Rechter: 'VWS moet transparanter zijn'

Nieuwsuur wint rechtszaak
De manier waarop het ministerie van Volksgezondheid (VWS) op dit moment WOB-verzoeken over het coronabeleid afhandelt, is niet volgens de wet. Het departement moet die omstreden werkwijze dan ook aanpassen. Dat heeft de rechtbank bepaald in een rechtszaak tegen VWS die was aangespannen door NPO actualiteitenprogramma Nieuwsuur.
Dat meldt Nieuwsuur op de eigen website. Het ministerie van Hugo de Jonge heeft na het uitbreken van de coronacrisis de Wet openbaarheid van bestuur grotendeels opgeschort en bepaalt zelf of en wanneer het documenten over de bestrijding van de pandemie openbaart.
Op die manier kan geen transparant beeld worden verkregen van het besluitvormingsproces, of hoe bijvoorbeeld Sywert van Lienden aan zijn miljoenendeal voor mondkapjes met het Landelijk Consortium Hulpmiddelen wist te geraken.
Vijf miljard aan onverklaarbare bonnetjes
Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje vindt het "onbestaanbaar dat het ministerie op eigen gezag de WOB de facto buiten werking stelt. Het is absurd dat het ministerie eenzijdig bepaalt welke stukken ze openbaart en in welk tempo. De WOB, met wettelijke normen en waarborgen, is er niet voor niets." Hij noemt het 'triest' dat er een rechter aan te pas moest komen om te oordelen dat ook het ministerie van De Jonge zich aan de wet dient te houden.
Onlangs kwam de Algemene Rekenkamer met een rapport dat VWS minstens vijf miljard euro aan uitgaven die tijdens de heersende zorgcrisis zijn gedaan, niet verantwoord kunnen worden omdat er geen bonnetjes van zijn. Daar maakte de Tweede Kamer zich begin juni kwaad over. Mogelijk kan deze uitspraak enig licht op de zaak werpen.