NieuwNieuws

Binnenland

Vlissingse maaimachine verhakselt zeldzame orchidee

DAT WAS GEEN SNIJBLOEM!

De Zeeuwse bermbrigade heeft een belangwekkende bloem van het leven beroofd. Bloemenonderzoeker Benno te Linde zag tijdens zijn vakantie in Zeeland voor het eerst in zijn leven een bokkenorchis, een zeldzame orchidee. Een dag later wilde hij meer foto's gaan maken, maar toen was de bloem al gemaaid:

Te Linde doet zijn relaas bij Omroep Zeeland, waar een woordvoerder van waterschap Scheldestromen laat weten dat het "vervelend" is dat de bloem van het leven is beroofd. "Onze mensen proberen hun werk zo goed mogelijk te doen, volgens de wet Natuurbescherming. Maar je kunt nooit voorkomen dat er iets mis gaat. Het is gebeurd en helaas niet meer terug te draaien."

Het is de vraag of de kous daarmee af is: "Het afmaaien van de beschermde orchideeënsoort is strafbaar", vertelt een bioloog verderop in deze bloedstollende florasoap. "De boetes voor het maaien kunnen oplopen tot duizenden euro's." De kans bestaat dus dat bij iemand de groene vingers jeuken om aangifte te doen.

Voorzomerbloeier met een geitengeur

Onze weekendredacteur Eigen Tuin & Haag heeft nog even de tegels van de bijzondere orchidee gelicht en citeert van het plantenkaartje:

"De bokkenorchis (Himantoglossum hircinum) is een Europese orchidee van het geslacht Himantoglossum. De plant wordt in België en Nederland wettelijk (Wet Natuurbescherming art. 3.10) beschermd en staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en stabiel of iets toegenomen.

De plant wordt 30-80 cm hoog en heeft een grote lang-ovale knol. Het 7-15 cm lange en 3- 5 cm brede blad komt al in de herfst tevoorschijn wat terug te voeren is naar het oorspronkelijke verspreidingsgebied in warmere gebieden. Het blad is desalniettemin weinig vorstgevoelig. Bij strenge vorst kan wel necrose optreden. De plant bloeit van mei tot juli. De bloemen hebben een bokkengeur." (Intrapedia)

Red Bull wil dat FIA straf van Hamilton nogmaals beoordeelt

Sport

Verstappens team wil nieuw bewijs aandragen

Lees verder

Nederlandse OM neemt onderzoek naar kopschoppers Mallorca over

Binnenland

Groep mogelijk verdacht van meerdere mishandelingen

Lees verder

Politie zoekt getuigen van mishandeling Frédérique (14)

Binnenland

Puber hield ernstige verwondingen over aan mishandeling

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Gewonden bij grote explosie chemische fabriek Leverkusen

Lees verder

Aalsmeer krijgt een Peter R. de Vriesstraat

Lees verder

Kabinet zet streep door Lowlands, Mysteryland en Down The Rabbit Hole

Lees verder

Zangeres Pink wil Noorse bikiniboete betalen

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

GroenLinks vindt bikinilijn Den Haag seksistisch

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Binnenhof ontruimd om brandgevaarlijke man

Lees verder

Vrouw stopt tijdens politieachtervolging in McDrive voor maaltijd

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: