NieuwNieuws

Binnenland

GGD zet gebruik coronablaastest tijdelijk stop

Fabrikant: "De test is zo goed als de mensen die hem gebruiken."

De GGD heeft besloten het gebruik van de coronablaastest tijdelijk stop te zetten nadat hier een aantal vals-negatieve tests uit voortkwam. Het testen op het coronavirus door middel van een ademtest zou op korte termijn landelijk worden uitgerold.

Eerdere proeven met de testmethode die het gevreesde wattenstaafje zou moeten vervangen werd succesvol doorlopen. Eind januari werd aangekondigd dat deze - naar aanleiding van goede resultaten bij een proef in Amsterdam - binnen afzienbare tijd landelijk in gebruik zou worden genomen.

Afgelopen week kreeg een aantal personen kort na een negatieve blaastest bij een PCR-test toch een positieve uitslag, verklaart de woordvoerder van GGD Amsterdam tegenover RTL Nieuws. "Geen enkele test is 100 procent betrouwbaar, maar omdat het hier om een nieuwe test gaat, nemen we het zekere voor het onzekere en stoppen we tijdelijk."

Test zo goed als mensen die hem gebruiken

De GGD stelt dat de vals-negatieven veroorzaakt werden door verkeerde afname van de ademtest.  Het bedrijf Breathomix, dat achter de zogeheten spironose zit, constateert dat de teststraten niet goed zijn voorbereid op het inzetten van de ademtest. 

De COO van het bedrijf, Rianne de Vries, is verbaasd door de reactie van de gezondheidsdienst. Uit eigen onderzoek zou naar voren komen dat bij minder dan een half procent van de testresultaten twijfel zou bestaan over de uitslag. Volgens haar zou de GGD de teststraatmedewerkers niet goed hebben voorbereid op het gebruik van de nieuwe methode. "De test is zo goed als de mensen die hem gebruiken."

Zelf ook van plan samenwerking te bevriezen

Breathomix was zelf ook voornemens om de samenwerking met de GGD te bevriezen omdat de gezondheidsdienst haar medewerkers niet goed zou instrueren hoe met de test om te gaan. 

Zo zou voor goed gebruik geen alcoholhoudend desinfectiemiddel kunnen worden gebruikt en moet er snel internet aanwezig zijn voor betrouwbare resultaten. 

"Vrijdag hebben we in een brief aan het ministerie laten weten dat we tijdelijk de samenwerking met de GGD opschorten", aldus De Vries. Wanneer de blaastest weer operationeel zal zijn is nog niet duidelijk. 

Stevige kritiek op blootplaatje van topmodel met dochtertje

Glamorama

Iedereen boos op Hosk

Lees verder

Sebastian Vettel blijft in de Formule 1

Sport

Vetrekgeruchten bleken niet waar

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Evenementenbranche sleept de staat voor de rechter

Lees verder

Remkes gaat een weekendje weg met Rutte, Kaag en Hoekstra

Lees verder

Haarlem grijpt in bij volle zalen Theo Maassen

Lees verder

AEX ramt voor het eerst door de 800 punten

Lees verder

Weer drie punten aftrek voor ADO Den Haag

Lees verder

Studentencorps verliest beurzen na gewelddadige ontgroeningen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Naked Attraction-advertenties moeten van Londense bus

Lees verder

Luipaard bijt fotomodel in haar gezicht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: