NieuwNieuws

Tech & Crypto

PODCAST - Het Nieuwnieuws van 26 februari

Het allernieuwste Nieuwnieuws-nieuws in een paar minuutjes aan elkaar gepraat

Met vandaag Mr Potatohead voortaan genderneutraal door het leven, Baudet mogelijk op de bon voor overtreden coronaregels op Urk en Universiteit Wageningen blij gemaakt met 6.000 dode muggen.

Lijkt het je tof om dagelijks door Peter bijgepraat te worden? Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts en sinds kort ook op YouTube. Wat je ook kiest, maakt niet uit! Wij zijn je sowieso superdankbaar. De uitzending van vandaag is hieronder te beluisteren.

Transcript

Volgens bronnen binnen het agentschap zal de EMA op 11 maart het coronavaccin van Janssen goedkeuren. <…> De verwachting van de Europese Commissie is dat er vanaf April geleverd zal worden. Het Leidse vaccin wordt naar verwachting vandaag goedgekeurd door de Amerikanen en is volgens hen na één dosis al voor 64% effectief - ook tegen de Zuid-Afrikaanse mutatie. In totaal heeft Nederland 11,3 miljoen doses van het vaccin besteld, waarvan de eerste drie in het tweede kwartaal verwacht worden.

Dat zou betekenen dat er voor de zomer drie miljoen Nederlanders het vaccin kunnen krijgen. In dezelfde periode verwacht het ministerie van VWS nog zo'n 14 miljoen doses van andere vaccins te ontvangen. Het grootste deel komt van Pfizer, zeker nu AstraZeneca de verwachting opnieuw naar beneden heeft bijgesteld. Dus, 14 miljoen spuitjes waar je er twee van nodig hebt is 7 miljoen. En dan 3 miljoen waar je er één van nodig hebt. En dan de 200.000  mensen die al twee prikken hebben gehad. Dat zijn voor de zomer 10.200.000 mensen! Wacht, hebben nog maar 200.000 mensen twee prikken gehad? Ja ik lees het ook maar op rivm.nl/covid-19-vaccinatie/cijfers-vaccinatieprogramma. Maar goed, dan hebben we straks 10 miljoen vaccins liggen! 

Het Nieuw Israëlitisch Weekblad heeft voor haar lezers een heel nieuw soort reisje georganiseerd: een vaccinatievakantie. Voor een paar duizend euro kunnen mensen zich aanmelden voor een twaalfdaagse rondreis, inclusief de kans op een Pfizerprikje. Bij aankomst in het hotel kunnen reizigers meteen op zoek naar een priklocatie in Tel Aviv, schrijft het blad op hun website. Als ze een bar met Pfizer op de menukaart hebben gevonden - en 100 euro neertellen - worden ze ingeënt. 

Ze krijgen er ook meteen een vaccinatiebewijs bij, om ooit een keer in Nederland de tweede dosis te krijgen. Daarna start de rondreis naar de wijngaarden op de Carmel, luxe hotels op de route, de oudste kibboets van het land en met  een uitgebreid bezoek aan Jerusalem. In Israël klotsen de vaccins tegen de plinten en is men inmiddels zelfs al begonnen met het vaccineren van de jeugd. Ruim de helft van de inwoners heeft al een prikje gehad, en deze week zijn ze er begonnen aan de eerste versoepelingen. Tja.

Het OM is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar een campagnebijeenkomst van Thierry Baudet van Forum voor Democratie in Urk. Dat meldt de Stentor. De politie gaat kijken of Baudet de coronaregels heeft overtreden bij zijn bezoek. FvD trekt met een mobiel podium door het land zonder vooraf aan te kondigen waar ze gaan staan. Daar houdt het naleven van de regels vaak ook op: de partijleider is regelmatig handenschuddend en knuffelend te zien op de bijeenkomsten die vaak honderden toeschouwers trekken. “Of we tot vervolging overgaan ligt onder meer aan wat er uit het onderzoek komt,” zegt het OM tegen de krant. De vraag is of Baudet ‘besprongen’ is door anderen, of dat hij bewust de regels heeft overtreden. Urk staat niet bekend als een plek waar mensen de pandemie erg serieus nemen. Er werd eerder een teststraat van de GGD in de fik gezet. Forum heet laten weten de uitkomst van het onderzoek ‘met veel vertrouwen’ af te wachten. 

Dat muggen behoren tot de absolute wereldtop als het gaat om de minst sympathieke dieren, is algemeen bekend. Toch worden de zoemende parasitaire nachtrustverstoorders ook gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Universiteit Wageningen trapte deze week een actie af waarin de Nederlanders werd opgeroepen om doodgemepte slaapkamerterroristen per brief naar ze op te sturen. Dit hebben ze geweten ook. Binnen een paar dagen tijd ontving de universiteit 6.000 muggenlijkjes in enveloppen.

Vrijdag maakten de universiteit bekend dat ze nu meer dan genoeg materiaal voor hun insectenautopsies binnen hebben. De actie is dan ook per direct stilgezet. "Het is heel bijzonder om zoveel respons te ontvangen," zegt muggenexpert Sander Koenraadt in een reactie aan Omroep Gelderland. Aanvankelijk zou de 'stuur-je-mug-naar-Wageningen-actie' lopen tot 16 maart. Maar omdat ze in een paar dagen tijd al hele postzakken vol fanmail binnen hadden, is de actie nu voortijdig afgeblazen. Koenraadt was niet alleen verbaast over de massale belangstelling voor de actie. Sommige muggenhaters hadden zelfs een speciaal briefje erbij gedaan met teksten als "veel succes ermee, ik hoef hem niet terug."

Mr. Potato Head verliest zijn genderspecifieke aanhef 'Mr.', dit maakte speelgoedmerk Hasbro vandaag bekend in een persbericht. Het bedrijf produceert dit poppetje, dat zijn/haar/die/xij/hun/hen/gullie roem vooral te danken heeft aan de Pixar-film Toy Story, al sinds 1952. Op de verpakking staat voortaan alleen nog maar Potato Head afgedrukt. Niet alleen de pronoun gaat veranderen, ook de productie van de pieperpop wordt verduurzaamd. De toekomstige Potato Heads bestaan uitsluitend uit plastic op plantaardige basis, 

Hasbro wil hiermee een groener tijdperk tegemoet treden waarin de traditionele kunststof op basis van aardolie zoveel mogelijk in de ban gedaan wordt en ook de kinderen van Jesse Klaver ermee mogen spelen. Of het personage uit de Toystory-reeks het voorbeeld van zijn speelgoedequivalent volgt, is niet bekend. Hij was in de laatste film nog altijd gelukkig getrouwd met zijn grote geliefde Mrs. Potato Head. Genderneutrale aardappels zijn binnen de agrarische sector al langer de norm. De gewassen 'planten' zich voort via uitlopers zonder dat hier geslachtscellen bij aan te pas hoeven te komen. Dit is praktischer en efficiënter voor de boer.

Bedwelmde Duitser 'parkeert' peperdure huur-Lambo in Zoetermeerse vangrail

Niet Doodchecken

'U gaat hier rechtdoor, kan dat?'

Lees verder

Piet Adema (57) nieuwe minister van Landbouw

Algemeen

Oud-voorzitter ChristenUnie volgt afgetreden Henk Staghouwer op

Lees verder

Zeker 125 mensen komen om bij gruwelijke voetbalrellen Indonesië

Sport

De stadionramp, waarbij 32 kinderen stierven, is een van de dodelijkste ooit

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Brandstofwatch: daling doorbroken, prijzen licht gestegen

Lees verder

Duizenden opgeroepen Russen afgekeurd voor het front

Lees verder

VIDEO - Deelnemer miljoenenjacht tikt feilloos alle hoge bedragen uit het spel

Lees verder

Liz Truss trekt belastingkeutel in: toch geen verlaging voor hoogste inkomens

Lees verder

Vader (41) met 167 km/u van A4 geplukt: 'bijna te laat voor K3-concert'

Lees verder

'Niet koning Charles, maar Steve Irwin moet op Australisch geld komen'

Lees verder

Syriër maakt TikToks van 'luxe' asiel-cruiseschip, Geert Wilders woest

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Stalker raakt verstrikt in gordijnen, slachtoffer bevrijdt hem

Lees verder

Man bijna twee maanden onterecht in gevangenis door administratief foutje

Lees verder

Limburgse scholieren bellen 112 en raken onwel vanwege deodorant in kantine

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: