NieuwNieuws

Algemeen

Beestenboot met 1.800 koeien ruim twee maanden vast op zee

Dieren mogen nergens aan land uit angst voor mogelijke ziekte

Al twee maanden lang zitten bijna 1.800 koeien vast op de Middellandse Zee, meldt The Guardian. De dieren mogen vooralsnog nergens aan land uit angst dat ze een ziekte bij zich dragen. 

Het schip, met de naam ElBeik, waar de runderen op zitten ligt op dit moment voor de kust van Cyprus, en het vooruitzicht op korte termijn ergens te kunnen lossen lijkt nog ver weg. De beestenboot vertrok op 18 december vorig jaar en zou de 1776 koeien negen dagen later in Turkije afleveren. 

Toen de ElBeik daar aankwam werd echter geweigerd om de dieren aan land te laten omdat het papierwerk van de vracht niet in orde zou zijn. De Turkse autoriteiten vrezen dat onder de koeien zich dragers van het blauwtongvirus bevinden.

Overal geweigerd

Na de weigering in Turkije werd gekeken of de runderen aan een andere koper gesleten konden worden. Hiervoor zette het schip koers naar Libië, om daar wederom nul op het rekest te krijgen. Ook in Egypte slaagde de vervoerder er niet in om de dieren kwijt te kunnen en zo belandde de veeveer uiteindelijk voor de kust van Cyprus.

Omdat de koeien al die tijd niet van boord zijn geweest begint de situatie op zijn zachtst gezegd penibel te worden. De precieze toestand van de dieren is niet bekend, maar dat de toestand niet lang meer houdbaar is is duidelijk. Gisteren heeft een ander schip hooibalen naar de beestenboot gebracht zodat de dieren in de tussentijd wel voldoende gevoederd kunnen worden.

Tekst gaat verder onder de kaart 

Dierenwelzijn

Dierenrechtenorganisaties maken zich grote zorgen om de kwestie. Dit soort schepen zijn volgens Dirk Jan Verdonk van World Animal Protection ingericht op het vervoeren van vee. "Het betekent niet dat je er blij van wordt", vertelt hij aan RTL Nieuws. "De conditie verslechtert tijdens de reis. Hoe langer het duurt, hoe meer er gepoept wordt. De mest stapelt zich op."

Verdonk stelt dat het in verband met het mogelijk verspreiden van ziektes en het welzijn, geen goede zaak is dat dieren nog altijd over lange afstanden worden vervoerd. "Het transport met levende dieren over zee loont nog steeds, maar dat is geen geldig excuus. Het slepen met dieren over grote afstanden moeten we niet willen." Hij is van mening dat de beste oplossing is om de dieren te slachten in het land waar ze zijn grootgebracht.

Wat er nu precies met het veevervoer gaat gebeuren is nog niet bekend. Mogelijk vaart het terug naar een haven in Spanje. Dat gebeurde afgelopen week ook met een andere beestenboot, de Karim Allah, die zich in een vergelijkbare situatie bevond. 

Tekst gaat verder onder de video

De situatie op de Karim Allah

Andere boot, vergelijkbare toestand

De dieren aan boord van dat schip moeten volgens een geclassificeerd rapport van de Spaanse overheid worden doodgemaakt. Dat meldt persagentschap Reuters vanmiddag. Hoewel uit het rapport niet duidelijk wordt of de dieren inderdaad het gevreesde blauwtongvirus bij zich dragen is niet duidelijk.

De meer dan 850 runderen worden mogelijk afgemaakt omdat ze niet meer niet geschikt zijn voor nogmaals dezelfde tocht in erbarmelijk omstandigheden. Ook is duidelijk dat tijdens de reis van twee maanden in ieder geval twintig van de meer dan 850 dieren zijn overleden.

Of de runderen aan boord van de ElBeik hetzelfde lot staat te wachten is nog niet duidelijk.

Algemeen

Zes beveiligers verdacht van betrokkenheid bij dood 37-jarige Poolse festivalganger

Lees verder

Brandstofprijzen blijven voorzichtig dalen

Algemeen

Diesel nog steeds duurder dan benzine

Lees verder

Man opent vuur op Russische rekruteringsofficier in Siberië

Algemeen

Hij schreeuwde  'niemand zal vechten' en begon te schieten

Lees verder

Kun je een asteroïde op ramkoers afwenden? NASA-karretje koerst op ruimterots

Tech & Crypto

Vandaag wordt duidelijk of het mogelijk is om een ruimterots uit zijn baan te tikken

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Rihanna neemt halftime show Super Bowl over

Lees verder

Waterbedrijven luiden noodklok: drinkwater vanaf 2030 niet vanzelfsprekend

Lees verder

Wielrenner Van der Poel veroordeeld en beboet voor duwen minderjarig meisje

Lees verder

Ajax-huurling Ihattaren getrouwd met TikTok-ster Yasmine

Lees verder

Rechtse coalitie Italië zegeviert: Giorgia Meloni eist verkiezingswinst op

Lees verder

Exitpoll: uiterst rechtse Giorgia Meloni wint Italiaanse verkiezingen

Lees verder

Nederlands elftal wint nipt van België en pakt poulewinst Nations League

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Bierprijzen in Engeland voorlopig niet omhoog

Lees verder

Beschonken bestuurder heeft bijzonder excuus: 'Mijn hond reed'

Lees verder

Onderzoek wijst uit: foetussen vinden boerenkool smerig

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: