NieuwNieuws

Algemeen

Tranen bij CDA'er Derk Boswijk vanwege veteranen Afghanistan

Emoties tijdens pijnlijk debat over de chaotische evacuatie uit Kabul

CDA'er Derk Boswijk bood vandaag min of meer zijn excuses aan de Nederlandse veteranen aan. "Jullie hebben al zo veel gedaan. Hadden wij als politiek maar meer gedaan", sprak hij zichtbaar geëmotioneerd tijdens een commissiedebat.

De Tweede Kamer heef het reces onderbroken voor een debat over de overhaaste evacuatie uit Afghanistan, nadat de Taliban in enkele dagen tijd het hele land hebben terugveroverd op de vertrekkende westerse troepen. 

Boswijk, die mede namens de SGP sprak, was vanaf het begin van zijn bijdrage fel. De reservist van de Koninklijke Landmacht noemde de ontstane situatie in Afghanistan een "clusterfuck". Hieronder is zijn hele bijdrage terug te zien:

Al sinds 2019 is er discussie over het lot van de Afghaanse tolken en het ambassadepersoneel (tot aan de mensen die "eitjes gebakken hebben", zo bleek in het debat) dat in dienst van Nederland heeft gewerkt. Uit een artikel in NRC blijkt dat de het Afghaanse personeel zondag een halsoverkop verlaten Nederlandse diplomatenpost aantrof - verlaten door hun werkgevers, zonder enig bericht. 

Vooral Renske Leijten maakte zich daar namens de SP erg boos over. "Als je blijft wegkijken, moet je wegwézen", beet ze de drie verantwoordelijke demissionaire bewindslieden Kaag (Buitenlandse Zaken), Bijleveld (Defensie) en Broekers-Knol (Veiligheid en Justitie) toe. Zij hebben in een brief aan de Kamer verklaard dat ze waren 'overvallen door de snelheid' waarmee de Taliban het land heeft overgenomen.

Al dagenlang komen dientengevolge beelden van chaos op het vliegveld van Kabul binnenstromen, waar Afghaanse burgers proberen om het land te ontvluchten. Sommigen klampten zich vast aan vertrekkende vliegtuigen, met de dood tot gevolg.

Echtgenoot Nancy Pelosi mogelijk in gevangenis om rijden onder invloed

Glamorama

Veroorzaakte ongeluk

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Trimbos waarschuwt: levensgevaarlijke MDMA-vloeistof in omloop

Lees verder

Auto rijdt etalage uit, twee mensen overleden

Lees verder

Holleeder de rest van zijn leven achter de tralies

Lees verder

Meta lanceert digital wallet Meta Pay

Lees verder

Dochter Elon Musk hoeft achternaam van vader niet meer te gebruiken

Lees verder

Online daters tot nu toe voor ruim 9 ton opgelicht dit jaar

Lees verder

Jon Snow krijgt officieel een eigen serie

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

66-jarige man weigert te zeggen of hij zwanger is en wordt weggestuurd bij bloeddonatie

Lees verder

Supermarkt krijgt ruim 800 kilo cocaïne geleverd

Lees verder

Man voorkomt autodiefstal dankzij vorkheftruck

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: