NieuwNieuws

Buitenland

Amerikaanse militair: 'China wereldleider in 2050'

En dat avontuur begint met de Chinese bezetting van Taiwan

Admiraal Philip Davidson, de hoogste Amerikaanse militair in Oost-Azië, zei dinsdag tijdens een hoorzitting van de Senate Armed Services Committee dat China binnen een jaar of zes Taiwan kan binnenvallen en bezetten.

Davidson, de hoogste baas van het US Indo-Pacific Command (USINDOPACOM), verklaarde bovendien dat China sneller dan men aanneemt bezig is om de Amerikaanse militaire hegemonie in Azië in te halen en te overtreffen. Volgens hem is China voor 2050 de grootste machtsfactor, niet alleen in Azië maar wereldwijd.

Taiwan ken democratisch zelfbestuur maar dat is China al sinds de Maoïstische revolutie van 1949 een doorn in het oog: volgens de communistische Chinese regering valt het eiland onder Chinees territorium, waarvan ze hebben gezworen het ooit terug in te lijven. Davidson vreest een inval binnen zes jaar om die belofte waar te maken, maar ook om aan de rest van de wereld te laten zien dat China niet langer een ondergeschikte rol speelt, of wil spelen, aan de Amerikaanse militaire overmacht.

Trump, Biden en Guam

Donald Trump zocht tijdens zijn presidentschap toenadering tot Taiwan, terwijl hij in een handelsconflict verkeerde met China. De nieuwe president Joe Biden zei in januari deze lijn vast te houden om een goede verstandhouding te hebben met de eilandstaat. Dat is tevens een diplomatiek signaal naar China, maar de vraag is dus volgens admiraal Davidson hoe lang China zich daar nog wat van aan zal trekken.

Davidson wees ook op het Amerikaanse eiland Guam in de Stille Oceaan. Bekend als vooruitgeschoven post  in de zeeslagen van de Tweede Wereldoorlog, is de eilandbasis volgens de admiraal onderwerp van een veroverings-simulatie die de Chinezen hebben gemaakt. Hij pleitte derhalve voor de Senaatscommissie voor "een grotere variatie van precieze langeafstandswapens" om de Chinese dreiging te ondermijnen.

Nederlandse OM neemt onderzoek naar kopschoppers Mallorca over

Binnenland

Groep mogelijk verdacht van meerdere mishandelingen

Lees verder

Politie zoekt getuigen van mishandeling Frédérique (14)

Binnenland

Puber hield ernstige verwondingen over aan mishandeling

Lees verder

Gewonden bij grote explosie chemische fabriek Leverkusen

Buitenland

Autoriteiten waarschuwen voor "extreem gevaar"

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Aalsmeer krijgt een Peter R. de Vriesstraat

Lees verder

Kabinet zet streep door Lowlands, Mysteryland en Down The Rabbit Hole

Lees verder

Zangeres Pink wil Noorse bikiniboete betalen

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

GroenLinks vindt bikinilijn Den Haag seksistisch

Lees verder

TeamNL verliest tweede atleet aan corona

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Binnenhof ontruimd om brandgevaarlijke man

Lees verder

Vrouw stopt tijdens politieachtervolging in McDrive voor maaltijd

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: