NieuwNieuws

Binnenland

Nederlanders: slavernijverleden wel stom enzo maar we gaan geen sorry zeggen

Excuses zouden erkenning en bewustwording kunnen versterken

In opdracht van kwaliteitskrant Trouw heeft I&O Research uit een peiling geconcludeerd dat 55% van de Nederlanders vindt dat de Nederlandse Staat geen excuses hoeft te maken voor het slavernijverleden. 56 procent van de Nederlands vindt wel dat Nederland een ernstige rol heeft gespeeld in de slavernij. 

Tussen 22 en 25 januari 2021 werd er een representatieve steekproef gedaan onder 1241 Nederlanders van 18 jaar en ouder. In de steekproef werden respondenten eveneens gevraagd naar hun mening over historische onderzoeken naar het slavernijverleden van Nederland. 

Autochtone Nederlanders zijn volgens het onderzoek niet van mening dat slavernijonderzoek al te belangrijk is. Nederlanders met migratieachtergrond vinden dat veel vaker. Steden als Rotterdam en Amsterdam hebben dit soort onderzoeken naar het slavernijverleden al uitgevoerd. Ze onderzochten daarbij de rol van hun stad in de slavenhandel. Utrecht is ook bezig met zo'n onderzoek. 

Er is ook een onderscheid tussen rechtse en linkse kiezers als het gaat om het belang dat mensen hechten aan onderzoeken naar het Neerlands slavernijverleden. PVV'ers, FvD'ers, SGP'ers, VVD'ers en CDA'ers vinden slavernijonderzoek duidelijk minder belangrijk dan kiezers van bijvoorbeeld GroenLinks en de PvdA. 


Respondenten die vinden dat excuses op zijn plaats is, onderbouwen dat vaak met de mening dat dat erkenning van aangedaan leed betekent. Daarnaast worden redenen als bewustwording van onze geschiedenis en het tegengaan van racisme in de toekomst genoemd. 

Tegenstanders vinden niet dat mensen die niet in leven waren om de misdaden te begaan excuses hoeven te maken aan mensen die niet in leven waren om de misdaden te ondergaan. "Je kunt geen excuses aanbieden voor iets van eerdere generaties". Daarnaast verwachten tegenstanders van het maken van excuses dat 'het einde dan zoek is'. 

Toch valt niet te ontkennen dat Nederlandse steden en de Nederlandse Staat als geheel absoluut hebben geprofiteerd van slavenhandel en slavernij op zich. En die steden en de Staat zelf waren wél 'in leven' toen de misdaden werden begaan. 

Superoplichter Bernie Madoff overleden

Buitenland

Bouwde meer piramides dan de Egyptenaren 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Dochter David Hasselhoff uit de kleren voor Playboy

Lees verder

Don Diablo verdient miljoen met NFT

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Khloé Kardashian wil foto zonder filter van het internet hebben

Lees verder

Hülkenberg tekent nieuwe deal bij Aston Martin

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Scholier (12!) verkoopt tasers aan klasgenootjes

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: