NieuwNieuws

Algemeen

Versoepelingen: onderwijs en contactberoepen beperkt weer open

Avondklok blijft tenminste tot maandag 15 maart van kracht

Vanaf begin maart zal een viertal coronamaatregelen worden versoepeld. Dat meldt demissionair minister-president Mark Rutte zojuist in een persconferentie. De aangekondigde versoepelingen komen overeen met wat eerder al 'lekte vanuit bronnen rond het kabinet'.

Rutte maakte een 'persoonlijke afspraak' met iedere Nederlander om de basismaatregelen extra zorgvuldig na te leven. Dit is volgens de demissionair premier essentieel om de versoepelingen mogelijk te maken.

De basismaatregelen zijn: veel en grondig handen wassen; zo veel mogelijk thuiswerken; mondkapjes dragen waar nodig en het houden van anderhalvemeter afstand.

Maandag 1 maart

Per maandag 1 maart zullen het voortgezet onderwijs en een deel van het mbo weer worden opengesteld. Middelbare scholieren gaan tenminste één dag per week weer naar school en indien verantwoord meer dagen.  De rest van de dagen zullen zij thuisonderwijs krijgen. Mbo-studenten kunnen straks een keer per week fysiek les krijgen.

Zowel leerlingen als docenten moeten de anderhalvemeterregel aanhouden, met uitzondering van het speciaal onderwijs. Ook zal bij het verplaatsen door de school het dragen van een mondkapje verplicht zijn.

De huidige maatregelen voor hogescholen en universiteiten blijven van kracht. Het kijken of die weer open kunnen voor fysieke colleges is onderdeel van een volgende fase. Vooralsnog zijn collegezalen alleen geopend voor tentamens en persoonlijke begeleiding van kwetsbare studenten.

Woensdag 3 maart

Twee dagen later, op woensdag 3 maart, zullen ook de meeste contactberoepen weer worden opengesteld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kapper. Wel zal vooraf een afspraak moeten worden gemaakt en zal er een checkgesprek plaatsvinden. De versoepeling geldt niet voor sekswerkers.

Vanaf diezelfde dag zal het ook mogelijk worden om te winkelen op afspraak. Net als bij de contactberoepen zal hier een checkgesprek aan voorafgaan. Ook de buitensportregels worden per 3 maart versoepeld voor jongeren tot 27 jaar.

Avondklok

De avondklok blijft tenminste tot 15 maart van kracht. Op maandag 8 maart zal worden gekeken of de avondklok inderdaad per 15 maart wordt opgeheven, of dat deze nogmaals wordt verlengd.

De maatregel zal geen invloed hebben op de aankomende verkiezingen. Mocht de avondklok toch worden verlengd, dan zal tijdens de verkiezingsdagen 15, 16 en 17 maart een uitzondering gelden voor mensen die 's avonds gaan stemmen of een rol hebben bij de stemlokalen. Deze sluiten om 21:00.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: