NieuwNieuws

Tech & Gaming

PODCAST - Het NieuwNieuws van 28 februari

Waarom lezen als je ook kunt luisteren

Vandaag praten we je bij over het in Nederland ontwikkelde Janssen-vaccin, de Britse berg sneltests, een dode vogel en een beëindigde Forum-bijeenkomst.

Lijkt het je tof om dagelijks door Peter bijgepraat te worden? Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts en sinds kort ook op YouTube. Wat je ook kiest, maakt niet uit! Wij zijn je sowieso superdankbaar. De uitzending van vandaag is hieronder te beluisteren.

Transcript

De Amerikaanse warenautoriteit FDA heeft groen licht gegeven voor het coronavaccin van Leidse farmaceut Janssen, meldt NU.nl. De prik heeft goedkeuring ontvangen om te worden toegelaten op de Amerikaanse markt. Afgelopen week maakte deFood and Drug Administration al bekend positief te zijn over de vaccinatie en verklaarde dat deze veilig is. De definitieve goedkeuring heeft de distributie van het middel in gang gezet. Moederbedrijf Johnson & Johnson stelt dat er 4 miljoen doses beschikbaar zijn om direct aan de Amerikanen geleverd te worden. De goedkeuring voor de Europese markt door medicijnwaakhond EMAlijkt nu alleen nog een formaliteit. Deze verwacht het middel op 11 maart groen licht te kunnen geven. Het Leidse coronavaccin zal volgens de Europese Commissie waarschijnlijk vanaf april worden geleverd in de EU. Brussel heeft 200 miljoen doses besteld van de Janssen-prik. Nederland krijgt er in Q2 als het goed is 3 miljoen. De meeste 65 minners en mensen zonder achterliggend lijden zullen deze prik hoogstwaarschijnlijk krijgen en dat zou een hele mooie opsteker zijn. 

Waar Groot-Brittannië eerst nog één van de meest prutsende landen was als het gaat om het virus, lijken ze nu op steeds meer fronten het voortouw te nemen. Er wordt belachelijk goed en snel gevaccineerd en nu gaan de scholen weer open. En niet zomaar, want dat willen we nu eenmaal graag, nee, met sneltesten. Gezinnen met kinderen die naar school of naar een universiteit gaan kunnen zich vanaf volgende week twee keer per week thuis testen. Het maakt niet uit of iemand klachten heeft of niet. Iedereen die een huishouden deelt met of een verzorgende is van een scholier of student krijgt twee sneltests per week ter beschikking. De kinderen zelf worden eerst een paar keer op school en daarna thuis getest. De berg sneltests moet ervoor zorgen dat de scholen in het Verenigd Koninkrijk weer open kunnen zonder dat dat tot grote hoeveelheden nieuwe besmettingen leidt. Het is waar hier in Nederland al heel lang over gesproken wordt maar wat maar niet wil lukken. Maar ja, dat zijn we inmiddels gewend natuurlijk. 

Gezelligheid kent geen tijd, maar in deze tijd is er helemaal geen plek voor en al helemaal niet als het de burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls betreft! Hij heeft vandaag een campagnebijeenkomst van Forum voor Democratie vroegtijdig beëindigd, dat meldt Omroep Gelderland. Naar de manifestatie kwamen meer dan de aangegeven 200 bezoekers en er was een onaangekondigde tegendemonstratie tegen racisme. Wacht, tegendemonstratie tegen racisme? Is dat voor racisme? Anyhoe, op een gebouw in de buurt van de bijeenkomst was een groot spandoek opgehangen, ook werd door een megafoon de leus "FVD? NEE!" gescandeerd. Om de twee groepen bij elkaar weg te houden werd een noodbevel afgekondigd. De politie was met ME en paarden aanwezig. De politie schreef een aantal bekeuringen uit voor het overtreden van de afstandsregel. Ook zijn in totaal twee aanhoudingen verricht wegens opruiing, of dit fvd-sympathisanten of tegendemonstranten betrof is niet duidelijk.

Langzamerhand komen er kleine scheurtjes in de macht van Facebook. Eerder deze week wisten ze een schikking te treffen met Australië, ja het land, want voor minder dan een land ziet Facebook je natuurlijk niet staan. Alhoewel, nu wordt er ook een staat serieus genomen. Facebook moet namelijk de ruim anderhalf miljoen inwoners van de Amerikaanse staat Illinois een schadevergoeding betalen van omgerekend 286 euro. Dat komt neer op meer dan anderhalf miljard, dat meldt AP. Dat schikking is het slotstuk van een zaak die zes jaar gelopen heeft. Burgers hebben het bedrijf voor de rechter hadden gesleept omdat de techreus zonder toestemming gezichtsherkenning gebruikte om personen op foto's te kunnen koppelen aan gebruikers. Dit is volgens privacywetgeving in de staat niet toegestaan.Illinois heeft strenge regelgeving als het gaat om het gebruik van biometrische informatie, schrijft de Chicago Tribune. In 2015 werd door burgers een collectief proces aangespannen. Aan dit proces deed ruim een vijfde van de facebookgebruikers in de staat mee. De drie initiatiefnemers krijgen omgerekend 4.141 euro per persoon.

Een Nederlandse Zeearend is omgekomen in een botsing met een Duitse windturbine, meldt Nature Today. De Zeearend uit de Biesbosch werd in 2019 gezenderd om meer informatie te verzamelen over het uitzwerven van jonge vogels. Het is de eerste van de elf jonge Zeearenden die om het leven is gekomen. Het gruwelijke ongeluk vond afgelopen woensdag plaats toen de roofvogel in de buurt van de Bremerhaven een windpark tegenkwam. Twee van de energie-opwekkers wist ze nog te ontwijken maar tegen de derde moest de gezenderde Zeearend het afleggen . In Duitsland werden tussen 2002 en 2019 meer dan 150 Zeearenden slachtoffer van windmolens. Zowel de populatie van de roofvogels als het aantal windturbines zijn in de afgelopen jaren gegroeid. In Nederland zijn twee gevallen bekend waarin een Zeearend verloor van een gewiekste groene stroom-maniak. Een foto van het gehalveerde slachtoffer is te zien via Nature Today, maar het is fucking zielig dus niet kijken.  

Politiek

Video - Pieter Omtzigt spreekt de natie toe (En Vera Bergkamp wil hem korthouden)

Lees verder

Algemeen

Politie gaat herkenbare foto tonen van getuige van kopschoppers Mallorca

Lees verder

Koopkrachtdaling kan oplopen tot 200 euro per maand

Algemeen

We gaan er gemiddeld 40 euro op achteruit

Lees verder

'2G en 3G werken nauwelijks tegen virus'

Politiek

Vrijheidsbeperkende maatregelen werken niet tegen besmettingen

Lees verder

Nog meer adverteerders keren The Voice of Holland de rug toe #TVOH

Glamorama

Na T-Mobile nu ook Renault en isla pastilles (wie?) weg

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Johan Remkes (70) nog steeds niet met pensioen - Gaat nu Groningers helpen

Lees verder

Producent ITV laat The Voice of Holland-affaire onderzoeken door advocaat #TVOH

Lees verder

Humberto Tan doet aangifte tegen Albert Verlinde #TVOH

Lees verder

DENK ziet geen probleem in meerdere functies campagneleider

Lees verder

Linda de Mol verbreekt relatie met Jeroen Rietbergen #TVOH

Lees verder

Nederland hoeft Afghaanse gezinnen niet met spoed te evacueren van rechter

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Paus ontvlucht Vaticaan voor platenzaak

Lees verder

Landmijnopsporende buidelrat Magawa (8) overleden

Lees verder

Agenten ontslagen nadat ze overval negeerden om Pokémon te vangen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: