NieuwNieuws

Buitenland

WK Qatar 2022 kostte al ruim 6.500 mensen het leven

Vanaf 2010 per week gemiddeld 12 gastarbeiders overleden

Bij de voorbereidingen voor het WK voetbal van 2022 in Qatar zijn tot nu toe meer dan 6.500 gastarbeiders omgekomen. Dat concludeert The Guardian op basis van bronnen bij de overheden van vijf landen waar veel van de arbeiders vandaan komen.

Uit de informatie die in handen is van de Britse krant blijkt dat er sinds 2010 gemiddeld 12 mensen om het leven zijn gekomen in onder andere de bouw van stadions voor het voetbalkampioenschap. 

Het merendeel van de tussen 2010 en 2020 overleden arbeiders is afkomstig uit India, Bangladesh, Nepal en Sri Lanka. Dat zou gaan om 5.927 personen. Uit data van de Pakistaanse ambassade in Qatar komt naar voren dat er in die periode 824 sterfgevallen Pakistaanse gastarbeiders zijn vastgesteld die verband houden met het WK 2022.

Werkelijke aantal waarschijnlijk vele malen hoger

Het totaal aantal overlijdens ligt naar verwachting nog vele malen hoger, omdat de statistieken van arbeiders uit de Filippijnen en Kenia niet beschikbaar zijn. Ook sterfgevallen in de laatste maanden van 2020 zijn hier niet in opgenomen.

In de afgelopen tien jaar heeft de oliestaat een ongekend groot bouwprogramma aangehouden. Naast zeven nieuwe voetbalstadions is er ook veel nieuwe infrastructuur aangelegd, zijn er meerdere hotels gebouwd en zelfs een hele nieuwe stad waar de finale zal plaatsvinden.

In Qatar vanwege het WK

Hoewel uit de documenten met sterfgevallen niet precies valt op te maken waar deze arbeiders precies hebben gewerkt, is het aannemelijk dat zij betrokken waren bij bouw in verband met het WK. 

Dat stelt de directeur van belangenbehartiger FairSquare, Nivk McGreehan, tegenover de krant. "Een significant deel van het aantal gastarbeiders dat sinds 2011 is overleden was alleen in het land omdat Qatar de organisatie van het WK toegewezen heeft gekregen."

Romain Grosjean even terug in de Formule 1

Sport

Gaat in een Mercedes rijden

Lees verder

José Mourinho aan de slag bij AS Roma

Sport

Grote terugkeer in Italië

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Marvel kondigt enorme lading nieuwe films aan

Lees verder

Billie Eilish verrast met foto's in Vogue

Lees verder

Nieuw drankspel: bierdoppen inslikken

Lees verder

Politie rukt uit voor seksende zwanen

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Victoria Koblenko weer uit de kleren voor FHM

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

School verbiedt 'slordig' matje in de nek

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: