NieuwNieuws

Buitenland

Duits ministerie bestelde corona-angst bij wetenschap

Hiermee zou draagvlak moeten worden gekweekt voor ingrijpende maatregelen

Om draagvlak te kweken voor de ingrijpende maatregelen in de bestrijding van het coronavirus, heeft het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken begin vorig jaar stappen ondernomen om de angst voor corona te vergroten. Dat ontdekte Die Welt.

De Duitse krant heeft mailwisseling in handen die stamt uit maart en april. De oosterburen zaten op dat moment in de eerste lockdown en de minister van BiZa Seehofer was bang voor te snelle versoepelingen. Om die reden gaf hij zijn staatssecretaris de opdracht om het draagvlak voor maatregelen te versterken.

Staatssecretaris Kerber benaderde een aantal wetenschappers met het verzoek voor een worstcasescenario. De wetenschappers kwamen met vele strategieën om 'angst en volgzaamheid' te bewerkstelligen. Volgens Die Welt zou er onder andere een campagne zijn bedacht met beelden van mensen die stikken bij gebrek aan beschikbare IC-bedden.

Sterftecijfer

Ook werd middels intensief overleg berekend wat de meest efficiënte sterftegraad zou zijn. Het RKI, de Duitse evenknie van het RIVM, pleitte voor een sterftecijfer van 0,56 procent van alle besmettingen. Een belangrijk economisch instituut (RWI) zou voorstander zijn geweest van meer dan het dubbele: 1,2 procent.

Dit sterftecijfer-handjeklap is opgenomen in het strategiedocument van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Als worstcasescenario zou het percentage van het RWI zijn aangehouden. In maart vorig jaar waarschuwde de minister voor een mogelijke besmettingsgraad van 70 procent.

Onder vuur

De onthulling van Die Welt doet bij de oppositie veel stof opwaaien. De Linke Dietmar Bartsch stelt dat het niet zo mag zijn dat de politiek meningen kan bestellen bij de wetenschap. Een lid van de liberale FDP schrijft op Twitter dat het uitwisselen van ideeën normaal is maar dat het niet zo kan zijn dat daar "op maat gesneden" resultaten uitkomen.

Staatssecretaris Kerber stelt overh het artikel dat de e-mails geen "allesomvattende theoretische verhandeling" zijn, maar dat de doelstelling was om een worstcasescenario te verhinderen. Andere betrokkenen hebben nog niet gereageerd.

R. Kelly heeft spuitje gehad

Glamorama

Al twee keer gevaccineerd tegen corona in de gevangenis

Lees verder

Groep strandgangers spontaan homoseksueel om gearresteerd koppel te bevrijden

Buitenland

'Ik ben ook gay!',  'Arresteer ons!'

Lees verder

Nicolette van Dam over man Bas: 'Hij spoort niet'

Glamorama

Heeft een nieuwe hobby ontdekt

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Britten heropenen scholen met berg thuistests

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.729 nieuwe besmettingen

Lees verder

ME staat met waterkanon klaar tegenover demonstranten

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

FvD-bijeenkomst Nijmegen beëindigd door burgemeester

Lees verder

Facebook moet schadevergoeding betalen aan 1,6 miljoen Amerikanen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Lelijk stroomhuisje gepest in Baarn, gemeente doet mee

Lees verder

Kinderen van school getrapt na vondst Onlyfans-account moeder

Lees verder

Van Tupperware naar Tupper, waar?: Geen verkoop meer in Nederland

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: