NieuwNieuws

Buitenland

Marieke Lucas Rijneveld weigert vertaalopdracht Amanda Gorman alsnog

Eigen beslissing na ophef

Schrijver Marieke Lucas Rijneveld heeft de opdracht om het werk van de Amerikaanse dichteres Amanda Gorman teruggeven aan de uitgever. Er ontstond ophef over de keuze voor Rijneveld. Op social media en in de Volkskrant vroegen mensen zich af waarom er niet gekozen was voor een Afro-Nederlandse dichter of spokenwordartiest, in plaats van de witte Rijneveld.

Vorig jaar won Marieke Lucas Rijneveld de International Booker Prize voor beste internationale boek met De Avond is Ongemak. Amanda Gorman werd tijdens de inauguratie van Joe Biden een fenomeen vanwege haar voordracht van haar gedicht The Hill We Climb

Passie en strijd

Woensdag verdedigde uitgever Meulenhoff de keuze voor Rijneveld nog door te zeggen dat Amanda Gorman en haar team enthousiast waren over Rijneveld en dat de twee jonge schrijvers allebei niet bang zijn om zich uit te spreken. “We herkennen in haar de passie en strijd voor een inclusieve samenleving.” Er was op voorhand afgesproken om ’sensitivity readers’ in te zetten, die de vertaling kunnen controleren op gemiste ongevoeligheden.

Rijneveld heeft nu besloten de vertaling van Gorman’s inauguratiegedicht en haar aanstaande dichtbundel door iemand anders te laten doen.  “Ik ben geschrokken van de ophef rond mijn betrokkenheid bij de de verspreiding van de boodschap van Amanda Gorman en ik heb begrip voor de mensen die zich gekwetst voelen door de keuze van Meulenhoff om mij te vragen.” 

Kritiek

In de Volkskrant schreef Janice Deul dat ze de keuze liever gebaseerd had gezien op Gorman’s identiteit als trotse en jonge zwarte vrouw. Over Rijneveld: “Hen is wit, non-binair, heeft geen ervaring op dit gebied, maar is volgens Meulenhoff toch de ‘gedroomde vertaler’?” Het is volgens Deul al onmogelijk genoeg om als zwarte vrouw in de literaire wereld door te breken. “Een dergelijk blijk van vertrouwen wordt niet vaak aan mensen van kleur gegund. Integendeel.” 

In een interview van begin vorig jaar zei Rijneveld heel slecht in Engels te zijn. “Ik ben een beetje de Louis van Gaal van de Nederlandse letteren.” 

PSV sluit deal met Joël Drommel

Sport

Doelman maakt overstap naar Eindhoven

Lees verder

Nieuw deel Fast & Furious vanaf 8 juli in bios

Glamorama

Eerste blockbuster in lange tijd

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Parlementslid verschijnt ongekleed in Zoom-vergadering

Lees verder

Superoplichter Bernie Madoff overleden

Lees verder

Dochter David Hasselhoff uit de kleren voor Playboy

Lees verder

Don Diablo verdient miljoen met NFT

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Khloé Kardashian wil foto zonder filter van het internet hebben

Lees verder

Hülkenberg tekent nieuwe deal bij Aston Martin

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

School verbiedt 'slordig' matje in de nek

Lees verder

Moeder komt met bokshandschoen naar school, vecht met scholiere

Lees verder

Scholier (12!) verkoopt tasers aan klasgenootjes

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: