NieuwNieuws

Binnenland

Kabinet stopt coronasteun per 1 oktober

Staat draait geldinfuus dicht

Het demissionaire kabinet trekt per 1 oktober de stekker uit alle coronasteunmaatregelen. Die stap was in juni al aangekondigd en wordt vandaag bevestigd in een brief die door maar liefst zes demissionaire bewindslieden is ondertekend.

Het kabinet is van mening dat de coronamaatregelen door de stijgende vaccinatiegraad steeds verder kunnen worden afgeschaald en vindt dat het tijd is om ook bepaalde regelingen zoals de NOW (voor loonkosten), Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), de zelfstandingenregelingen Tozo en de TONK stop te gaan zetten.

Daarbij is een overweging dat de subsidiegelden, in lijn met bevindingen van het Centraal Plan Bureau, "een verstorende werking heeft op het huidige herstel van de economie". De economie kent volgens het demissionaire kabinet momenteel te weinig natuurlijk beweging, hetgeen gevolgen heeft voor de oprichting en beëindiging van bedrijven en de doorstroming van personeel.

Grote economische veerkracht

Desalniettemin ziet het kabinet dat de economie "grote veerkracht toont en dat de economische vooruitzichten gunstig zijn", waarbij de werkloosheid weinig zal stijgen: 3,4 procent in 2021 en 3,6 procent in 2022. 

In juli 2021 was het aantal faillissementen bovendien historisch laag: niet sinds eind 1990 gingen zo weinig bedrijven op de fles. Dat lijkt gunstig, maar het betekent dat de coronasteungelden ook hier mogelijk een ontregelende werking op het natuurlijke verloop van de economie hadden.

Aanpassen aan endemische fase

Ook het verloop van personeel is door het virus ontregeld. Waar bepaalde sectoren minder personeelsbehoefte hadden, nam die in andere delen van de economie juist toe. "De nadelen van het steunpakket worden dan ook steeds zichtbaarder hoe langer deze steun duurt", signaleert het demissionaire bewind. De economie moet bovendien kunnen wennen aan een leven na de pandemie:

"De afgelopen periode is het steunpakket onbedoeld steeds meer niet-corona gerelateerde risico’s en omzetfluctuaties gaan compenseren. De kans bestaat echter dat het coronavirus lang bij ons blijft. De economie zal zich daarom moeten aanpassen aan de structurele aanwezigheid van het coronavirus, oftewel de endemische fase."

De brief, die hier te vinden is, is ondertekend door Stef Blok (Minister van Economische Zaken en Klimaat), Wopke Hoekstra (Minister van Financiën), Wouter Koolmees (Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid), Mona Keijzer (Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat), Hans Vijlbrief (Staatssecretaris van Financiën, Fiscaliteit en Belastingdienst) en Dennis Wiersma (Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Verstappen pakt "motorstraf" en start achteraan in Sochi

Sport

Niks drie plekken gridstraf, gewoon helemaal achteraan!

Lees verder

Negen aanhoudingen: politie verijdelt aanslagplannen

Binnenland

IS-aanhangers in de lurf gepakt

Lees verder

Van Haga's motie van wantrouwen tegen Hugo valt verkeerd

Binnenland

Opvallend ophefje in de slotminuten van de APB

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Caroline van der Plas pest Baudet met zijn 'proza'

Lees verder

VIDEO - Pijnlijk blokje Toeslagen voor Rutte

Lees verder

Benendief gepakt met been aan hoofd geplakt

Lees verder

VIDEO - Wilders vindt woonvoorrang voor statushouders 'onrechtvaardig'

Lees verder

VIDEO - Rutte riskeert motie van afkeuring

Lees verder

Kourtney en Megan Fox uit de kleren voor nieuwe campagne

Lees verder

VIDEO - Tweede dag #APB21 begint met roep om verkiezingen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Naked Attraction-advertenties moeten van Londense bus

Lees verder

Luipaard bijt fotomodel in haar gezicht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: