NieuwNieuws

Binnenland

Douane vindt 23.000 kilo coke in zeecontainers

Zat verstopt in potten plamuur en tussen blokken hout

Record na record wordt gebroken in douane-land. Gisteren meldde het Openbaar Ministerie al dat in de haven van Rotterdam een historisch grote lading heroïne is onderschept. Vandaag bericht het OM over een recordvangst cocaïne.

Binnen anderhalve week tijd is in de havens van Hamburg en Antwerpen in totaal meer dan 23.000 kilo coke onderschept. Het is hiermee de grootste vangst van het narcoticum met Nederland als bestemming ooit. De totaalwaarde van de drugs ligt rond de 600 miljoen euro.

Bij alle onderschepte containers stond een Nederlander vermeld op de vrachtbrief. Het gaat om een 28-jarige man uit Vlaardingen. Hij is vanmorgen aangehouden en zijn woning en bedrijfspanden zijn doorzocht.

Plamuur

Op basis van informatie uit de risicoanalyses van de douane, werden op vrijdag 12 februari in de haven van het Duitse Hamburg drie containers gecontroleerd. Hierin werd 16.174 kilo coke aangetroffen. 

Het witte poeder zat verstopt in 1728 blikken met plamuur. Dit wordt in de regel niet gebruikt om de neusgaten mee vol te stoppen, maar in gaten en scheuren van muren gesmeerd. De cocaïne was afkomstig uit Paraguay en onderweg naar Nederland.

Recordvangst

Naar aanleiding van deze vangst werden ook elf andere containers waar de Nederlander mee van doen had gecontroleerd. Deze waren onderweg vanuit Panama naar de haven van Antwerpen en zouden zijn volgeladen met ananas, makreel, inktvis en hout.

Toen de Belgische douane zaterdag deze containers nakeek, werd in eentje nog een paar duizend kilo coke ontdekt. De container die zat volgestopt met blokken hout bleek zo'n 7.200 kilo van het poeder mee te smokkelen.

Volgens het OM is nog nooit eerder zoveel cocaïne in één keer onderschept. De vangst is het resultaat van een intensieve samenwerking van de Nederlandse politie, douane en het Openbaar Ministerie met hun Belgische en Duitse equivalenten.

PSV sluit deal met Joël Drommel

Sport

Doelman maakt overstap naar Eindhoven

Lees verder

Nieuw deel Fast & Furious vanaf 8 juli in bios

Glamorama

Eerste blockbuster in lange tijd

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Parlementslid verschijnt ongekleed in Zoom-vergadering

Lees verder

Superoplichter Bernie Madoff overleden

Lees verder

Dochter David Hasselhoff uit de kleren voor Playboy

Lees verder

Don Diablo verdient miljoen met NFT

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Khloé Kardashian wil foto zonder filter van het internet hebben

Lees verder

Hülkenberg tekent nieuwe deal bij Aston Martin

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

School verbiedt 'slordig' matje in de nek

Lees verder

Moeder komt met bokshandschoen naar school, vecht met scholiere

Lees verder

Scholier (12!) verkoopt tasers aan klasgenootjes

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: