NieuwNieuws

Sport

FIFPRO: Schorsing Onana buitensporig, dopinggebruik was per ongeluk

Geluiden van een huilende Alberto Contador klinken in de verte

De internationale spelersvakbond FIFPRO heeft zich in navolging van de Nederlandse spelersvakbond VVCS achter Andre Onana geschaard. In een statement op de eigen website noemt de vakbond de straf van een jaar schorsing die de Ajax goalie voor de kiezen kreeg wegens dopinggebruik 'excessief en disproportioneel'. 

De Ajax doelman had zogenaamd de pillen van zijn vrouw geslikt in plaats van zijn eigen pillen, en testte daardoor positief op het gebruik van verboden middelen. Afgezien van het feit dat er geen enkel bewijs is geleverd voor dit slappe excuus, is het natuurlijk ook de vraag of het uit zou moeten maken.

De vakbond doet nu haar beklag dat een jaar schorsing buitensporig is. Het kan, zeker voor relatief korte carrières zoals in de voetballerij, het einde van de carrière van spelers betekenen als ze een jaar geschorst worden. Je zou bijna denken 'moet je maar geen doping gebruiken, ook niet per ongeluk', maar daar denken de vakbonden dus anders over.

De vakbond uit ook haar zorgen over de gezondheid van de doelman van Ajax, en hekelt daarnaast het feit dat Onana niet mee mag trainen met zijn teamgenoten tijdens zijn schorsing. FIFPRO pleit zelfs voor het herzien van de regels om dopinggebruik met als excuus 'was per ongeluk' gemakkelijker te maken. 

Slechts weinig sporten maken echt werk van de strijd tegen doping, en verrassend genoeg loopt de wielersport daarin voorop. In 2012 werd vedette Alberto Contador met terugwerkende kracht twee jaar geschorst wegens het gebruik van clenbuterol. Een vergelijkbare zaak, want toen was het verweer ook 'oepsie per ongeluk konneweniksandoen'.

Destijds gaven Contador en zijn team de schuld aan het consumeren van een stuk 'vervuild vlees', vlees afkomstig van een dier dat groeihormoon toegediend had gekregen. Het ging om een hoeveelheid clenbuterol die 40 maal lager was dan er in de testen gedetecteerd moet worden van het Wereld Anti Doping Agentschap. Anders gezegd: een verwaarloosbare hoeveelheid. 

André Hazes jr. gaat samenwonen met Sarah

Glamorama

Korte relatie nu al in stroomversnelling

Lees verder

Ajax geeft alle fans stukje kampioensschaal

Sport

Iedereen een sterretje

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Rabobank gaat meer negatieve rente doorberekenen aan klanten

Lees verder

'Vrouw PSV-speler Zahavi mishandeld bij overval'

Lees verder

Eredivisiespeler verdacht van matchfixing

Lees verder

Elon Musk bij SNL: 'Ik ben een autist'

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Inbreker gepakt na fapje achter laptop

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: