NieuwNieuws

Niet Doodchecken

Door De Boom geredde bibberende bever weer bevrijd

De Boom stond met kippenvel op zijn armen

De Boom en de bibberende bever. Het klinkt als een slecht kinderboek, maar de woorden hebben wel degelijk nieuwswaarde. Twee weken geleden werd er in het Zuid-Hollandse Hardinxveld-Giessendam namelijk een ijskoude, bibberende, rochelende bever gevonden onder een bankje. Gerrit de Boom, een medewerker van de dierenambulance, trof het dier aan. Het verhaal staat beschreven op Rijnmond. 

AmsterDam

"Hij was benauwd en hoestte verschrikkelijk. Dat hoort niet", aldus De Boom. Toen Nederland nog bedekt was onder een witte deken werd het dier gespot door een wandelaar, die direct de dierenambulance op de hoogte stelde. De bever rilde immers van de kou onder een bankje, en geld voor een jas of onderdak leek het dier niet te hebben. De hulpverleners ondernamen direct actie.

Bevers horen in het moeras te chillen met water om zich heen. Zielig en alleen kou lijden onder een bankje "is tegennatuurlijk", zegt De Boom. De dierenambulancemedewerkers namen de verkleumde en verkouden bever daarom op, en brachten het knaagdier naar de dierenopvang in Amsterdam. Vanwege het woord 'dam' in Amsterdam voelde de bever zich erg thuis in de grote stad. 

Warm bad

Eenmaal onthaald, werd het dier onderzocht door de dierenarts en ambulancemedewerkers. "Ze hebben geconstateerd dat het waarschijnlijk longontsteking was. Dus twee dagen heeft de bever het heel benauwd gehad en had hij veel pijn. Hij nieste, hoestte en rochelde heel erg." Het voorval knaagde aan De Boom. Zou de bibberende bever ooit zijn geliefde moeras weerzien?

Het antwoord daarop is 'ja.' Vandaag, twee weken later, kon de inmiddels niet meer bibberende bever weer worden losgelaten in zijn natuurlijke habitat. De Boom had een mooi plekje voor het dier uitgezocht met water en veel verse, net omgehakte wilgentakken.  

Kippenvel

De bever werd enthousiast van de natuur, waarschijnlijk helemaal klaar met de randstadcultuur waarin hij zich de afgelopen twee weken had bewogen. De cavia lookalike liep enthousiast zijn vervoerskistje uit, en trok de wijde wereld in. De Boom, niet van de wilgen maar van de dierenambulance, vond dit een magisch moment. "Ik stond net met kippenvel op m'n armen. Aan de ene kant breng je een bever weg en vraag je je af of die het gaat redden. Maar als je dan nu de bever ziet gaan, heel relaxt en het hele lichaam lekker schuddend, is dat geweldig om te zien. Daar doen we dit werk voor."

Buitenland

Brits Lagerhuislid David Amess (Tory) neergestoken (Update: Politicus is overleden)

Lees verder

'Afghaanse tolk op Nederlandse evacuatielijst vermoord'

Binnenland

Video - Ben Knapen (CDA) licht Tweede Kamer in tijdens Afghanistan-debat

Lees verder

Video - Caroline van der Plas van BBB denkt mee: We kunnen die Afghanen ook in de Tweede Kamer opvangen

Binnenland

'We hebben hier vier lege verdiepingen'

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Video - Sietse Fritsma (PVV): Liegende Sigrid Kaag moet ook als Kamerlid opstappen

Lees verder

Agenten nodigen dief politiefiets uit op bureau en het werkt

Lees verder

Bedreiger van Lale Gül krijgt jaar jeugddetentie

Lees verder

Nare Jongens Podcast met Bas Paternotte en Jan Dijkgraaf (33)

Lees verder

Gidi Markuszower (PVV) heeft 3 microfoons nodig totdat hij zijn asielpunt kan maken

Lees verder

Video - Martin Bosma (PVV) sloopt 'NPO66' en Sigrid Kaag

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Noorwegen waarschuwt burgers: niet op Rusland plassen!

Lees verder

Naked Attraction-advertenties moeten van Londense bus

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: