NieuwNieuws

Algemeen

Senaat begint aan historische tweede proces tegen Trump

Nooit eerder kreeg een president twee keer een impeachmentprocedure aan zijn broek 

Vandaag is de Amerikaanse Senaat gestart met het historische tweede proces tegen de inmiddels voormalige president van de Verenigde Staten Donald Trump. De Republikein, die het inmiddels zonder zijn geliefde Twitter-account moet stellen, zal zich moeten verdedigen tegen de beschuldiging dat hij zijn achterban heeft "aangezet tot een opstand." Hiermee wordt gedoeld op de bestorming van het parlementsgebouw het Capitool, op 6 januari. De Senaat zal besluiten of Trump zich daadwerkelijk schuldig heeft gemaakt aan het aanzetten tot een opstand. 

"This is a fraud"

Nadat Trumps politieke tegenstander Joe Biden als winnaar uit de bus kwam bij de verkiezingen in november, zei Trump herhaaldelijk dat er sprake was van fraude, zonder dat daarvoor bewijs geleverd werd. Een groep Trump-liefhebbers drong een aantal weken na de verkiezingen het parlementsgebouw binnen, toen de overwinning van Joe Biden daar officieel werd gemaakt. Bij deze bestorming vielen vijf doden en meerdere gewonden. 

Twee woorden negen letters

Het proces wordt geleid door de langstzittende Democratische senator, Patrick Leahy, en begint met een stemming over de regels van het proces. Vervolgens wordt in een vier uur durend debat besproken of de procedure grondwettelijk is. Trumps advocaten zijn van mening dat dit niet het geval is, omdat The Don al geen president meer is. De Democratische aanklagers zijn echter van mening dat dit wél zo is, en veel grondwet-experts steunen hen daarin. 

De aanklagers vinden de afzettingsprocedure van belang, omdat de Amerikaanse democratie in hun ogen hierdoor beschermd wordt. Ze willen hiermee daarnaast voorkomen dat Trump zich ooit opnieuw verkiesbaar kan stellen voor een federaal ambt. Een president die afgezet is, mag dit namelijk niet meer doen. Beide 'kampen' krijgen ieder zestien uur de tijd om hun pleidooi te houden. Er kan ook gedebatteerd worden, en er kan gestemd worden over het erbij halen van getuigen. 

Historisch

De procedure is historisch te noemen, omdat Trump de eerste president ooit in de Verenigde Staten is die twee keer een impeachmentprocedure op zijn dak krijgt. Hij is tevens de eerste oud-president die wordt gevolgd door het Congres. CNN meldt dat het proces om 13.00 uur lokale tijd begint. Dat is om 19.00 uur in Nederland. Experts zeggen dat het proces waarschijnlijk niet lang gaat duren, hoogstens een week. De kans dat Trump wordt veroordeeld is volgens velen klein. De Democraten in de Senaat moeten daarvoor minimaal 17 Republikeinen over de streep trekken. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: