NieuwNieuws

Glamorama

Deep Shit nieuwe absurdistische serie op BNNVARA

'Iedereen heeft wel eens zin om al zwaaiend met een pistool 'Nee!' te zeggen tegen de sleur'

Vanaf komende zondag zendt BNNVARA de nieuwe serie Deep Shit uit. In dit geesteskind van Jennifer Hoffman en Fockeline Ouwerkerk besluiten twee vrouwen het leven zoals het gelopen is niet meer te accepteren en trekken ze waar ze hun zin niet krijgen een wapen. Het zorgt ervoor dat ze steeds verder in de problemen raken én voor een uitermate absurdistische en grappige serie. 

Staredown bij de wijn

De eerste paar scènes van Deep Shit zijn voor de meeste mensen ongetwijfeld herkenbaar. Goed, misschien is de staredown bij de afgeprijsde wijnen niet iets dat we allemaal wel eens hebben meegemaakt. Maar de lange rij voor de kassa met de klant en cassière die er eindeloos over doen zijn ongetwijfeld voor niemand nieuw. Wat hoofdpersonages Veerle (Jennifer Hoffman) en Sara (Fockeline Ouwerkerk) doen, is iets dat we allemaal wel eens willen doen. Ze grijpen in, zorgen dat er snel wordt afgerekend en gaan er vervolgens met een volle winkelwagen vandoor. Om ergens in een speeltuintje om drie uur ‘s middags een fles wijn open te trekken.

Wat volgt is een reeks absurdistische gebeurtenissen waarin de twee vinexhuismoeders zichzelf steeds verder in de problemen werken. Ze bemachtigen een pistool en besluiten de sleur niet langer te accepteren en het leven naar hun hand te zetten. Door af en toe met het wapen te zwaaien. "Toen ik het script las moest ik zo hard lachen", vertelt Sieger Sloot, die de man en het niet-meer-zo-veilige thuisfront van Veerle speelt. Zoals Veerle hem in de serie beschrijft: "Die goed uitziende, succesvolle burgerman die in een true crime serie compleet onverwacht ineens zijn familie uitmoordt: dat is Bert."

Herkenbaarheid van de sleur

"Het speelt zo in op de herkenbaarheid van mensen met een gezin of werk dat niet altijd even leuk is. Je wil de werkelijkheid naar je hand zitten door met een pistool te zwaaien. Normaal gesproken doe je dat niet. In deze serie gebeurt dat wel en dat is echt heel grappig." Het is volgens Sloot het recept voor goede komedie: herkenbaarheid gecombineerd met absurdisme. "Ze hebben zin om nee te zeggen tegen het leven en dat doen ze. Vanaf dat moment komen ze alleen maar verder in de problemen. Ik ga niet zeggen of het ze lukt om uit de problemen te komen, maar moeilijk wordt het wel."

Deep Shit is wat Sloot betreft een serie die nieuw in zijn soort is op de Nederlandse tv. "We hebben in Nederland veel komedie voor het grote publiek. Met een grote grapdichtheid en veel woordgrappen. Wat mij betreft ook vaak makkelijke grappen. Dit is een heel ander soort humor. Absurder, weirder en droger. Wat Britser, heb ik het idee. Daar houd ik heel erg van."

Niks vergelijkbaars in Nederland

Een vergelijkbare serie van eigen bodem kan Sloot niet bedenken. "Het doet mij heel erg denken aan The Hangover. Als je daarvan houdt, dan ga je dit te gek vinden. Net als The Office. Dat is ook zo droog." Zoals The Office niet alleen voor kantoormensen is, is Deep Shit volgens hem ook zeker niet alleen voor huisvrouwen. "Ik dacht echt: wie wil er nou niet op een dag met een pistool zwaaien en roepen: ik accepteer dit niet meer, we doen het nu op mijn manier. Dat is denk ik voor veel mensen herkenbaar."

De serie is bedacht en ontwikkeld door Ouwerkerk en Hoffman. "Ze hebben gekeken naar wat hen tof lijkt om te spelen. Ze zijn daar ontzettend dichtbij gebleven, dat zie je niet vaak. Vaak is het een compromis waarin een productie voor het grote publiek moet zijn of omdat er toevallig nog ergens een tijdslot over is. Je moet concessies doen. Het is heel tof dat BNNVARA dit wel heeft aangedurfd, en dan ook nog eens met Jamille van Wijngaarden als regisseur. Het is daardoor echt heel eigen geworden." De chemie van Ouwerkerk en Hoffman die dichtbij hun eigen humor blijven, helpt daar ook bij. "En het zijn twee fantastische comédiennes."

Deep Shit kijk je vanaf 17 oktober elke zondag om 20:20 op NPO3. De laatste twee afleveringen worden op zondag 28 november achter elkaar uitgezonden.

Sport

Oud Go Ahead-speler Van Iperen in levensgevaar na horrorbotsing met keeper

Lees verder

Video - Johan Remkes hoopt dat kabinet gaat sleutelen aan stikstofplannen

Politiek

'Vertrouwenscrisis boeren/kabinet gaat verder dan stikstofdiscussie'

Lees verder

120 Nederlandse tandartsen getroffen door cyberaanval, komende dagen dicht

Tech & Crypto

Wellicht persoonsgegevens gelekt

Lees verder

Man gedood door slang na uitvaart van door slang gedode broer

Niet Doodchecken

Indiaas dorp getroffen door slangenvloek

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Boeren boos op woordvoerder Johan Remkes: Sfeer is helemaal niet goed

Lees verder

Hersendode Archie (12) mag van rechter niet naar hospice

Lees verder

FBI-agent stopte belastende informatie over Hunter Biden in doofpot

Lees verder

Eindhovenaar die vriendin vermoordde wil zelf levenslang

Lees verder

Vrouw ontdekt grote slang in zak popcorn

Lees verder

Man met scootmobiel steelt palmboom van 2 meter bij bouwmarkt

Lees verder

Franse wetenschapper fopt volgers, 'foto van zon' blijkt plakje worst

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Britse studenten: 'beeld met penis' past niet op campus waar vrouwen minderheid zijn

Lees verder

NS vergeet station Amsterdam-Zuid te openen, 'sleutel kwijt'

Lees verder

Man die likgebaar maakte naar vrouwelijke collega mag van rechter worden geschorst

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: