NieuwNieuws

Niet Doodchecken

Door De Boom geredde bibberende bever weer bevrijd

De Boom stond met kippenvel op zijn armen

De Boom en de bibberende bever. Het klinkt als een slecht kinderboek, maar de woorden hebben wel degelijk nieuwswaarde. Twee weken geleden werd er in het Zuid-Hollandse Hardinxveld-Giessendam namelijk een ijskoude, bibberende, rochelende bever gevonden onder een bankje. Gerrit de Boom, een medewerker van de dierenambulance, trof het dier aan. Het verhaal staat beschreven op Rijnmond. 

AmsterDam

"Hij was benauwd en hoestte verschrikkelijk. Dat hoort niet", aldus De Boom. Toen Nederland nog bedekt was onder een witte deken werd het dier gespot door een wandelaar, die direct de dierenambulance op de hoogte stelde. De bever rilde immers van de kou onder een bankje, en geld voor een jas of onderdak leek het dier niet te hebben. De hulpverleners ondernamen direct actie.

Bevers horen in het moeras te chillen met water om zich heen. Zielig en alleen kou lijden onder een bankje "is tegennatuurlijk", zegt De Boom. De dierenambulancemedewerkers namen de verkleumde en verkouden bever daarom op, en brachten het knaagdier naar de dierenopvang in Amsterdam. Vanwege het woord 'dam' in Amsterdam voelde de bever zich erg thuis in de grote stad. 

Warm bad

Eenmaal onthaald, werd het dier onderzocht door de dierenarts en ambulancemedewerkers. "Ze hebben geconstateerd dat het waarschijnlijk longontsteking was. Dus twee dagen heeft de bever het heel benauwd gehad en had hij veel pijn. Hij nieste, hoestte en rochelde heel erg." Het voorval knaagde aan De Boom. Zou de bibberende bever ooit zijn geliefde moeras weerzien?

Het antwoord daarop is 'ja.' Vandaag, twee weken later, kon de inmiddels niet meer bibberende bever weer worden losgelaten in zijn natuurlijke habitat. De Boom had een mooi plekje voor het dier uitgezocht met water en veel verse, net omgehakte wilgentakken.  

Kippenvel

De bever werd enthousiast van de natuur, waarschijnlijk helemaal klaar met de randstadcultuur waarin hij zich de afgelopen twee weken had bewogen. De cavia lookalike liep enthousiast zijn vervoerskistje uit, en trok de wijde wereld in. De Boom, niet van de wilgen maar van de dierenambulance, vond dit een magisch moment. "Ik stond net met kippenvel op m'n armen. Aan de ene kant breng je een bever weg en vraag je je af of die het gaat redden. Maar als je dan nu de bever ziet gaan, heel relaxt en het hele lichaam lekker schuddend, is dat geweldig om te zien. Daar doen we dit werk voor."

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: