NieuwNieuws

Buitenland

Russische jagers vallen Nederlandse marine lastig

War games tijdens patrouilles in de Zwarte Zee

Het ministerie van Defensie bevestigt dat het Nederlandse fregat Zr.Ms. Evertsen vorige week donderdag in de Zwarte Zee hinder heeft gehad van Russische gevechtsvliegtuigen die voor "onveilige situaties" zorgden door "gevaarlijk laag en dichtbij over" te vliegen en "schijnaanvallen" uit te voeren.

De Evertsen bevond zich op dat moment ten zuidoosten van de Krim, het schiereiland dat de Russen in 2014 geannexeerd hebben van Oekraïne. Het commandofregat maakt deel uit van de UK Carrier Strike Group en patrouilleert met de Britse HMS Defender. De Britten maakten al eerder melding van oorlogsspelletjes door de Russische strijdkrachten.

Russen bewapend met bommen en raketten

Afgelopen donderdag tussen 15.30 uur en 20.30 uur lokale tijd werden onze Jantjes "herhaaldelijk lastig gevallen". Defensie meldt in een communiqué dat de Russische toestellen waren bewapend met bommen en air to surface-raketten. Ook de elektronische apparatuur van de Evertsen zou verstoord zijn geweest.

De Russische acties druisten in tegen het recht op het vrije gebruik van de zee. Daarnaast gaan ze in tegen onderling gemaakte afspraken, zoals vastgelegd in het INCSEA-verdrag. De overeenkomst moet onveilige situaties op zee voorkomen.

Commandant Evertsen: "Geen aanleiding"

Commandant Zr.Ms. Evertsen kapitein-luitenant ter zee George Pastoor verklaart: “Zr.Ms. Evertsen voer op open zee in internationale wateren. Er was geen enkele aanleiding tot deze agressieve acties. Desondanks bleven de schijnaanvallen nog enkele uren doorgaan. Het was onverantwoord en onveilig gedrag op zee.”

Ook minister Bijleveld neemt het woord ‘onverantwoord’ in de mond: “Zr.Ms. Evertsen heeft het volste recht om daar te varen. Er is geen enkele rechtvaardiging voor dit soort agressieve acties, die bovendien de kans op ongevallen onnodig vergroot. Nederland zal Rusland hierop aanspreken.”

Stevige kritiek op blootplaatje van topmodel met dochtertje

Glamorama

Iedereen boos op Hosk

Lees verder

Sebastian Vettel blijft in de Formule 1

Sport

Vetrekgeruchten bleken niet waar

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Evenementenbranche sleept de staat voor de rechter

Lees verder

Remkes gaat een weekendje weg met Rutte, Kaag en Hoekstra

Lees verder

Haarlem grijpt in bij volle zalen Theo Maassen

Lees verder

AEX ramt voor het eerst door de 800 punten

Lees verder

Weer drie punten aftrek voor ADO Den Haag

Lees verder

Studentencorps verliest beurzen na gewelddadige ontgroeningen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Naked Attraction-advertenties moeten van Londense bus

Lees verder

Luipaard bijt fotomodel in haar gezicht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: