NieuwNieuws

Buitenland

Turkmeense judoka overleden na winst op achterneef president

Suleiman Tursunbaev weigerde expres te verliezen in de finalematch van een jeugdtoernooi

De 14-jarige Suleiman Tursunbaev uit Turkmenistan won begin februari een judotoernooi in de stad Baharden. Dit was alleen niet de bedoeling volgens de planning van Gurbanguly Berdymukhamedow's regime. Vlak voor de finalematch werd Tursunbaev door een man ingefluisterd dat hij 'onder zijn tegenstander moest gaan liggen' zodat hij de wedstrijd verloor. De atleet besloot niet op dit verzoek in te gaan en ging de strijd toch aan.

Na een duel dat wél volgens de Judo-regels verliep, kwam Tursunbaev als winnaar uit de bus. Dit leverde hem de landstitel op voor zijn gewichtsklasse. Lang heeft hij niet van deze eer mogen genieten. Nadat het toernooi erop zat, werd de jongen buiten opgewacht door een groep mannen die hem in een auto sleepten richting een onbekende bestemming. Hier is hij daarna op gruwelijke wijze afgeranseld door de groep, schrijft Acca Media.

Dreigtelefoontjes en familiebanden

Uren later troffen omstanders Tursunbaev meer dood dan levend aan op straat. Nadat hij per ambulance was overgebracht naar het ziekenhuis, kregen de artsen een dreigtelefoontje van het openbaar ministerie van hoofdstad Ashgabat. Als zij de tiener onder behandeling zouden nemen, kon dit wel eens nare consequenties krijgen. Hierna werd Suleiman direct zonder behandeling huiswaarts gestuurd.

Zo'n 500 kilometer verderop in zijn woonplaats Kunyaurgench, werd hij wel opgenomen. Toch mocht hulp niet meer baten. Een aantal dagen na zijn winst op het jeugdtoernooi, bezweek de jongen aan zijn verwondingen. Wat was er precies aan de hand? Hij trof in de finale precies de verkeerde. Zijn opponent bleek een familielid van de vrouw van Serdar Berdymukhamedov te zijn, de zoon van president Gurbanguly Berdimuhamedow.

Volgens de openbaar aanklager is een strafrechtelijk onderzoek naar de zaak niet aan de orde. Zij beweren dat de jeugdkampioen na het toernooi op een ongelukkige wijze ten val kwam waardoor de zaak is afgedaan. Suleiman's moeder, Ziyada Khodzhakova is sinds enkele dagen ineens spoorloos verdwenen. Ze zou door onbekenden naar de hoofdstad Ashgabat zijn afgevoerd voor een 'gesprek' met de autoriteiten.

Democratische Volksrepubliek Turkmenistan

Turkmenistan is een van de minst vrije landen op aarde. Sinds 2006 is president Gurbanguly Berdimuhamedow er aan de macht. Met het delen van zijn macht, heeft hij weinig. Het bouwen van kolossale gouden standbeelden van zichzelf, geven van fietscursussen, bouwen van sneeuwpoppen, maken van rapvideo's, vallen van paarden en weggeven van hondjes aan bevriende staatshoofden staan iets hoger op de agenda.

Verkiezingen worden er in het land eens in de zeven jaar gehouden. Berdimuhamedow stelde in 2017 met een overweldigende 97,69% van de stemmen zijn presidentschap tot 2024 veilig. VN-waarnemers die wilden checken of alles wel eerlijk verliep, waren niet uitgenodigd op dit feest van de 'Turkmeense democratie'. Volgens officiële regeringscijfers ligt het aantal coronabesmettingen nog altijd op nul. Dus dat is wel mooi.

André Hazes jr. gaat samenwonen met Sarah

Glamorama

Korte relatie nu al in stroomversnelling

Lees verder

Ajax geeft alle fans stukje kampioensschaal

Sport

Iedereen een sterretje

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Rabobank gaat meer negatieve rente doorberekenen aan klanten

Lees verder

'Vrouw PSV-speler Zahavi mishandeld bij overval'

Lees verder

Eredivisiespeler verdacht van matchfixing

Lees verder

Elon Musk bij SNL: 'Ik ben een autist'

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Inbreker gepakt na fapje achter laptop

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: