NieuwNieuws

Buitenland

Navalny ook schuldig bevonden aan smaad

Getuige was kwijlende bejaarde

Oppositieleider Alexei Navalny is zaterdagmiddag door een Russische rechtbank veroordeeld voor smaad. Eerder vandaag werd bevestigd dat hij de komende drie jaar naar een strafkamp gestuurd wordt. 

Navalny stond terecht omdat hij via internet aanhangers van de recente grondwetswijziging van Poetin ‘verraders’ en ‘een schande voor het land’ had genoemd. Een van hen was een Tweede Wereldoorlog-veteraan, Ignat Artemenko. In de rechtbank kon de 94-jarige Artemenko nauwelijks uit zijn woorden komen. Navalny zei in de rechtszaal dat de kleinzoon die de aangifte had ingediend dat voor de centen deed. Een Ruslandcorrespondent ter plaatse meldde via Twitter dat er geen grond voor veroordeling was en dat de officier van justitie bij wijze van getuigenis 45 jaar oude oorlogsmemoires begon voor te lezen. 

Onderbroekenführer

Navalny noemde de rechter een ‘Obersturmbannführer'. Als reactie werd Navalny op de Russische televisie een ‘onderbroekenführer’ genoemd, een verwijzing naar het vergif dat in zijn ondergoed werd aangetroffen.

Navalny heeft een boete van 9.500 euro gekregen. Eerder vandaag werd er in hoger beroep besloten dat Navalny voor 3,5 jaar naar een strafkamp moet. De rechter trok de zes weken van de straf af die hij al in huisarrest had doorgebracht. 

Direct bij terugkomst in Rusland werd de oppositieleider aangehouden omdat hij zich tijdens zijn herstel van de aanslag op zijn leven in augustus niet had gemeld bij de Russische autoriteiten. 


André Hazes jr. gaat samenwonen met Sarah

Glamorama

Korte relatie nu al in stroomversnelling

Lees verder

Ajax geeft alle fans stukje kampioensschaal

Sport

Iedereen een sterretje

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Rabobank gaat meer negatieve rente doorberekenen aan klanten

Lees verder

'Vrouw PSV-speler Zahavi mishandeld bij overval'

Lees verder

Eredivisiespeler verdacht van matchfixing

Lees verder

Elon Musk bij SNL: 'Ik ben een autist'

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Inbreker gepakt na fapje achter laptop

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: