NieuwNieuws

Niet Doodchecken

'Impulsieve mensen radicaliseren sneller'

Psychologen onderzoeken persoonlijkheidstrekjes van extremisten

Mensen die dogmatisch zijn en niet snel zijn als het gaat om het maken van beslissingen, zijn vatbaarder voor radicalisatie. Dat is heel kort door de bocht de samenvatting van een nieuw onderzoek aan de Universiteit van Cambridge.

De resultaten van het nieuwe onderzoek geven aanwijzingen dat er een bepaalde 'psychologische blauwdruk' is die mensen vatbaarder maakt voor extremisten. Daarvoor keken de onderzoekers naar de antwoorden op verschillende vragenlijsten die ze zelf hebben uitgezet en de resultaten van een vergelijkbaar onderzoek dat aan de Stanford Universiteit in Californië werd gedaan. 

Minder prikkels

Via deze vragenlijsten wisten ze een aantal mentale karaktereigenschappen te identificeren die vaker voorkomen bij extremisten. Mensen met een slechter werkgeheugen, die impulsief zijn, vaker risico's nemen, sensatie zoeken en onbewust prikkels minder snel verwerken blijken sneller naar geweld te grijpen vanuit hun ideologie.

 "Veel mensen kennen iemand die is geradicaliseerd of extreme politieke opvattingen heeft, zowel aan de linkerkant als aan de rechterkant", zegt psycholoog en auteur van het onderzoek Leor Zmigrod in Philosophical Transactions of the Royal Society B. "We willen weten hoe het komt dat deze mensen zo gevoelig zijn voor deze ideeën." 

Conservatief

Het brein van een extremist bestaat volgens de onderzoekers uit conservatieve en dogmatische opvattingen. "Het lijkt alsof ze dezelfde trekjes als iemand die extreme maatregelen neemt om een ideologie te verdedigen in hun brein hebben 'verstopt'", legt Zmigrod uit. "Door ze te begrijpen, kunnen we ze helpen."

De resultaten moeten gaan helpen om mensen die mogelijk gaan radicaliseren - zowel op politiek, religieus als sociaal gebied - sneller te identificeren. Volgens de wetenschappers kunnen deze data vier tot vijftien keer sneller voorspellen als iemand dreigt te vervallen in extremistisch gedrag dan wanneer men alleen naar demografische data kijkt. 

Nederlandse OM neemt onderzoek naar kopschoppers Mallorca over

Binnenland

Groep mogelijk verdacht van meerdere mishandelingen

Lees verder

Politie zoekt getuigen van mishandeling Frédérique (14)

Binnenland

Puber hield ernstige verwondingen over aan mishandeling

Lees verder

Gewonden bij grote explosie chemische fabriek Leverkusen

Buitenland

Autoriteiten waarschuwen voor "extreem gevaar"

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Aalsmeer krijgt een Peter R. de Vriesstraat

Lees verder

Kabinet zet streep door Lowlands, Mysteryland en Down The Rabbit Hole

Lees verder

Zangeres Pink wil Noorse bikiniboete betalen

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

GroenLinks vindt bikinilijn Den Haag seksistisch

Lees verder

TeamNL verliest tweede atleet aan corona

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Binnenhof ontruimd om brandgevaarlijke man

Lees verder

Vrouw stopt tijdens politieachtervolging in McDrive voor maaltijd

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: