NieuwNieuws

Niet Doodchecken

Door De Boom geredde bibberende bever weer bevrijd

De Boom stond met kippenvel op zijn armen

De Boom en de bibberende bever. Het klinkt als een slecht kinderboek, maar de woorden hebben wel degelijk nieuwswaarde. Twee weken geleden werd er in het Zuid-Hollandse Hardinxveld-Giessendam namelijk een ijskoude, bibberende, rochelende bever gevonden onder een bankje. Gerrit de Boom, een medewerker van de dierenambulance, trof het dier aan. Het verhaal staat beschreven op Rijnmond. 

AmsterDam

"Hij was benauwd en hoestte verschrikkelijk. Dat hoort niet", aldus De Boom. Toen Nederland nog bedekt was onder een witte deken werd het dier gespot door een wandelaar, die direct de dierenambulance op de hoogte stelde. De bever rilde immers van de kou onder een bankje, en geld voor een jas of onderdak leek het dier niet te hebben. De hulpverleners ondernamen direct actie.

Bevers horen in het moeras te chillen met water om zich heen. Zielig en alleen kou lijden onder een bankje "is tegennatuurlijk", zegt De Boom. De dierenambulancemedewerkers namen de verkleumde en verkouden bever daarom op, en brachten het knaagdier naar de dierenopvang in Amsterdam. Vanwege het woord 'dam' in Amsterdam voelde de bever zich erg thuis in de grote stad. 

Warm bad

Eenmaal onthaald, werd het dier onderzocht door de dierenarts en ambulancemedewerkers. "Ze hebben geconstateerd dat het waarschijnlijk longontsteking was. Dus twee dagen heeft de bever het heel benauwd gehad en had hij veel pijn. Hij nieste, hoestte en rochelde heel erg." Het voorval knaagde aan De Boom. Zou de bibberende bever ooit zijn geliefde moeras weerzien?

Het antwoord daarop is 'ja.' Vandaag, twee weken later, kon de inmiddels niet meer bibberende bever weer worden losgelaten in zijn natuurlijke habitat. De Boom had een mooi plekje voor het dier uitgezocht met water en veel verse, net omgehakte wilgentakken.  

Kippenvel

De bever werd enthousiast van de natuur, waarschijnlijk helemaal klaar met de randstadcultuur waarin hij zich de afgelopen twee weken had bewogen. De cavia lookalike liep enthousiast zijn vervoerskistje uit, en trok de wijde wereld in. De Boom, niet van de wilgen maar van de dierenambulance, vond dit een magisch moment. "Ik stond net met kippenvel op m'n armen. Aan de ene kant breng je een bever weg en vraag je je af of die het gaat redden. Maar als je dan nu de bever ziet gaan, heel relaxt en het hele lichaam lekker schuddend, is dat geweldig om te zien. Daar doen we dit werk voor."

Nederlandse OM neemt onderzoek naar kopschoppers Mallorca over

Binnenland

Groep mogelijk verdacht van meerdere mishandelingen

Lees verder

Politie zoekt getuigen van mishandeling Frédérique (14)

Binnenland

Puber hield ernstige verwondingen over aan mishandeling

Lees verder

Gewonden bij grote explosie chemische fabriek Leverkusen

Buitenland

Autoriteiten waarschuwen voor "extreem gevaar"

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Aalsmeer krijgt een Peter R. de Vriesstraat

Lees verder

Kabinet zet streep door Lowlands, Mysteryland en Down The Rabbit Hole

Lees verder

Zangeres Pink wil Noorse bikiniboete betalen

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

GroenLinks vindt bikinilijn Den Haag seksistisch

Lees verder

TeamNL verliest tweede atleet aan corona

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Binnenhof ontruimd om brandgevaarlijke man

Lees verder

Vrouw stopt tijdens politieachtervolging in McDrive voor maaltijd

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: