NieuwNieuws

Tech & Gaming

TOUCHDOWN: Marsrover Perseverance succesvol geland

Eerste beelden nieuwe rover doorgestuurd 

NASA's nieuwe Marsrover Perseverance is zonder problemen geland op de rode planeet en heeft zijn eerste foto doorgestuurd naar Houston. Het apparaat, ongeveer ter grootte van een auto, zal onder andere op zoek gaan naar tekenen van prehistorisch leven op de planeet. 

De hele landingsoperatie was voorgeprogrammeerd en is vanaf het binnenstormen van de atmosfeer het spannendste stukje van de hele missie. Het apparaat werd met een gozenaamde 'Sky crane' op het Marsoppervlak gezet, dat hem met behulp van eigen raketjes rustig neer moest laten dalen. 

Als landing zone heeft NASA de Jezero-krater uitgekozen. Ze hebben aanwijzingen dat er ooit een stroom water door het gebied liep. De vraag die Perseverance moet proberen te beantwoorden is of dat water ook primitief leven met zich mee bracht. 

Deze missie had ook een Nederlands tintje. Groninger Gerhard Kruizinga is leider van het navigatieteam van de rover die zeven maanden geleden de ruimte ingestuurd werd. "Wij zijn verantwoordelijk voor de vlucht totdat Perseverance de atmosfeer van Mars binnenkomt. Het is in feite hetzelfde als het manoeuvreren van een vliegtuig op het juiste pad voor de landingsbaan. Wij zetten Perseverance met de juiste snelheid op een bepaalde plek. Daarna nemen de mensen van het Entry, Descent and Landing-team het over," verteld Kruizinga tegen de NOS.

André Hazes jr. gaat samenwonen met Sarah

Glamorama

Korte relatie nu al in stroomversnelling

Lees verder

Ajax geeft alle fans stukje kampioensschaal

Sport

Iedereen een sterretje

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Rabobank gaat meer negatieve rente doorberekenen aan klanten

Lees verder

'Vrouw PSV-speler Zahavi mishandeld bij overval'

Lees verder

Eredivisiespeler verdacht van matchfixing

Lees verder

Elon Musk bij SNL: 'Ik ben een autist'

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Inbreker gepakt na fapje achter laptop

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: