NieuwNieuws

Tech & Gaming

PODCAST - Het NieuwNieuws van 14 februari

Helemaal bijgepraat over het gekste en belangrijkste nieuws

Vandaag hebben we het over de vrijspraak van Donald Trump, lockdownijsfeestjes en een relletje rond Wie is de Mol.

Dit en meer hoor je hapklaar samengevat in het NieuwNieuws van de Dag, ons dagelijkse NieuwNieuws-nieuwsoverzicht van een paar minuten.  Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, bij Google Podcasts, of op YouTube. Zouden we echt vet erg waarderen, dus superthanks! Beluister de uitzending van vandaag hieronder.   

Transcript

Donald Trump is in de Amerikaanse senaat vrijgesproken na zijn impeachment door het Huis van Afgevaardigden. Maar, liefst 7 van de 50 republikeinen stemden met de 50 democraten mee. Dit is echter niet genoeg, want anders dan in het Huis is in de Senaat een twee derde meerderheid nodig. De afzettingsprocedure werd in gang gezet naar aanleiding van de bestorming van het Capitool op 6 januari jongstleden. De leider van de republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, stemde gisteravond voor 'onschuldig', maar gaf Trump verbaal wel nog een ferme trap na. "Het staat buiten kijf dat President Trump praktisch én moreel verantwoordelijk is voor het aanjagen van de dingen die er die dag gebeurt zijn", aldus McConnell. Hij stelt dat de bestormers dat deden omdat zij in de veronderstelling waren dat dat de wens was van hun president. Hij pleitte Trump vrij omdat hij vindt dat een afgetreden president niet afgezet kan worden. Aan de andere kant blokkeerde hij de procedure toen Trump nog president was. En dat mensen, is politiek en daarom zijn we allemaal zo lekker cynisch. 

De dooi is ingezet en op deze laatste ijsdag van deze winterweek is het halve land op de ijzers naar buiten getrokken voor een schaatsje, een glühweintje en soms een spontaan straatfeest, midden in een pandemie. De afgelopen dagen ontstonden er ook al dansende clusters heethoofdige hoofdstedelingen, maar ook daarbuiten weten mensen zich soms niet in te houden. Onder de rivieren is het carnaval begonnen, tenminste, voor sommigen. Op de socialen is te zien hoe voor deze tijd vrij grote groepen winterjassen zich met een pilsje in de hand hebben verzameld rond smaakmakers met draagbare of op balkons geïnstalleerde speakers. Springend en joelend maker ze er nog wat van, maar de politie en de gemeente zitten er gezien de voortwoekerende pandemie niet op te wachten. Mede gezien het dooiende en dus gevaarlijke ijs op de grachten riep de gemeente vandaag op om naar huis te gaan en daarbij vooral ook de maatregelen in acht te houden. Aan de maximale groepsgrootte van twee personen houdt men zich in het Vondelpark en aan de Prinsengracht in ieder geval niet. Ook in Brabant en Limburg, waar het afgelaste carnaval dit weekend is begonnen, hebben groepjes zich verzameld. Op het Vrijthof in Maastricht hebben enkele honderden mensen de start van Vastelaovend gevierd, en in Tilburg heeft de politie net als gisteren carnavallers naar huis gestuurd. Ja, we snakken allemaal heel erg naar een feestje, alleen zal het toch zonder een mensenmassa moeten gebeuren. Maar ja, dat is ook weer zo sneu.<…>

Een aantal mensen in het Friese dorpje Gerkesklooster ging gisteravond een stukje toeren met een Jeep op een bevroren sloot. Dat ging eventjes best voorspoedig totdat het onvermijdelijke gebeurde en de terreinwagen het moest afleggen tegen de ijslaag. Bij het titanic-tafereel slaagde de bestuurder uit de auto te ontkomen, maar de wak-bak zakte voor de helft weg in het water. Het bevroren voertuig moest uiteindelijk met een kraan uit het water worden getakeld. Op het moment dat dit gebeurde brandden de koplampen van de wagen nog. Wat de schade van het geintje is, is niet duidelijk. Beelden van het domme ongeluk zijn te zien op NieuwNieuws.nl en we hebben een audiofragment kunnen achterhalen van de gebeurtenis. <…>

Zaterdagmiddag is een Nederlandse militair om het leven gekomen in Noorwegen. De koninklijke Marechaussee is een onderzoek gestart. De politietak van Defensie zegt zolang het onderzoek duurt geen verdere mededelingen te kunnen doen. Eind vorige maand werd bekend gemaakt dat een grote militaire oefening van de NAVO in het Scandinavische land niet door ging vanwege het hoge aantal besmettingen met het Coronavirus in Noorwegen. De NAVO had een wintertraining op de planning staan om militairen klaargestoomd te houden voor werk in extreme winterse omstandigheden. Toen zei het Korps Mariniers dat er zo’n 600 Nederlandse militairen die er al waren in Noorwegen zouden blijven. Het is niet duidelijk of de overleden Nederlander in die context in het land verbleef. 

Omroep AvroTros heeft vandaag laten weten een racistisch fragment uit de aflevering van Wie Is De Mol? van gisteren te knippen. De omroep biedt excuses aan nadat er verbaasde reacties binnenkwamen over een uitbeeld-opdracht waarin deelnemers Charlotte Nijs en Marije Knevel spleetogen maakten om de Koreaanse rapper Psy af te beelden. In een verklaring op Instagram wordt vandaag gemeld dat de kandidaten direct na het spel terugkwamen op hun actie. “Ze realiseerden zich dat dit kwetsend is. Het fragment had niet in de uitzending voor mogen komen.” Kandidaat Marije Knevel beaamt, ook op Instagram, dat ze direct wist dat ze fout zat. “Ik maakte van mijn ogen spleten omdat ik nadeed wat ik zag gebeuren, en daarbij zeg ik: ‘Dit kan echt niet’ tegen degene naast mij. Want dit is racistisch en niet een grap. Dat gedeelte is alleen in de montage gesneuveld.” Ze vervolgt: “Wat ik zeker weet is dat niemand dit racistisch heeft bedoeld. Maar wat ik ook zeker weet is dat Aziaten al hun hele leven horen dat het ‘maar een grap’ is. Dat is precies waar het mis gaat.” Ook Marije biedt haar excuses aan. 

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Glamorama

Toegegeven: ook een paar slechte

Lees verder

Bijna alle aanbiedingen verdrinken in nieuwe wet tegen stuntbier

Binnenland

Dat scheelt een slok op een borrel

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Victoria's Secret stopt met sexy 'Angels'

Lees verder

Stadioncrasher van Greenpeace bijna neergeschoten

Lees verder

Akwasi niet vervolgd voor oude tweets

Lees verder

Video. Laatste rit van Italiaanse horrorkabelbaan

Lees verder

Kiki Bertens stopt na dit jaar met tennissen

Lees verder

Brand sloopt hoofdgebouw Beekse Bergen

Lees verder

Schildpadonderzoeker vindt voor 1,2 miljoen dollar aan cocaïne

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Bewaker speelt chirurg: patiënt overlijdt

Lees verder

VIDEO - Auto vliegt door zwembad en eindigt op trampoline

Lees verder

Vrouw moont agent. Agent tasert vrouw

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: