NieuwNieuws

Binnenland

Commissie: Menselijke maat verdwenen bij uitvoering beleid

Mensen in de knel door uitvoering van regels

De Tweede Kamer, ministeries en uitvoeringsorganisaties zijn helemaal vergeten over wie het gaat bij het maken en uitvoeren van beleid. De menselijke maat wordt te vaak uit het oog verloren, waardoor burgers ernstig in de knel komen. Dat concludeert een Tweede Kamercommissie die de afgelopen tijd onderzoek heeft gedaan naar het functioneren van organisaties als uitkeringsinstantie UWV, rijbewijsinstituut CBR en de Belastingdienst.

De commissie ontdekte dat ongeveer twintig procent van alle Nederlanders niet goed uit de voeten kan met de regels. Dat is niet heel verrassend, want de regels zijn vaak zo ingewikkeld, dat zelfs professionals moeite hebben ze te doorgronden.  Doordat er tussen kabinet, Kamer en uitvoering te weinig interesse is in elkaars werk, wordt voorgenomen beleid niet altijd goed getoetst op uitvoerbaarheid. "Dit probleem speelt in het bijzonder bij maatregelen die vastliggen in een regeerakkoord", concludeert de commissie. 

Signalen

Vaak zijn er wel signalen over problemen in de uitvoering, maar die bereiken niet de mensen die er iets aan kunnen doen. "Zeker in grote uitvoeringsorganisaties moet een signaal soms een leemlaag aan managers door voordat iemand een besluit kan nemen", ontdekte de commissie. 

Veel van deze conclusies klinken akelig bekend, want ze werden ook al vermeld in het onderzoek naar de kindertoeslagenaffaire. Net zoals in dat rapport wordt ook nu weer melding gedaan van het slechte informeren van de Tweede Kamer. Ambtenaren van ministeries willen hun bewindspersoon niet in de problemen brengen en zijn om die reden soms terughoudend met het informeren van de Kamer, staat in het rapport.

PSV sluit deal met Joël Drommel

Sport

Doelman maakt overstap naar Eindhoven

Lees verder

Nieuw deel Fast & Furious vanaf 8 juli in bios

Glamorama

Eerste blockbuster in lange tijd

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Parlementslid verschijnt ongekleed in Zoom-vergadering

Lees verder

Superoplichter Bernie Madoff overleden

Lees verder

Dochter David Hasselhoff uit de kleren voor Playboy

Lees verder

Don Diablo verdient miljoen met NFT

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Khloé Kardashian wil foto zonder filter van het internet hebben

Lees verder

Hülkenberg tekent nieuwe deal bij Aston Martin

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

School verbiedt 'slordig' matje in de nek

Lees verder

Moeder komt met bokshandschoen naar school, vecht met scholiere

Lees verder

Scholier (12!) verkoopt tasers aan klasgenootjes

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: