NieuwNieuws

Tech & Gaming

PODCAST - Het NieuwNieuws van 22 februari

 Snel en gezel het laatste nieuws in je oren  

Vandaag praten we je bij over Daft Punk, Duits bier, vallende vliegtuigmotoren en natuurlijk het vaccinatieproces.

Dat en meer in de aflevering van vandaag. Lijkt het je tof om dagelijks door Peter bijgepraat te worden? Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts en sinds kort ook op YouTube. Wat je ook kiest, maakt niet uit! Wij zijn je sowieso superdankbaar. De uitzending van vandaag is hieronder te beluisteren.

Transcript

Het weer wordt mooier en het draagvlak voor de maatregelen daalt. Wat kun je daar aan doen? Nou ja, vooral vaccineren en hoewel we een inhaalslag aan het maken zijn in Europa kan het natuurlijk nooit snel genoeg gaan. Slechts nieuws vandaag, want medicijnenboer AstraZeneca kan niet voldoen aan de productieplanning van de vaccins en heeft daarom het leveringsschema aangepast. Daardoor ontvangt Nederland, net als alle andere EU-lidstaten, de komende twee weken minder vaccins. In totaal gaat het om 217.000 doses voor Nederland die vertraging oplopen, zo meldt het RIVM vandaag. Ter compensatie komt er op zondag 7 maart een extra levering van 211.000 doses, zo meldt de fabrikant. Het RIVM stelt dat de vertraging geen invloed heeft op het vaccineren, omdat de dienst een veiligheidsvoorraad achter de hand heeft. Wel kunnen in week 9 geen AstraZeneca-vaccins worden bezorgd bij de priklocaties van de GGD, GGZ en aan huisartsen. Daardoor worden nieuwe afspraken voor de periode van week 8, 9 en 10 voorlopig niet ingepland en dat is jammer.

Wat een vaklui zijn het toch bij Boeing. Na de lancering van de Boeing 737 Max, een vliegtuig dat bijna feilloos was op de paar die uit de lucht vielen na dan, zijn er nu problemen met Pratt & Whitney 4000-motoren van de 777-lijn. En wees niet bang, deze vliegtuigen vallen gelukkig niet uit de lucht, maar af en toe wel een motor. Afgelopen zaterdag ontplofte een motor van United-vlucht 328 van Denver naar Honolulu. Brokstukken werden daarna over een woonwijk uitgestrooid. Zowel de Federal Aviation Administration (FAA) en de National Transportation Safety Board (NTSB) onderzoeken het incident waarbij wonderbaarlijk genoeg niemand gewond raakte. Wel richtten de brokstukken schade aan. Stukken van de motor belandden op sportvelden, in tuinen en vielen in sommige gevallen door het dak van huizen. United Airlines heeft al aangekondigd dat het al zijn 777's met Pratt & Whitney 4000-motoren voorlopig aan de grond houdt en het Japanse ministerie van Transport beveelt ook alle binnenlandse vluchten met deze motoren te staken. Voor onze Nederlandse trots KLM heeft het incident geen gevolgen. De maatschappij vliegt weliswaar met Boeing 777's, maar die zijn niet voorzien van dit type straalmotor. Afgelopen weekend verloor ook een Boeing 747 enkele onderdelen boven het Limburgse Meerssen. Ook dit was het gevolg van een explosie in de motor. Door de brokstukken raakten een vrouw en een kind lichtgewond en ontstond er schade aan daken auto's. Het vrachtvliegtuig landde veilig op de luchthaven van Luik, waar het nog steeds staat. Het toestel is al gerepareerd, maar moet nog worden onderzocht door zowel de Belgische als de Nederlandse luchtvaartinspectie, zo meldt 1Limburg. Overigens zijn er beelden gemaakt van de in brand staande motor vanuit de 777. De beelden zijn te zien op nieuwnieuws.nl en echt fucking eng. 

Het legendarische house- en electroduo Daft Punk besluit na 28 jaar een punt achter hun samenwerking te zetten. Het duo zijn de makers van enkele van de grootste dancehits van de afgelopen decennia, waaronder Around the World, Harder, Better, Faster, Stronger, Get Lucky en natuurlijk One More Time. Het duo kondigt de breuk soort van aan in een video op hun Youtube-kanaal. De video Epilogue laat de twee gehelmde artiesten zien terwijl ze langzaam afscheid van elkaar nemen in een woestijn en één van de bandleden ontploft. Een woordvoerder van het duo bevestigt de breuk tegenover Pitchfork. Een reden voor de breuk wordt niet gegeven. 

Door de sluiting van de horeca gaat er sinds maart vorig jaar een stuk minder bier naar horecaondernemers. En daardoor moeten Duitse brouwers heel wat liters bier door de gootsteen spoelen. De vele fusten die in normale tijden naar cafés, hotels en restaurants gaan, staan nu onaangebroken bij de brouwers in de pakhuizen. Helaas is bier niet eindeloos houdbaar en moeten de Duitsers veel van de drank wegspoelen. De brouwers willen daarvoor compensatie van de overheid. In Duitsland zijn alle horecagelegenheden sinds november gesloten. Dat raakt niet alleen horecaondernemers, maar ook toeleveranciers. De brouwers in het land hebben nu de handen ineen geslagen en vragen de overheid om ze weer op weg te helpen als de boel straks weer open kan. Kroegen en restaurants krijgen hulp, brouwerijen staan niet op de subsidielijst. "Steeds meer brouwerijen en brewpubs dreigen om te vallen", valt te lezen in een open brief, meldt Reuters. Niet alleen kleine brouwerijen vragen hulp. Ook merken als Carlsberg, Bitburger, Paulaner en Krombacher doen een beroep op de regering. "Brouwerijen hebben in één keer ontzettend veel verloren door de lockdown." Brouwers laten weten dat de verkoop van bier direct aan de consument het verlies niet kan compenseren. Grappig dat Carlsberg ook om steun vraagt omdat ze hun bier door de gootsteen moeten spelen, als je het drinkt zou je denken dat het uit de gootsteen gewonnen wordt. 

In Drenthe is de lente nu écht begonnen, bij Balloo zijn inmiddels al twintig lammetjes ter wereld gekomen. Een hitsig jong rammetje blijkt de oorzaak van de babyboom op het Balloërveld. Schaapsherder Marianne Duinkerken vertelt aan RTV Drenthe dat ze een verkeerde inschatting heeft gemaakt. Normaliter worden de ramlammetjes na een maand of zes of zeven bij de kudde weggehaald. "Het ramlammetje liep nog zo druk te drinken bij zijn moeder, dat ik dacht dat hij nog wel bij de kudde kon blijven." Niet dus, want hij ging al flink van bil en de herder kwam er vorige week achter. "Ik liep met de kudde over het veld en ik zag iets zwarts bij een ooi lopen. Ik dacht nog: 'Wat grappig, die raaf hopt vrolijk mee', maar toen ik dichterbij kwam zag ik dat het een lammetje was." Duinkerken heeft normaal gesproken een streng fokprogramma en op die manier proberen ze het ras Drents Heideschaap zo goed mogelijk in stand te houden. Missie geslaagd!

Buitenland

Brits Lagerhuislid David Amess (Tory) neergestoken (Update: Politicus is overleden)

Lees verder

'Afghaanse tolk op Nederlandse evacuatielijst vermoord'

Binnenland

Video - Ben Knapen (CDA) licht Tweede Kamer in tijdens Afghanistan-debat

Lees verder

Video - Caroline van der Plas van BBB denkt mee: We kunnen die Afghanen ook in de Tweede Kamer opvangen

Binnenland

'We hebben hier vier lege verdiepingen'

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Video - Sietse Fritsma (PVV): Liegende Sigrid Kaag moet ook als Kamerlid opstappen

Lees verder

Agenten nodigen dief politiefiets uit op bureau en het werkt

Lees verder

Bedreiger van Lale Gül krijgt jaar jeugddetentie

Lees verder

Nare Jongens Podcast met Bas Paternotte en Jan Dijkgraaf (33)

Lees verder

Gidi Markuszower (PVV) heeft 3 microfoons nodig totdat hij zijn asielpunt kan maken

Lees verder

Video - Martin Bosma (PVV) sloopt 'NPO66' en Sigrid Kaag

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Noorwegen waarschuwt burgers: niet op Rusland plassen!

Lees verder

Naked Attraction-advertenties moeten van Londense bus

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: