NieuwNieuws

Algemeen

IJsland viert feest na eerste dag zonder nieuwe coronagevallen

Het eiland is hard op weg om het eerste coronavrije land van Europa te worden.

De vlag kan (bijna) uit op IJsland, in tegenstelling tot in onze rivierdelta lukt het daar wel om corona onder controle te krijgen. Samen. Met elkaar. Vanaf begin dit jaar was al een gestage daling merkbaar in de besmettingscijfers. Nadat januari voorbij ging met enkele tientallen meldingen per dag, kan donderdag 11 februari de geschiedenisboekjes in als de eerste weekdag zonder vastgestelde coronabesmetting onder de 364.000 koppen tellende bevolking.

Het is niet de eerste keer dit jaar dat het IJslandse RIVM nul nieuwe besmettingen bijschrijft, maar dat waren  weekenddagen waarop ze de systemen niet updaten. Dat is na gisteren veranderd. Het lijkt erop dat dit een blijvertje is, in de eerste twaalf dagen van februari werden slechts vijftien IJslanders gediagnosticeerd met Covid-19. Hiermee lijkt de virale brandhaard in het Scandinavische land waar de zon maanden niet schijnt bijna te zijn uitgedoofd, schrijft HLN.

Van het slot af

IJsland is met grote afstand het Europese land waarin de coronacrisis al vanaf het begin het beste onder controle is gebleven. Toegegeven: het dunbevolkte eiland is ook wel gemakkelijker af te sluiten voor internationaal vliegverkeer, maar dit betekent niet dat de overheid hier niets voor heeft moeten doen. Thorolfur Gudnason, de plaatselijke Jaap van Dissel, vertelde aan Bloomberg dat dit door hun strikte en slagvaardige deurbeleid komt voor iedere bezoeker van buitenaf.

In tegenstelling tot in Nederland is een quarantaine al sinds juni vorig jaar verplicht na aankomst. Testen gebeurt tweemaal: aan het begin en aan het einde van de vijf dagen zelfisolatie in een speciaal hiervoor ingericht hotel. Als de periode erop zit en ook de tweede test negatief is, mag je het land pas betreden. Op deze manier kon de eigen bevolking niet via een bezoeker of doorreiziger van over de grens besmet raken.

De gunstige cijfers hebben concrete gevolgen voor de samenleving. In de komende periode gaan moet het 'oude normaal' zonder coronaregels geleidelijk weer terugkeren in de straten van Reykjavik en de rest van het uitzonderlijk dunbevolkte eiland. De versoepelingen zijn al in volle gang. Winkels, restaurants, sportscholen, zwembaden en culturele instellingen mogen weer open en groepen met maximaal 20 personen mogen weer net zoveel samenscholen als ze prettig vinden.

Sein brandmeester

Dit strikte beleid aan de poort lijkt nu zijn vruchten af te werpen. In totaal raakten sinds het begin van de crisis slechts 6.033 personen besmet, slechts 29 van hen kunnen dit niet navertellen. De mutaties uit Groot-Brittannië, Zuid-Afrika en Brazilië werden bovendien nog helemaal niet aangetroffen. Helemaal naar nul zijn ze nog niet. Vandaag doken toch zeven nieuwe gevallen op. Gisteren opende de politie een klopjacht op twee Amerikanen die de isolatieregels zouden hebben gebroken. 

De trend is duidelijk: als die Amerikanen geen roet in het eten gooien, is IJsland is binnenkort van Covid af. Dagen met nul besmettingen zijn op veel andere plekken  een utopie. Toch zijn ze niet de enigen. Onder meer Taiwan, Vietnam, Cambodja, Thailand, Australië, Nieuw-Zeeland en een hele rits aan Afrikaanse landen kennen ook dagen met geen enkele nieuwe infectie en valt het allemaal wel mee met de enge pandemie die de rest van de wereld in zijn greep houdt. Hier niet.

Toch is er altijd baas boven baas. Op de eilanden Tuvalu, Tonga, Tokelau, Sint-Helena, de Amerikaanse Samoa, Pitcairn, Palau, Niue, Nauru, Kiribati, Micronesië, Samoa en de Cook Eilanden werden tot dusver helemaal geen coronavirusbesmettingen vastgesteld waardoor lockdowns of coronaregels overbodig zijn. Het autoritaire Turkmenistan en Noord-Korea claimen ook nog altijd de nul gehouden te hebben. Of op een positieve test de doodstraf staat, is niet bekend.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: