NieuwNieuws

Tech & Crypto

PODCAST - Het Nieuwnieuws van 12 februari

Binnen luttele minuten weer helemaal op de hoogte van het allernieuwste Nieuwnieuws-nieuws! 

Met vandaag Haagse Hofvijver gijzelt schaatsers na wakken, minister Arie Slob maakt versoepelingen bekend voor eindexamenleerlingen en hoe komen de honden in een Russische stad blauw?

Lijkt het je tof om dagelijks door Peter bijgepraat te worden? Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts en sinds kort ook op YouTube. Wat je ook kiest, maakt niet uit! Wij zouden dit vet aardig vinden, dus op voorhand superdikke dankjewel!

Transcript

Minister van Onderwijs Arie Slob gaat de eisen voor middelbare scholieren die dit jaar eindexamen moeten doen op drie manieren versoepelen zodat ze toch slagen. Vanwege de coronacrisis zit regulier onderwijs er voorlopig niet in met als gevolg dat ze massaal zouden zakken als de 'normale' normeringen van kracht zouden blijven. Deze regels zijn op alle schoolniveau's van toepassing. Ten eerste wordt de planning verspreidt over een langere periode zodat ze zich beter voor kunnen bereiden op de centrale schriftelijke examens. 

Daarnaast krijgen kandidaten de mogelijkheid om een onvoldoende op een van hun vakken niet mee te laten tellen voor hun eindbeoordeling. Dit mag ieder vak zijn behalve de drie kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde. Hier moet nog altijd op zeker twee van de drie een 5,5 of hoger gehaald worden. Hierbij krijgen leerlingen een extra kans op een herkansing waardoor ze bij elkaar opgeteld drie pogingen mogen doen om hun eindexamen naar behoren te volbrengen. "Daarnaast krijgen ze ook extra ondersteuning als dat nodig is", zegt vertelt Slob na de Ministerraad tegen RTL Nieuws. 

Er wordt een budget van 37 miljoen euro vrijgemaakt voor extra ondersteuning en begeleiding. Scholierenorganisatie LAKS vindt de tegemoetkomingen niet ver genoeg gaan. Zij zouden liever zien dat de extra vrijstelling voor alle vakken zou gelden en dat de aanpassingen veel verder zouden moeten gaan. Wat dat precies is is onduidelijk, waarschijnlijk gratis diploma’s voor iedereen. 

In opdracht van Trouw heeft I&O Research uit een peiling geconcludeerd dat 55% van de Nederlanders vindt dat de Nederlandse Staat geen excuses hoeft te maken voor het slavernijverleden. 56 procent van de Nederlands vindt wel dat Nederland een ernstige rol heeft gespeeld in de slavernij. Wacht 44% vond er geen vuiltje aan de lucht? Tussen 22 en 25 januari 2021 werd er een representatieve steekproef gedaan onder 1241 Nederlanders van 18 jaar en ouder. 

In de steekproef werden respondenten eveneens gevraagd naar hun mening over historische onderzoeken naar het slavernijverleden van Nederland. Autochtone Nederlanders zijn volgens het onderzoek van mening dat slavernijonderzoek niet al te belangrijk is. Nederlanders met migratieachtergrond vinden dat veel vaker. 

Er is ook een onderscheid tussen rechtse en linkse kiezers als het gaat om het belang dat mensen hechten aan onderzoeken naar het Neerlands slavernijverleden. PVV'ers, FvD'ers, SGP'ers, VVD'ers en CDA'ers vinden slavernijonderzoek duidelijk minder belangrijk dan kiezers van bijvoorbeeld GroenLinks en de PvdA. 

De #FreeBritney beweging is al een tijdje gaande, maar veel levert het niet op. Internationale ophef na de documentaire Framing Britney Spears, ja, maar bij de rechter gebeurt er weinig. De rechter heeft namelijk bepaald dat papa Spears, samen met het bedrijf Bessemer, curator blijft van Britney. Dat meldt Variety. Eigenlijk is dit wel een win voor het Free Britney-kamp, want de rechter wees een verzoek van papa Spears af. Hij wilde namelijk dat Bessemer niet langer curator zou zijn. Dan zou hij alleen de touwtjes in handen hebben. De rechter vindt dat geen goed idee en heeft besloten dat alles blijft zoals het is. 

Sinds november 2020 bepaalt de vader van de zangeres, samen met het bedrijf, wat zij wel en niet kan doen met haar geld. Britney zelf wil daar, begrijpelijk, van af. Wat het standpunt van Ivo Niehe is in deze zaak is niet bekend, hij is alleen geïnteresseerd in haar borsten. blauwe

Schaatsen op natuurijs. Dat kan in Nederland bijna nooit. Dus als het dan een week lang een beetje winters is, dan wordt het hele land labiel. Geheel volgens de traditie wordt dan na de eerste nacht vorst een Elfstedentocht voorspeld. Een dag later blijkt dan dat hij toch niet door kan gaan en in de dagen daarna proberen natuurijsliefhebbers er voor zichzelf toch nog een eigen mini-Elfstedentochtje uit te persen met de dooi op de loer. Toch blijft deze oer-Hollandse ijspret niet zonder risico. 

De dunne ijslaag is na enkele dagen vorst nog altijd niet overal even betrouwbaar. Zo ook in de Haagse Hofvijver bij het Binnenhof. Hier kukelde vrijdagmiddag de volledige ijslaag bij de kade het water in met als gevolg dat een onbekend aantal schaatsers opgesloten was in het midden van de vijver met een soort ijskoude slotgracht eromheen. Voor zover bekend zijn er geen doden of gewonden gevallen. Dus dat is wel prettig. De Marechaussee en de brandweer zijn vanmiddag naar de plaats des onheils gestuurd om de onfortuinlijke Hofvijvergijzelaars uit hun benarde positie op de demissionaire ijslaag te bevrijden.

De Russische stad Dzerzjinsk is in de ban van een mysterie rond blauwe honden. Sinds een tijdje lopen er honden met een blauwe vacht door de stad. De gewaarwording wordt op dit moment onderzocht door de lokale autoriteiten. De kleur van de vacht wordt waarschijnlijk veroorzaakt door afvaldumpingen van een inmiddels gesloten fabriek. Volgens inwoners dumpt een oude plexiglasfabriek afval rond de stad, onder andere met de chemische stof kopersulfaat. De droge variant van die stof is wit van kleur, maar als het in contact komt met water wordt het blauw. De witte honden zijn wellicht door de sneeuwval van kleur veranderd. 

Dierenartsen maken zich zorgen over de honden. De stof kan, wanneer het in contact komt met de huid, een brandend gevoel geven. Het leuke kleurtje is dus waarschijnlijk zeer onprettig voor de viervoeters. Om de precieze oorzaak vast te stellen wil de gemeente de honden vangen. Een foto van een van de blauwe beestjes is natuurlijk te zien op NieuwNieuws.nl. 

Sport

Koen Bouwman eerste Nederlandse winnaar van bergklassement in Giro

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw doodgereden, bestuurder rijdt door

Lees verder

Nederlander in Torremolinos doodgestoken na wedstrijd Feyenoord

Lees verder

Jude Law te zien in nieuwe Star Wars-serie

Lees verder

Amsterdammer woedend om laadpaalklevende Tesla-rijder

Lees verder

Ook flitsbezorger Getir ontslaat duizenden mensen

Lees verder

Schokkend! Reformatorische scholen accepteren homo's nog steeds niet

Lees verder

Amerikaanse 'heks' na bijna 330 jaar alsnog vrijgesproken

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Amerikanen gearresteerd voor illegaal vervoeren van compleet huis

Lees verder

Ram veroordeeld tot drie jaar cel na bloeddorstige moord

Lees verder

Tientallen verdwenen verkeersborden Terschelling duiken plotseling weer op

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: