NieuwNieuws

Binnenland

Raad van State zet rem op bouw windturbines

Europa eist een mi­li­eu­be­oor­de­ling 

De Raad van State oordeelt dat de huidige milieueisen voor windturbines (bekend als het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling) niet langer gebruikt mogen worden zolang er geen milieubeoordeling is gedaan. In deze beoordeling wordt onder meer gekeken naar de milieueffecten van onder meer de geluidsoverlast van die zwiepende wieken alsook die knipperende slagschaduw. 

Dat wil overigens niet zeggen dat alle plannen voor windmolenparken nu stil komen te liggen. Gemeenten kunnen in de tussentijd deze rem ontwijken door in een bestemmingsplan eigen normen stellen. Dat is iets meer werk voor de ambtenaren dan simpelweg naar het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling verwijzen, maar dat maakt nieuwe projecten nog steeds mogelijk.

Europees idee

Het Europese Hof oordeelde een jaar geleden in een zaak over een Belgisch windturbinepark dat voor een aantal windturbinenormen een milieubeoordeling moet worden gemaakt en dat dit ten onrechte was nagelaten. De Raad van State concludeert dat deze Europese regel ook voor Nederland geldt en dat er voor het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling geen milieubeoordeling is gedaan. Daarom mogen deze standaardpakketten niet langer worden gebruikt tot dit is rechtgezet. 

Het oordeel van de Raad van State richtte zich specifiek op het bestemmingsplan 'Windpark Delfzijl Uitbreiding 2020' en de omgevingsvergunning voor de bouw van zestien windturbines in Delfzijl, maar is uiteraard van invloed op alle windturbineprojecten in Nederland. 

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Glamorama

Genoeg te zien op je scherm

Lees verder

Stevige kritiek op blootplaatje van topmodel met dochtertje

Glamorama

Iedereen boos op Hosk

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Sebastian Vettel blijft in de Formule 1

Lees verder

Evenementenbranche sleept de staat voor de rechter

Lees verder

Remkes gaat een weekendje weg met Rutte, Kaag en Hoekstra

Lees verder

Haarlem grijpt in bij volle zalen Theo Maassen

Lees verder

AEX ramt voor het eerst door de 800 punten

Lees verder

Weer drie punten aftrek voor ADO Den Haag

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Naked Attraction-advertenties moeten van Londense bus

Lees verder

Luipaard bijt fotomodel in haar gezicht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: