NieuwNieuws

Niet Doodchecken

'Impulsieve mensen radicaliseren sneller'

Psychologen onderzoeken persoonlijkheidstrekjes van extremisten

Mensen die dogmatisch zijn en niet snel zijn als het gaat om het maken van beslissingen, zijn vatbaarder voor radicalisatie. Dat is heel kort door de bocht de samenvatting van een nieuw onderzoek aan de Universiteit van Cambridge.

De resultaten van het nieuwe onderzoek geven aanwijzingen dat er een bepaalde 'psychologische blauwdruk' is die mensen vatbaarder maakt voor extremisten. Daarvoor keken de onderzoekers naar de antwoorden op verschillende vragenlijsten die ze zelf hebben uitgezet en de resultaten van een vergelijkbaar onderzoek dat aan de Stanford Universiteit in Californië werd gedaan. 

Minder prikkels

Via deze vragenlijsten wisten ze een aantal mentale karaktereigenschappen te identificeren die vaker voorkomen bij extremisten. Mensen met een slechter werkgeheugen, die impulsief zijn, vaker risico's nemen, sensatie zoeken en onbewust prikkels minder snel verwerken blijken sneller naar geweld te grijpen vanuit hun ideologie.

 "Veel mensen kennen iemand die is geradicaliseerd of extreme politieke opvattingen heeft, zowel aan de linkerkant als aan de rechterkant", zegt psycholoog en auteur van het onderzoek Leor Zmigrod in Philosophical Transactions of the Royal Society B. "We willen weten hoe het komt dat deze mensen zo gevoelig zijn voor deze ideeën." 

Conservatief

Het brein van een extremist bestaat volgens de onderzoekers uit conservatieve en dogmatische opvattingen. "Het lijkt alsof ze dezelfde trekjes als iemand die extreme maatregelen neemt om een ideologie te verdedigen in hun brein hebben 'verstopt'", legt Zmigrod uit. "Door ze te begrijpen, kunnen we ze helpen."

De resultaten moeten gaan helpen om mensen die mogelijk gaan radicaliseren - zowel op politiek, religieus als sociaal gebied - sneller te identificeren. Volgens de wetenschappers kunnen deze data vier tot vijftien keer sneller voorspellen als iemand dreigt te vervallen in extremistisch gedrag dan wanneer men alleen naar demografische data kijkt. 

Romain Grosjean even terug in de Formule 1

Sport

Gaat in een Mercedes rijden

Lees verder

José Mourinho aan de slag bij AS Roma

Sport

Grote terugkeer in Italië

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Marvel kondigt enorme lading nieuwe films aan

Lees verder

Billie Eilish verrast met foto's in Vogue

Lees verder

Nieuw drankspel: bierdoppen inslikken

Lees verder

Politie rukt uit voor seksende zwanen

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Victoria Koblenko weer uit de kleren voor FHM

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

School verbiedt 'slordig' matje in de nek

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: