NieuwNieuws

Algemeen

Britse hondenmarinier nog steeds vast in Afghanistan

Paul 'Pen' Farthing heeft met zijn honden de laatste vlucht gemist

Het is een van de opvallendste verhalen uit Afghanistan: de Britse ex-marinier Paul "Pen" Farthing die probeert om zijn 200 asielhonden en -katten via een gecrowdfunde vlucht uit Kabul te evacueren. Donderdagavond kwam de ontsnapping aan een voorlopig einde toen Farthing met zijn dieren vast kwam te zitten vanwege aangepast Amerikaans beleid.

Farthing was al op het vliegveld van Kabul aangekomen met zijn voltallige staf en alle dieren toen hij hoorde dat de Amerikaanse president Joe Biden de regels voor evacuatie had aangescherpt, vertelde hij donderdagavond aan de BBC. Zijn vertrekdocumenten waren niet meer voldoende zonder paspoort met een speciaal visum. Farthing werd verordonneerd om het vliegveld te verlaten. Kort daarna ontplofte de eerste van twee bommen, "ongeveer een mijl van waar wij zaten", aldus Farthing.

De explosies hebben zeker zestig dodelijke slachtoffers geëist, waaronder twaalf Amerikaanse mariniers en een hospik, het hoogste aantal slachtoffers voor de VS in één dag in Afghanistan sinds 2011. Er vielen meer dan 140 gewonden. President Biden heeft vannacht verklaard de daders van het geweld bij het vliegveld te zullen "opjagen en opsporen". De aanslagen zijn opgeëist door Islamitische Staat.

De evacuatie van een dierenasiel

Pen Farthing was de afgelopen dagen in het nieuws als de ex-marinier die met "Operation Ark" probeerde om een volledig dierenasiel te evacueren. Farthing begon dat asiel in het Afghaanse dorp Now Zad na zijn militaire loopbaan, naar eigen zeggen het eerste dierenasiel in Afghanistan waar tevens de eerste vrouwelijke dierenartsen in het land aan het werk konden. Hij schreef meerdere boeken en ontving diverse onderscheidingen voor zijn werk.

Afgelopen week lukte het Farthing om via crowdfunding een vliegtuig te charteren om hem, zijn dieren en zijn mensen uit Afghanistan te halen. Het leidde zowel tot steun als kritiek: door honden uit Kabul te halen, zou Farthing mensen die op de vlucht zijn in de weg zitten. Maar het is ook hem dus niet gelukt om het land te verlaten. Volgens het laatste Facebookbericht zijn het Nowzad-team en alle dieren in goede gezondheid. Ze bevinden zich nu wel buiten het vliegveld en onder controle van de Taliban, die niemand meer laten vertrekken.

'Het had zo goed gepland kunnen worden'

Farthing wijt de chaos aan Joe Biden en diens overhaaste vertrek uit Afghanistan. "Het had zo goed gepland kunnen worden", verzucht hij tegen BBC-presentator Ros Atkins. "Het is echt ongelofelijk wat voor rampzalige operatie het is geworden. Er staan hier nog duizenden mensen, die allemaal aan hun lot zijn overgelaten."

Op de vraag wat nu te doen, zegt hij geen oplossing te hebben: "Ik ben niet machtiger dan de president van de Verenigde Staten. Ik heb geen idee wat ik moet doen. Alles is dicht, we kunnen niet weg en mijn personeel wil dat ik vertrek, want de verwachting is dat buitenlanders niet erg welkom meer zijn in het Afghanistan van de Taliban."

"Ze hebben me gevraagd zo veel mogelijk honden en katten mee te nemen als ik kan, maar ik kom niet meer voorbij de checkpoints van de Taliban", besluit hij het interview met de BBC, hieronder:

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: