NieuwNieuws

Tech & Gaming

PODCAST - Het NieuwNieuws van 24 februari

Weer helemaal up-to-date van het nieuws van de dag!

Met vandaag: Amerikaanse medicijnwaakhond positief over vaccin van Nederlandse makelij, gerotzooi bij AstraZeneca en de warmste 24 februari everooit. Ohja, en: dierennieuws!

Dit en meer hoor je hapklaar samengevat in het NieuwNieuws van de Dag, ons dagelijkse NieuwNieuws-nieuwsoverzicht van een paar minuutjes.  Abonneren kan op Spotify,  in Apple Podcasts, bij Google Podcasts, of op YouTube. Zouden we echt vet erg waarderen, dus superthanks! Beluister de uitzending van vandaag hieronder.    

Transcript

Gaat AstraZeneca nou minder vaccins leveren of niet? Nou, daar leek het gisteren wel op, toen er berichten naar buiten kwamen dat de antivirusfabrikant maar de helft van de beloofde vaccins zou leveren in het volgende kwartaal. Nog geen 90 miljoen van de beloofde en vastgelegde 180 miljoen. Tot vanochtend, toen het bedrijf tegen de NOS vertelde de beloofde goedjes toch de willen leveren, waarbij moet de helft geproduceerd worden in Europa en de andere helft ergens anders. Op het eerdere nieuws reageerde minister Hugo de Jonge gisteren behoorlijk geïrriteerd tijdens de persconferentie. "Aan de lopende band komen er wijzigingen in het leveringsschema. Om gek van te worden.” Ja, inderdaad Hugo, constant plannen wijzigen en beloftes niet nakomen, dat is inderdaad om enorm gek van te worden. 

Nederland mag weer trots zijn, want de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA heeft een analyse uitgebracht over het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen. De Food and Drugs Administration beoordeelt de inenting als veilig en effectief, meldt NU.nl. Het vaccin zou een effectiviteit van rond de 72 procent hebben. Moederbedrijf Johnson & Johnson sprak eerder over voldoende bescherming in 66 procent van de gevallen. De warenautoriteit concludeert dat er geen ontoelaatbare gezondheidsrisico's zijn bij het toepassen van de prik en stelt dat deze in aanmerking komt voor voorlopige goedkeuring in de VS. En het grote voordeel? Je hebt maar één prik nodig! Nederland heeft 11,3 miljoen doses van het vaccin gekocht en mocht je nou wat jonger zijn en geen onderliggend lijden hebben, die dure spillen van Pfizer en Moderna krijg je waarschijnlijk niet ingespoten, maar gewoon dit degelijke Hollandse spul. De Europese Medicijnwaakhond EMA verwacht halverwege de maand maart een oordeel te kunnen vellen. 

<…>. Nou ja, naar alcohol, tabak, wiet en zweet, want het was erg druk vandaag in niet alleen het Vondelpark, maar in vele parken en op vele pleinen in Nederland. En dat is niet heel gek want het werd in het hele land bijzonder warm vandaag. Vandaag tikte de thermometer in De Bilt 16,9 graden aan en daarmee is het de warmste 24 februari sinds de start van de metingen. Daarnaast is dit de vijfde dag op rij dat de temperatuur boven de 15 graden uitstijgt in De Bilt en ook dat is een record. Niet eerder werden er vijf winterdagen met 15 graden en meer op het hoofdstation genoteerd, meldt Weerplaza. De warme periode loopt wel op zijn eind. De komende dagen daalt de temperatuur, waardoor het gedaan is met de warmterecords. Vanaf morgen valt er af en toe een bui en de temperatuur hangt vanaf vrijdag rond de 10 graden. 

De politie bevestigt tegenover de NOS dat de video die gisterenavond op Instagram verscheen inderdaad van Journaalkaper Tarik Z. is. In de video kondigt Tarik aan dat hij terug is, omdat de NOS en de NPO volgens hem niet zijn veranderd. Tarik waarschuwt in de video voor nepnieuws. Zes jaar geleden was hij daar al zo ontevreden over dat hij met een nepwapen het NOS-gebouw binnendrong, een bewaker gijzelde en zendtijd eiste. Fragementen van de actie gingen de hele wereld over. Hij kreeg veertig maanden gevangenisstraf, waarvan 24 voorwaardelijk voor de actie. Nu is hij weer op vrije voeten en blijkbaar is hij nog steeds ontevreden over de NOS. "Sindsdien is er niets veranderd. Bij de NOS niet en ook niet bij de publieke omroep. Ik ben Tarik Z. En jullie worden nog steeds voor de gek gehouden. En daarom ben ik terug."

Dierennieuws. Een wild en ziek schaap dat werd gevonden in een bos in Australië is verlost van 35 kilo aan vacht. Het beestje, door redders liefkozend Baarack genoemd, is voor het eerst in vele jaren geschoren. Het arme schaap werd aangetroffen door voorbijganger die daarop de dierenhulpdiensten contacteerde. Door de enorme hoeveelheid wol was het dier er bijzonder slecht aan toe, maar het gaat inmiddels stukken beter. "Baarack staat niet meer op het randje van de dood", schrijft het Edgar's Mission boerderijdierenasiel op Facebook. "Nu hij is verlost van de 35 kilo last die op hem drukte, is hij in vele opzichten lichter. Niet langer zal hij hoeven worstelen met voedsel en onderdak, niet langer ligt zijn lot in handen van roofdieren of de elementen, en niet langer zal hij worden vergeten." Het is van belang dat schapen op zijn minst jaarlijks ontdaan worden van hun vacht, aangezien deze anders eindeloos blijft groeien. Dit was ook het geval bij Baarack en resulteerde in de enorme hoeveelheid wol waarvan hij ontdaan moest worden. De beelden zijn te zien op NieuwNieuws.nl en het is onwerkelijk om te zien, een schaap met 35 kilo wollenvacht. 

Red Bull wil dat FIA straf van Hamilton nogmaals beoordeelt

Sport

Verstappens team wil nieuw bewijs aandragen

Lees verder

Nederlandse OM neemt onderzoek naar kopschoppers Mallorca over

Binnenland

Groep mogelijk verdacht van meerdere mishandelingen

Lees verder

Politie zoekt getuigen van mishandeling Frédérique (14)

Binnenland

Puber hield ernstige verwondingen over aan mishandeling

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Gewonden bij grote explosie chemische fabriek Leverkusen

Lees verder

Aalsmeer krijgt een Peter R. de Vriesstraat

Lees verder

Kabinet zet streep door Lowlands, Mysteryland en Down The Rabbit Hole

Lees verder

Zangeres Pink wil Noorse bikiniboete betalen

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

GroenLinks vindt bikinilijn Den Haag seksistisch

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Binnenhof ontruimd om brandgevaarlijke man

Lees verder

Vrouw stopt tijdens politieachtervolging in McDrive voor maaltijd

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: