NieuwNieuws

Algemeen

GGD zet gebruik coronablaastest tijdelijk stop

Fabrikant: "De test is zo goed als de mensen die hem gebruiken."

De GGD heeft besloten het gebruik van de coronablaastest tijdelijk stop te zetten nadat hier een aantal vals-negatieve tests uit voortkwam. Het testen op het coronavirus door middel van een ademtest zou op korte termijn landelijk worden uitgerold.

Eerdere proeven met de testmethode die het gevreesde wattenstaafje zou moeten vervangen werd succesvol doorlopen. Eind januari werd aangekondigd dat deze - naar aanleiding van goede resultaten bij een proef in Amsterdam - binnen afzienbare tijd landelijk in gebruik zou worden genomen.

Afgelopen week kreeg een aantal personen kort na een negatieve blaastest bij een PCR-test toch een positieve uitslag, verklaart de woordvoerder van GGD Amsterdam tegenover RTL Nieuws. "Geen enkele test is 100 procent betrouwbaar, maar omdat het hier om een nieuwe test gaat, nemen we het zekere voor het onzekere en stoppen we tijdelijk."

Test zo goed als mensen die hem gebruiken

De GGD stelt dat de vals-negatieven veroorzaakt werden door verkeerde afname van de ademtest.  Het bedrijf Breathomix, dat achter de zogeheten spironose zit, constateert dat de teststraten niet goed zijn voorbereid op het inzetten van de ademtest. 

De COO van het bedrijf, Rianne de Vries, is verbaasd door de reactie van de gezondheidsdienst. Uit eigen onderzoek zou naar voren komen dat bij minder dan een half procent van de testresultaten twijfel zou bestaan over de uitslag. Volgens haar zou de GGD de teststraatmedewerkers niet goed hebben voorbereid op het gebruik van de nieuwe methode. "De test is zo goed als de mensen die hem gebruiken."

Zelf ook van plan samenwerking te bevriezen

Breathomix was zelf ook voornemens om de samenwerking met de GGD te bevriezen omdat de gezondheidsdienst haar medewerkers niet goed zou instrueren hoe met de test om te gaan. 

Zo zou voor goed gebruik geen alcoholhoudend desinfectiemiddel kunnen worden gebruikt en moet er snel internet aanwezig zijn voor betrouwbare resultaten. 

"Vrijdag hebben we in een brief aan het ministerie laten weten dat we tijdelijk de samenwerking met de GGD opschorten", aldus De Vries. Wanneer de blaastest weer operationeel zal zijn is nog niet duidelijk. 

Echtgenoot Nancy Pelosi mogelijk in gevangenis om rijden onder invloed

Glamorama

Veroorzaakte ongeluk

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Trimbos waarschuwt: levensgevaarlijke MDMA-vloeistof in omloop

Lees verder

Auto rijdt etalage uit, twee mensen overleden

Lees verder

Holleeder de rest van zijn leven achter de tralies

Lees verder

Meta lanceert digital wallet Meta Pay

Lees verder

Dochter Elon Musk hoeft achternaam van vader niet meer te gebruiken

Lees verder

Online daters tot nu toe voor ruim 9 ton opgelicht dit jaar

Lees verder

Jon Snow krijgt officieel een eigen serie

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

66-jarige man weigert te zeggen of hij zwanger is en wordt weggestuurd bij bloeddonatie

Lees verder

Supermarkt krijgt ruim 800 kilo cocaïne geleverd

Lees verder

Man voorkomt autodiefstal dankzij vorkheftruck

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: