NieuwNieuws

Glamorama

Gerard Joling's stereotypeshow aangepast na BLM-protesten

Het format voldeed niet aan de maatstaven op het gebied van diversiteit en inclusiviteit.

Als RTL het nieuwe programma over buitenlanders van Gerard Joling zonder aanpassingen zou uitgezonden, waren de rapen gaar geweest. Om niet gecanceld te worden door schuimbekkende wokepersonen hebben de commerciëlen de boel drastisch aangepast. Het zou anno 2021 onverantwoord zijn om Joling vooroordelen over onder meer Surinamers te laten opsommen. Dit najaar werd bekend dat de show was uitgesteld.

Volgens het immer goed geïnformeerde en eveneens gecancelde Mediacourant moet de reden hiervoor gezocht worden in de actualiteit. Vooroordelen en stereotyperingen zouden in het programma een te negatieve rol spelen. En met de Black Lives Matter-protesten nog vers in het geheugen voelde de zender zich genoodzaakt om het mes erin te zetten. "We willen verbinden en niet polariseren," luidt de reactie.

Inclusiviteit en diversiteit

"Dit programma is twee jaar geleden besteld en sindsdien hebben we veel nieuwe inzichten opgedaan op het gebied van inclusiviteit en diversiteit, uiteraard ook door alle maatschappelijke ontwikkelingen en gesprekken die we hebben gevoerd met makers van verschillende culturele achtergronden," aldus een RTL-persvoorlichter die liever anoniem wilde blijven en van wie het geslacht, huidskleur en politieke kleurtje niet duidelijk wordt.

Om te voorkomen dat de show niet gecanceld wordt volgens de strenge sociale rechtvaardigheidsregels anno nu, is de nadruk meer komen te liggen op de waardevolle gesprekken en het educatieve element. Joling zou hierdoor beter passen bij de wensen van zijn opdrachtgever. Het is niet bekend wanneer Joling met de buitenlanders op televisie verschijnt. Maar dit zou ergens dit jaar moeten gebeuren.

Gerard Joling was overigens al om eerdere akkefietjes gecanceld vanwege zijn opvattingen over de Nederlandse cultuur, moslims, Zwarte Piet en Gordon.

PSV sluit deal met Joël Drommel

Sport

Doelman maakt overstap naar Eindhoven

Lees verder

Nieuw deel Fast & Furious vanaf 8 juli in bios

Glamorama

Eerste blockbuster in lange tijd

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Parlementslid verschijnt ongekleed in Zoom-vergadering

Lees verder

Superoplichter Bernie Madoff overleden

Lees verder

Dochter David Hasselhoff uit de kleren voor Playboy

Lees verder

Don Diablo verdient miljoen met NFT

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Khloé Kardashian wil foto zonder filter van het internet hebben

Lees verder

Hülkenberg tekent nieuwe deal bij Aston Martin

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

School verbiedt 'slordig' matje in de nek

Lees verder

Moeder komt met bokshandschoen naar school, vecht met scholiere

Lees verder

Scholier (12!) verkoopt tasers aan klasgenootjes

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: