NieuwNieuws

Binnenland

Versoepelingen: onderwijs en contactberoepen beperkt weer open

Avondklok blijft tenminste tot maandag 15 maart van kracht

Vanaf begin maart zal een viertal coronamaatregelen worden versoepeld. Dat meldt demissionair minister-president Mark Rutte zojuist in een persconferentie. De aangekondigde versoepelingen komen overeen met wat eerder al 'lekte vanuit bronnen rond het kabinet'.

Rutte maakte een 'persoonlijke afspraak' met iedere Nederlander om de basismaatregelen extra zorgvuldig na te leven. Dit is volgens de demissionair premier essentieel om de versoepelingen mogelijk te maken.

De basismaatregelen zijn: veel en grondig handen wassen; zo veel mogelijk thuiswerken; mondkapjes dragen waar nodig en het houden van anderhalvemeter afstand.

Maandag 1 maart

Per maandag 1 maart zullen het voortgezet onderwijs en een deel van het mbo weer worden opengesteld. Middelbare scholieren gaan tenminste één dag per week weer naar school en indien verantwoord meer dagen.  De rest van de dagen zullen zij thuisonderwijs krijgen. Mbo-studenten kunnen straks een keer per week fysiek les krijgen.

Zowel leerlingen als docenten moeten de anderhalvemeterregel aanhouden, met uitzondering van het speciaal onderwijs. Ook zal bij het verplaatsen door de school het dragen van een mondkapje verplicht zijn.

De huidige maatregelen voor hogescholen en universiteiten blijven van kracht. Het kijken of die weer open kunnen voor fysieke colleges is onderdeel van een volgende fase. Vooralsnog zijn collegezalen alleen geopend voor tentamens en persoonlijke begeleiding van kwetsbare studenten.

Woensdag 3 maart

Twee dagen later, op woensdag 3 maart, zullen ook de meeste contactberoepen weer worden opengesteld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kapper. Wel zal vooraf een afspraak moeten worden gemaakt en zal er een checkgesprek plaatsvinden. De versoepeling geldt niet voor sekswerkers.

Vanaf diezelfde dag zal het ook mogelijk worden om te winkelen op afspraak. Net als bij de contactberoepen zal hier een checkgesprek aan voorafgaan. Ook de buitensportregels worden per 3 maart versoepeld voor jongeren tot 27 jaar.

Avondklok

De avondklok blijft tenminste tot 15 maart van kracht. Op maandag 8 maart zal worden gekeken of de avondklok inderdaad per 15 maart wordt opgeheven, of dat deze nogmaals wordt verlengd.

De maatregel zal geen invloed hebben op de aankomende verkiezingen. Mocht de avondklok toch worden verlengd, dan zal tijdens de verkiezingsdagen 15, 16 en 17 maart een uitzondering gelden voor mensen die 's avonds gaan stemmen of een rol hebben bij de stemlokalen. Deze sluiten om 21:00.

R. Kelly heeft spuitje gehad

Glamorama

Al twee keer gevaccineerd tegen corona in de gevangenis

Lees verder

Groep strandgangers spontaan homoseksueel om gearresteerd koppel te bevrijden

Buitenland

'Ik ben ook gay!',  'Arresteer ons!'

Lees verder

Nicolette van Dam over man Bas: 'Hij spoort niet'

Glamorama

Heeft een nieuwe hobby ontdekt

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Britten heropenen scholen met berg thuistests

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.729 nieuwe besmettingen

Lees verder

ME staat met waterkanon klaar tegenover demonstranten

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

FvD-bijeenkomst Nijmegen beëindigd door burgemeester

Lees verder

Facebook moet schadevergoeding betalen aan 1,6 miljoen Amerikanen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Lelijk stroomhuisje gepest in Baarn, gemeente doet mee

Lees verder

Kinderen van school getrapt na vondst Onlyfans-account moeder

Lees verder

Van Tupperware naar Tupper, waar?: Geen verkoop meer in Nederland

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: