NieuwNieuws

Binnenland

Baudet: Neurenberg-tribunaal was illegitiem

Holocaust-strafzaak was onterecht volgens FvD-leider

Er is maandag veel ophef op sociale media ontstaan over een uitspraak die Forum voor Democratie-lijsttrekker Thierry Baudet deed tijdens een campagnebijeenkomst in Gouda. Tijdens zijn toespraak bij de zelfbenoemde 'vrijheidskaravaan' filosofeerde de politicus er weer flink op los over onder meer de coronamaatregelen en vaccineren, maar de grootste ophef onstond door een video waarop te zien is hoe Baudet het Neurenberg-tribunaal "illegitiem" noemde.

"Ik ben geen voorstander van strafrecht met terugwerkende kracht", zegt Baudet, waarna hij de processen tegen de nazi's die verantwoordelijk waren voor holocaust onrechtmatig noemt. Bij het Proces van Neurenberg in 1945 en 1946 werden 24 kopstukken van het naziregime veroordeeld voor de genocide op ruim zes miljoen Joden.

'Holocaust legaal'

Kort na het verschijnen van het filmpje werd Twitter overspoeld met reacties. Opiniemaker Sywert van der Lienden reageerde met afschuw. "Wat hij stelt is dat niet strafbaar kan zijn wat tevoren niet strafbaar is gesteld. In dit geval de Holocaust. De Holocaust is dus niet strafbaar. Met andere woorden: volgens Baudet legaal." Ook PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen reageerde op de video, "Een nieuw dieptepunt in het repertoire van Baudet. Walgelijk."

Baudet's uitspraak van maandag komt precies 80 jaar nadat de Duitse politie begon met het oppakken en deporteren van Joodse mannen in Amsterdam.

Reactie Baudet

Nadat de bom barstte op Twitter kwam Baudet met een toelichting op de uitspraak die hij deed. "Je kunt mensen niet veroordelen met wetten die pas zijn aangenomen nadat de feiten hebben plaatsgevonden. Dat heet legaliteitsbeginsel en vormt de basis van de rechtsstaat." Volgens de partijleider van FvD bedoelde hij niet dat de nazi's onbestraft moesten blijven. "Moord is en was altijd illegaal. De onbeschrijflijke genocidale misdaden van de Duitsers hadden onder regulier nationaal recht bestraft kunnen en moeten worden."

Baudet verklaart dat hij de uitspraak deed als reactie op iemand in het publiek die hem vroeg of FvD de 'kartelpolitici' wilde vervolgen na de verkiezingen. "Het antwoord is nee."

Bijna alle aanbiedingen verdrinken in nieuwe wet tegen stuntbier

Binnenland

Dat scheelt een slok op een borrel

Lees verder

Victoria's Secret stopt met sexy 'Angels'

Glamorama

Want niet meer van deze tijd...

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Stadioncrasher van Greenpeace bijna neergeschoten

Lees verder

Akwasi niet vervolgd voor oude tweets

Lees verder

Video. Laatste rit van Italiaanse horrorkabelbaan

Lees verder

Kiki Bertens stopt na dit jaar met tennissen

Lees verder

Brand sloopt hoofdgebouw Beekse Bergen

Lees verder

Schildpadonderzoeker vindt voor 1,2 miljoen dollar aan cocaïne

Lees verder

Coronafeest: Alle cijfers dalen hard

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Bewaker speelt chirurg: patiënt overlijdt

Lees verder

VIDEO - Auto vliegt door zwembad en eindigt op trampoline

Lees verder

Vrouw moont agent. Agent tasert vrouw

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: