'Long COVID-patiënten vragen om erkenning, onderzoek en hulp'

Langdurige gevolgen te weinig begrepen
De patiëntengroep ‘Long COVID Nederland’ overhandigt op dinsdag 6 juli een petitie aan de Vaste Kamer Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De groep pleit "voor erkenning, onderzoek en multidisciplinaire behandeling" van mensen die last hebben van langetermijnklachten door corona.
De groep schrijft in een persbericht dat naar schatting "ruim 100.000 patiënten in Nederland" langdurige en veelal invaliderende klachten hebben door corona. "Duizenden mensen zijn inmiddels al langer dan een jaar ziek."
Long COVID komt in alle leeftijdsgroepen voor, vooral bij vrouwen, maar ook jongeren en zelfs kinderen. Meestal hebben ze niet in het ziekenhuis gelegen en was er geen zogenaamd onderliggend lijden. De patiënten lijden aan aanhoudende extreme vermoeidheid, een hoge hartslag, benauwdheid, geheugenproblemen, spierpijn en andere symptomen.
Tussen wal en schip in de zorg
De patiëntengroep is van mening dat langetermijnzieken"tussen wal en schip vallen qua medische zorg", en schrijft dat de aandoening "door medici nog niet goed begrepen wordt".
Ook lopen langdurig zieken het risico te worden gekort op hun inkomen, verliezen ze hun baan of zijn ze gedwongen te stoppen met school of opleiding. Patiëntvertegenwoordiger Willemijn Helmink: “Je wereld is ineens heel klein geworden. Je ziet hoe graag mensen weer aan het werk willen, willen sporten en afspreken met vrienden, maar door de klachten gedwongen zijn grotendeels thuis op de bank door te brengen.”
Internationaal meer aandacht
In Amerika is ruim 1 miljard uitgetrokken voor onderzoek en behandeling. De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) heeft inmiddels, in samenwerking met patiëntengroepen, uitvoerige behandelrichtlijnen opgesteld. Ook in de UK zijn miljoenen uitgetrokken voor 81 interdisciplinaire Long COVID-klinieken. Nederland blijft achter en veel patiënten voelen zich daarom volgens de petitiemakers aan hun lot overgelaten. De patiëntengroep roept de overheid daarom op een coördinerende rol te spelen bij de aanpak van deze nieuwe gezondheidscrisis.