NieuwNieuws

Buitenland

Senaat begint aan historische tweede proces tegen Trump

Nooit eerder kreeg een president twee keer een impeachmentprocedure aan zijn broek 

Vandaag is de Amerikaanse Senaat gestart met het historische tweede proces tegen de inmiddels voormalige president van de Verenigde Staten Donald Trump. De Republikein, die het inmiddels zonder zijn geliefde Twitter-account moet stellen, zal zich moeten verdedigen tegen de beschuldiging dat hij zijn achterban heeft "aangezet tot een opstand." Hiermee wordt gedoeld op de bestorming van het parlementsgebouw het Capitool, op 6 januari. De Senaat zal besluiten of Trump zich daadwerkelijk schuldig heeft gemaakt aan het aanzetten tot een opstand. 

"This is a fraud"

Nadat Trumps politieke tegenstander Joe Biden als winnaar uit de bus kwam bij de verkiezingen in november, zei Trump herhaaldelijk dat er sprake was van fraude, zonder dat daarvoor bewijs geleverd werd. Een groep Trump-liefhebbers drong een aantal weken na de verkiezingen het parlementsgebouw binnen, toen de overwinning van Joe Biden daar officieel werd gemaakt. Bij deze bestorming vielen vijf doden en meerdere gewonden. 

Twee woorden negen letters

Het proces wordt geleid door de langstzittende Democratische senator, Patrick Leahy, en begint met een stemming over de regels van het proces. Vervolgens wordt in een vier uur durend debat besproken of de procedure grondwettelijk is. Trumps advocaten zijn van mening dat dit niet het geval is, omdat The Don al geen president meer is. De Democratische aanklagers zijn echter van mening dat dit wél zo is, en veel grondwet-experts steunen hen daarin. 

De aanklagers vinden de afzettingsprocedure van belang, omdat de Amerikaanse democratie in hun ogen hierdoor beschermd wordt. Ze willen hiermee daarnaast voorkomen dat Trump zich ooit opnieuw verkiesbaar kan stellen voor een federaal ambt. Een president die afgezet is, mag dit namelijk niet meer doen. Beide 'kampen' krijgen ieder zestien uur de tijd om hun pleidooi te houden. Er kan ook gedebatteerd worden, en er kan gestemd worden over het erbij halen van getuigen. 

Historisch

De procedure is historisch te noemen, omdat Trump de eerste president ooit in de Verenigde Staten is die twee keer een impeachmentprocedure op zijn dak krijgt. Hij is tevens de eerste oud-president die wordt gevolgd door het Congres. CNN meldt dat het proces om 13.00 uur lokale tijd begint. Dat is om 19.00 uur in Nederland. Experts zeggen dat het proces waarschijnlijk niet lang gaat duren, hoogstens een week. De kans dat Trump wordt veroordeeld is volgens velen klein. De Democraten in de Senaat moeten daarvoor minimaal 17 Republikeinen over de streep trekken. 

Neus van Kaj Gorgels onder handen genomen

Glamorama

Is herstellende van een operatie

Lees verder

Thierry is niet alleen: Zeeuwse 50PLUS-kandidaat ronselt volmachten met briefjes

Binnenland

Frans C. ontkent alles 

Lees verder

R. Kelly heeft spuitje gehad

Glamorama

Al twee keer gevaccineerd tegen corona in de gevangenis

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Groep strandgangers spontaan homoseksueel om gearresteerd koppel te bevrijden

Lees verder

Nicolette van Dam over man Bas: 'Hij spoort niet'

Lees verder

Britten heropenen scholen met berg thuistests

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.729 nieuwe besmettingen

Lees verder

ME staat met waterkanon klaar tegenover demonstranten

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Lelijk stroomhuisje gepest in Baarn, gemeente doet mee

Lees verder

Kinderen van school getrapt na vondst Onlyfans-account moeder

Lees verder

Van Tupperware naar Tupper, waar?: Geen verkoop meer in Nederland

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: