NieuwNieuws

Buitenland

Vrijgegeven rapport: Saudische kroonprins keurde plan voor moord op Khashoggi goed

De kritische journalist werd in 2018 vermoord 

De Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman gaf goedkeuring voor de plannen om de kritische Saudische journalist Jamal Khashoggi uit te schakelen door hem gevangen te nemen of te vermoorden. Mogelijk gaf de kroonprins ook de opdracht voor de operatie. Dat is de conclusie van een vrijgegeven onderzoeksrapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten. 

De 59-jarige Jamal Khashoggi had kritiek op het Saudische regime. Hij schreef hier onder meer over in The Washington Post. In 2018 werd hij in het Saudische consulaat in de Turkse stad Istanbul om het leven gebracht. De moord maakte internationaal veel los. Het lichaam van Khashoggi werd nooit gevonden. 

Kritiek? Liever niet.

Het rapport stelt dat het "uiterst onwaarschijnlijk" is dat de Saudische functionarissen de operatie uitvoerden zonder goedkeuring van de kroonprins, aangezien hij sinds 2017 de “absolute controle” heeft over alle operaties met betrekking tot veiligheid en inlichtingendiensten. Verder staat in het rapport dat de Saudische kroonprins de journalist zag als een bedreiging voor het koninkrijk. En Bin Salman staat er niet om bekend goed tegen kritiek te kunnen.

Balanceren

Er worden in het onderzoek 21 namen genoemd van mensen die iets te maken hebben met de dood van Khashoggi. Het is niet duidelijk of zij allemaal vooraf wisten dat de operatie zou eindigen in moord. Het Witte Huis wil betrokkenen gaan straffen met bijvoorbeeld een inreisverbod, maar laat deze straf niet gelden voor de kroonprins zelf. Het rapport kan de goede relatie tussen de Verenigde Staten en Saudi-Arabië aan het wankelen brengen. De Amerikaanse president Joe Biden belde met de Saudische leider. Na het telefoontje noemde hij Saudi-Arabië een belangrijke bondgenoot. De twee landen trekken al decennia lang samen op om de invloed van Iran in het Midden-Oosten tegen te gaan. 

Hatice Cengiz, de weduwe van Khashoggi, zette na de publicatie van het rapport een foto van haar overleden man online op Twitter. 

Weer drie punten aftrek voor ADO Den Haag

Sport

Club gaat weer in beroep

Lees verder

President Poetin in zelfisolatie

Buitenland

Verschillende coronabesmettingen in zijn omgeving

Lees verder

Studentencorps verliest beurzen na gewelddadige ontgroeningen

Binnenland

Straf voor uit de hand gelopen ontgroeningen

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Tot tien maanden cel voor datadiefstal GGD

Lees verder

'Je wordt bedankt, Bin Laden': 'De missiemachine bleef draaien'

Lees verder

Hamilton is trots op stewards na straf voor Verstappen

Lees verder

Nieuwe arrestatie in verband met de vergisontvoering

Lees verder

Lingo-legende François Boulangé overleden

Lees verder

Kanye West ontvolgt Kim Kardashian op Instagram

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Naked Attraction-advertenties moeten van Londense bus

Lees verder

Luipaard bijt fotomodel in haar gezicht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: