NieuwNieuws

Algemeen

Britse hondenmarinier nog steeds vast in Afghanistan

Paul 'Pen' Farthing heeft met zijn honden de laatste vlucht gemist

Het is een van de opvallendste verhalen uit Afghanistan: de Britse ex-marinier Paul "Pen" Farthing die probeert om zijn 200 asielhonden en -katten via een gecrowdfunde vlucht uit Kabul te evacueren. Donderdagavond kwam de ontsnapping aan een voorlopig einde toen Farthing met zijn dieren vast kwam te zitten vanwege aangepast Amerikaans beleid.

Farthing was al op het vliegveld van Kabul aangekomen met zijn voltallige staf en alle dieren toen hij hoorde dat de Amerikaanse president Joe Biden de regels voor evacuatie had aangescherpt, vertelde hij donderdagavond aan de BBC. Zijn vertrekdocumenten waren niet meer voldoende zonder paspoort met een speciaal visum. Farthing werd verordonneerd om het vliegveld te verlaten. Kort daarna ontplofte de eerste van twee bommen, "ongeveer een mijl van waar wij zaten", aldus Farthing.

De explosies hebben zeker zestig dodelijke slachtoffers geëist, waaronder twaalf Amerikaanse mariniers en een hospik, het hoogste aantal slachtoffers voor de VS in één dag in Afghanistan sinds 2011. Er vielen meer dan 140 gewonden. President Biden heeft vannacht verklaard de daders van het geweld bij het vliegveld te zullen "opjagen en opsporen". De aanslagen zijn opgeëist door Islamitische Staat.

De evacuatie van een dierenasiel

Pen Farthing was de afgelopen dagen in het nieuws als de ex-marinier die met "Operation Ark" probeerde om een volledig dierenasiel te evacueren. Farthing begon dat asiel in het Afghaanse dorp Now Zad na zijn militaire loopbaan, naar eigen zeggen het eerste dierenasiel in Afghanistan waar tevens de eerste vrouwelijke dierenartsen in het land aan het werk konden. Hij schreef meerdere boeken en ontving diverse onderscheidingen voor zijn werk.

Afgelopen week lukte het Farthing om via crowdfunding een vliegtuig te charteren om hem, zijn dieren en zijn mensen uit Afghanistan te halen. Het leidde zowel tot steun als kritiek: door honden uit Kabul te halen, zou Farthing mensen die op de vlucht zijn in de weg zitten. Maar het is ook hem dus niet gelukt om het land te verlaten. Volgens het laatste Facebookbericht zijn het Nowzad-team en alle dieren in goede gezondheid. Ze bevinden zich nu wel buiten het vliegveld en onder controle van de Taliban, die niemand meer laten vertrekken.

'Het had zo goed gepland kunnen worden'

Farthing wijt de chaos aan Joe Biden en diens overhaaste vertrek uit Afghanistan. "Het had zo goed gepland kunnen worden", verzucht hij tegen BBC-presentator Ros Atkins. "Het is echt ongelofelijk wat voor rampzalige operatie het is geworden. Er staan hier nog duizenden mensen, die allemaal aan hun lot zijn overgelaten."

Op de vraag wat nu te doen, zegt hij geen oplossing te hebben: "Ik ben niet machtiger dan de president van de Verenigde Staten. Ik heb geen idee wat ik moet doen. Alles is dicht, we kunnen niet weg en mijn personeel wil dat ik vertrek, want de verwachting is dat buitenlanders niet erg welkom meer zijn in het Afghanistan van de Taliban."

"Ze hebben me gevraagd zo veel mogelijk honden en katten mee te nemen als ik kan, maar ik kom niet meer voorbij de checkpoints van de Taliban", besluit hij het interview met de BBC, hieronder:

Politiek

Video - Tweede Kamer heeft (nu) geen zin in debat over Vera Bergkamp en Khadija Arib

Lees verder

Elon Musk doet voorstel om oorlog Rusland - Oekraïne te beëindigen

Algemeen

Inclusief polletje

Lees verder

HAK hakt zes weken geen groente

Algemeen

Hoge energieprijzen slaan weer toe

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Ex-Celsius CEO nam 10 miljoen op voordat faillisement werd aangevraagd

Lees verder

Kim Kardashian krijgt miljoenenboete voor Insta-post

Lees verder

Eén op de negen profvoetballers gokt op de eigen competitie

Lees verder

'Archivering SMS'jes voldoet niet aan wet', inspectie fileert werkwijze Rutte

Lees verder

Oud-generaal waarschuwt Poetin voor kernwapengebruik: 'NAVO maakt je helemaal kapot'

Lees verder

Bedwelmde Duitser 'parkeert' peperdure huur-Lambo in Zoetermeerse vangrail

Lees verder

Piet Adema (57) nieuwe minister van Landbouw

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Voormalig inbreker met adviesbureau tegen inbrekers vast wegens inbraak

Lees verder

Stalker raakt verstrikt in gordijnen, slachtoffer bevrijdt hem

Lees verder

Man bijna twee maanden onterecht in gevangenis door administratief foutje

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: