NieuwNieuws

Buitenland

Amerikaanse militair: 'China wereldleider in 2050'

En dat avontuur begint met de Chinese bezetting van Taiwan

Admiraal Philip Davidson, de hoogste Amerikaanse militair in Oost-Azië, zei dinsdag tijdens een hoorzitting van de Senate Armed Services Committee dat China binnen een jaar of zes Taiwan kan binnenvallen en bezetten.

Davidson, de hoogste baas van het US Indo-Pacific Command (USINDOPACOM), verklaarde bovendien dat China sneller dan men aanneemt bezig is om de Amerikaanse militaire hegemonie in Azië in te halen en te overtreffen. Volgens hem is China voor 2050 de grootste machtsfactor, niet alleen in Azië maar wereldwijd.

Taiwan ken democratisch zelfbestuur maar dat is China al sinds de Maoïstische revolutie van 1949 een doorn in het oog: volgens de communistische Chinese regering valt het eiland onder Chinees territorium, waarvan ze hebben gezworen het ooit terug in te lijven. Davidson vreest een inval binnen zes jaar om die belofte waar te maken, maar ook om aan de rest van de wereld te laten zien dat China niet langer een ondergeschikte rol speelt, of wil spelen, aan de Amerikaanse militaire overmacht.

Trump, Biden en Guam

Donald Trump zocht tijdens zijn presidentschap toenadering tot Taiwan, terwijl hij in een handelsconflict verkeerde met China. De nieuwe president Joe Biden zei in januari deze lijn vast te houden om een goede verstandhouding te hebben met de eilandstaat. Dat is tevens een diplomatiek signaal naar China, maar de vraag is dus volgens admiraal Davidson hoe lang China zich daar nog wat van aan zal trekken.

Davidson wees ook op het Amerikaanse eiland Guam in de Stille Oceaan. Bekend als vooruitgeschoven post  in de zeeslagen van de Tweede Wereldoorlog, is de eilandbasis volgens de admiraal onderwerp van een veroverings-simulatie die de Chinezen hebben gemaakt. Hij pleitte derhalve voor de Senaatscommissie voor "een grotere variatie van precieze langeafstandswapens" om de Chinese dreiging te ondermijnen.

PSV sluit deal met Joël Drommel

Sport

Doelman maakt overstap naar Eindhoven

Lees verder

Nieuw deel Fast & Furious vanaf 8 juli in bios

Glamorama

Eerste blockbuster in lange tijd

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Parlementslid verschijnt ongekleed in Zoom-vergadering

Lees verder

Superoplichter Bernie Madoff overleden

Lees verder

Dochter David Hasselhoff uit de kleren voor Playboy

Lees verder

Don Diablo verdient miljoen met NFT

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Khloé Kardashian wil foto zonder filter van het internet hebben

Lees verder

Hülkenberg tekent nieuwe deal bij Aston Martin

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

School verbiedt 'slordig' matje in de nek

Lees verder

Moeder komt met bokshandschoen naar school, vecht met scholiere

Lees verder

Scholier (12!) verkoopt tasers aan klasgenootjes

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: