NieuwNieuws

Sport

#BelgianGP brengt spanning in WK-stand voor Zandvoort

Een niet verreden race heeft toch het gat tussen Max en Lewis verkleind

Er werden maar een paar rondes verreden in de verregende race op Spa Francorchamps, totdat er voldoende afstand was afgelegd om een officieel resultaat te kunnen klokken, punten uit te delen en om niemand van de in de stromende regen zittende fans z'n geld terug te hoeven geven. Voor z'n eerste plek kreeg Verstappen 12,5 punt. Hamilton werd als derde genoteerd en kreeg 7,5 punt. 

Het WK-verschil tussen Lewis en Max is daarmee geslonken tot slechts 3 punten. Als Max komend weekend tijdens de Dutch GP op Zandvoort in de top 5 eindigt en vóór Hamilton finisht, pakt hij in de Nederlandse duinen de leiding in het klassement terug van de Brit. Maar laten we niet te veel op die zaken vooruit lopen.

Regen, schade en spoedreparaties

De race in de Belgische Ardennen werd de kortste ooit in de geschiedenis van de Formule 1 en tevens pas de zesde keer dat er halve punten werden uitgedeeld voor een race die wel meer dan twee volle ronden duurde (achter de safety car), maar niet de 75 procent van de totale afstand haalde om tot volledige uitkering van WK-punten te komen. De aanhoudende regen maakte het zicht op de baan te slecht om zonder veiligheidsvoertuig op vol gas te kunnen verrijden.

Dat de baan verraderlijk was, leerde Sergio Perez al in de voorsorteerronde op weg naar het startgrid. De Mexicaanse Red Bull-rijder aquaplainde op lage snelheid van de baan en in de bandenstapel, waarmee zijn race al voorbij leek voordat het startlicht was gedoofd. Omdat de start echter steeds werd uitgesteld, kregen de manische monteurs van de Red Bull renstal het voor elkaar om het voertuig rijklaar te maken voor de herstart. Perez, die kwalificeerde op P7, mocht op plek 20 aansluiten en finishte daar dus ook.

George Russell naar Mercedes?

Het meest verrassend was de podiumfinish voor Williams-coureur George Russell. De Brit liet in een vlammende kwalificatie zelfs regerend wereldkampioen Hamilton achter zich en moest alleen Verstappen voor zich dulden op het startgrid. Vanwege de regen finishte hij dus ook op die plek, en daarmee was zijn eerste P2 en zijn eerste podium voor Williams een (ietwat vreemd) feit. Na afloop toonde het talent zich emotioneel, met een hint naar een transfer naar een ander team. Al langer gaan geruchten dat Russell het stoeltje van Valtteri Bottas wel eens zou kunnen overnemen in het verleng- en transferseizoen, dat inmiddels begonnen is.

De snelste raceronde ging overigens naar Haas-rijder Nikita Mazepin, maar omdat die buiten de top 10 is gefinisht, krijgt hij er geen half punt voor.

Teleurstelling voor de fans

Na afloop van de race konden de teams en rijders niet genoeg benadrukken hoezeer het hen spijt voor de fans dat er geen race gereden is. Hamilton en Bottas vonden dat het publiek, dat urenlang in de stromende regen geduldig bleef wachten op de start van een race die nooit begon, hun geld terug moest krijgen. Het feit dat er een officiële uitslag is, zal die deur wel dicht gegooid hebben voor mensen die een poging doen. 

Ferrari-rijder Carlos Sainz Jr. was eerlijker naar de achterban: 'Het zicht was nul en het was simpelweg te gevaarlijk', twitterde hij. 'Veiligheid moet altijd voorop staan'. Hij besluit met te zeggen dat hij zin heeft in Zandvoort. En daarin is hij vast niet de enige.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: