NieuwNieuws

Glamorama

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Zo kom je het weekend wel weer door

Het leven is inmiddels alweer bijna een jaar verschrikkelijk saai, tenzij je voor maart 2020 ook al gewoon elk weekend op de bank hing met een filmpje. Maar geen zorgen, we hebben gewoon weer de tv-gids en streamingsdiensten doorgeplozen om te checken wat je wel (en echt niet) kunt gaan kijken dit weekend.

Klassieker: American History X op Prime

Ontzettend gezellige film om je weekend mee te beginnen: American History X is sinds deze week te zien op Prime. De dramafilm uit 1998 met Edward Norton in de hoofdrol werd bij de release al enorm goed ontvangen en wordt nog steeds gezien als één van de beste films aller tijden. Hoog tijd om te kijken als je ‘m nog niet gezien hebt, dus.

Waarom ‘ie als briljant wordt bestempeld? Derek (Norton) wordt opgevoed door een racist en blijkt zelf ook aardig nazistisch uit de hoek te kunnen komen. Wanneer zijn vader wordt vermoord door een zwarte drugsdealer, is het hek van de dam en moet Derek helemaal niks meer van niet-witte mensen hebben en sluit hij zich aan bij D.O.C. (Disciples of Christ), een neonazistische bende. Nou ja, wat we al zeiden over het weekend met een gezellige film beginnen.

Nieuw: Classmates minus

Het dertigersdilemma, helemaal hip tegenwoordig. Soort pre-midlifecrisis. Je had verwacht dat je nu wel alles voor elkaar zou hebben, maar het blijkt allemaal vies tegen te vallen. Beetje het uitgangspunt voor de nieuwste Netflix-aanwinst Classmates Minus. Vier schoolvrienden komen erachter dat ze helemaal niet zijn waar ze willen zijn en besluiten hun dromen na te jagen.

Tot hilariteit van de kijker, wellicht iets minder grappig voor de personages zelf. Gelukkig zijn ze fictief. De film sleepte in thuisland Taiwan al drie prijzen op het Golden Horse Film Festival binnen, dankzij Netflix kunnen wij ook genieten van de film.

Twijfelachtige blockbuster: Memoirs of a Geisha

Anno 2021 is er wel enige kritiek te leveren op Memoirs of a Geisha. Schrijver Arthur Golden (witte Amerikaanse man) wilde graag een boek schrijven over geisha’s maar had geen verstand van dit Japanse fenomeen. Tijdens zijn research kwam hij een oud-geisha tegen die hem in vertrouwen wat meer vertelde over het bestaan als geisha.

Gevolg: Golden dikte de boel aan, schreef zonder toestemming karakters uit de verhalen van de echte geisha het boek in en maakte van de Japanse gezelschapsdames ook nog een soort prostituees (dat waren ze niet). Bovendien neigt het naar voyeurisme en lieten sommige Japanners weten dat Japan heel anders is dan Golden beschrijft. Hoef je een schrijver of boek niet om te cancellen maar een beetje context is wel handig. 

Hoe dan ook: er is een mooie verfilming gemaakt - die feitelijk gezien dus niet helemaal klopt. Zaterdag is de release uit 2005 om half negen te zien op Spike. Meer kritiek op het boek vind je hier, hier en hier. Nuttige stukken wel.

Nog een witte Amerikaanse man die zijn huiswerk niet goed heeft gedaan is Dan Brown. Hij claimt dat alle historische aspecten in zijn boek The Da Vinci Code feiten zijn, maar daar zijn veel mensen het niet over eens. Feit of fictie, de vermakelijke verfilming van dit boek zie je zondag om acht uur op Veronica.

Bingen: Alle oude Muppets-afleveringen

Na een hoop films kun je sinds deze week ook eindelijk alle oude afleveringen van The Muppet’s Show bingewatchen op Disney+. Onder andere Charles Aznavour, Twiggy, Elton John, Julie Andrews, John Cleese, Alice Cooper, Sylvester Stallone, Diana Ross, Debbie Harry en Roger Moore zijn te gast in deze theatershow vol sketches. Statler en Waldorf voorzien de show uiteraard live van kritiek terwijl ze in hun eigen loge in het The Benny Vandergast Memorial Theater zitten. 

Documentaire: Billie Eilish: The World’s A Little Blurry

Met smart hebben heel veel fans hierop zitten wachten: een documentaire over Billie Eilish. De zangeres en songwriter is een tijd lang door camera’s gevolgd en dat is gemonteerd tot de documentaire Billie Eilish: The World's A Little Blurry die je vanaf zondag op AppleTV kunt zien.

In de docu wordt de puber gevolgd terwijl ze samen met broer Finneas aan haar debuutalbum werkt en natuurlijk zijn er verschillende concertopnames te zien. Net als vele pubers worstelt ze met zichzelf, haar zelfbeeld en vooral wat anderen daarvan denken. Op zich niets nieuws, behalve dan dat de hele wereld constant met de inmiddels 19-jarige zangeres meekijkt. Gelukkig met op ‘t oog een liefhebbende familie om zich heen.

Thuisconcert: David Byrne’s American Utopia

Oké, geen weekendtip maar wel een absolute must see voor maandag. Dan verschijnt op Pathé Thuis de documentaire David Byrne’s American Utopia. Wie in 2018 op Down the Rabbit Hole stond, heeft het briljante optreden van de zanger, muzikant en kunstenaar wellicht gezien. En die mensen kunnen bevestigen dat het zo’n verschrikkelijk vette show was.

Spike Lee heeft een documentaire gemaakt van deze show waarin alleen Byrne, zijn muzikanten en dansers op het podium staan. Geen kabels, alles is draagbaar, briljante choreografieën en muziek en teksten die je kippenvel geven. Ietsjes minder indrukwekkend in je eigen huiskamer maar écht de moeite.

Deze hele lijst afgekeken en geen idee wat je verder nog kan kijken? Check hierrrrr alle voorgaande edities deze mustwatchrubriek.     

R. Kelly heeft spuitje gehad

Glamorama

Al twee keer gevaccineerd tegen corona in de gevangenis

Lees verder

Groep strandgangers spontaan homoseksueel om gearresteerd koppel te bevrijden

Buitenland

'Ik ben ook gay!',  'Arresteer ons!'

Lees verder

Nicolette van Dam over man Bas: 'Hij spoort niet'

Glamorama

Heeft een nieuwe hobby ontdekt

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Britten heropenen scholen met berg thuistests

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.729 nieuwe besmettingen

Lees verder

ME staat met waterkanon klaar tegenover demonstranten

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

FvD-bijeenkomst Nijmegen beëindigd door burgemeester

Lees verder

Facebook moet schadevergoeding betalen aan 1,6 miljoen Amerikanen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Lelijk stroomhuisje gepest in Baarn, gemeente doet mee

Lees verder

Kinderen van school getrapt na vondst Onlyfans-account moeder

Lees verder

Van Tupperware naar Tupper, waar?: Geen verkoop meer in Nederland

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: