NieuwNieuws

Binnenland

Thierry is niet alleen: Zeeuwse 50PLUS-kandidaat ronselt volmachten met briefjes

Frans C. ontkent alles 

Forumleider Thierry Baudet is niet het enige (kandidaat) kamerlid dat volmachten probeert te verzamelen. De nummer 34 van 50PLUS, Frans Crouwel, doet het in zijn woonplaats Terneuzen op zijn eigen manier: hij vraagt mensen via briefjes in hun brievenbus of ze misschien hun stembiljet aan hem willen geven. Spoiler: dat is hartstikke illegaal

Stemgerechtigden die niet in staat zijn om zelf te stemmen kunnen iemand machtigen het voor hen te doen. In Nederland mag je maximaal door twee mensen gemachtigd worden voor ze te stemmen op 17 maart. Of Frans dat helder heeft is niet  helemaal duidelijk. Op de briefjes die hij verspreidde stelt hij zichzelf voor en vraagt hij mensen ‘die geen tijd hebben om te stemmen’ om hun stembiljet af te staan. 

De Kiesraad, de organisatie die de verkiezingen organiseert, schrijft over dergelijke acties dat ze strafbaar zijn. “Onder ronselen van volmachten verstaat de Kieswet het stelselmatig aanspreken of anderszins persoonlijk benaderen van kiezers om hen een onderhandse volmacht af te laten geven. Dit is strafbaar.” Het is toegestaan om mensen over de mogelijkheid van machtigen te informeren, maar het initiatief moet altijd bij de kiezer zelf liggen. Zover bekend heeft nog niemand aangifte tegen Crouwel gedaan. Zelf zegt hij tegen Omroep Zeeland onschuldig te zijn. Hij houdt zich, om te citeren, ‘zo veel mogelijk’ aan de regels. Ook blijkt dat hij eigenlijk al twee volmachten op zijn naam heeft: die van zijn vrouw, en die van de buurvrouw.

In een livestream voor zijn achterban gooide Thierry Baudet afgelopen week ook een dergelijk balletje op. Hij riep alle FvD-leden op om rond te vragen naar mensen die niet van plan waren te stemmen en hen te vragen om een volmacht. Als ieder lid nog twee keer extra op Baudet kan stemmen door middel van verzamelde volmachten, is de gedachte, krijgt de partij ‘sowieso drie zetels.’ Het fragment is inmiddels van het Youtube-Kanaal van Forum verwijderd. 

Acteur Paul Ritter (55) overleden

Glamorama

Bekend van o.a. Harry Potter, James Bond en Chernobyl

Lees verder

Reisorganisator D-Reizen is uitgereisd

Binnenland

Failliet verklaard door rechtbank

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Bedreiger van schrijfster Lale Gül aangehouden

Lees verder

Daley Blind rest van seizoen uitgeschakeld

Lees verder

Rutte onthult: Ik kreeg informatie eerder dan de rest

Lees verder

School verbiedt 'slordig' matje in de nek

Lees verder

VIDEO - Dennis ontdekt alles over cryptomunten bij LiteBit

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

Lachgasrit maakt einde aan gloednieuwe auto

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: