heeft een nieuwe hobby ontdekt

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Britten heropenen scholen met berg thuistests

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.729 nieuwe besmettingen

Lees verder

ME staat met waterkanon klaar tegenover demonstranten

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

FvD-bijeenkomst Nijmegen beëindigd door burgemeester

Lees verder

Facebook moet schadevergoeding betalen aan 1,6 miljoen Amerikanen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Lelijk stroomhuisje gepest in Baarn, gemeente doet mee

Lees verder

Kinderen van school getrapt na vondst Onlyfans-account moeder

Lees verder

Van Tupperware naar Tupper, waar?: Geen verkoop meer in Nederland

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: