NieuwNieuws

Glamorama

Nieuwe serie BuZa geeft fictief inkijkje in Nederlandse politiek

'De hele dag een beetje op Twitter lezen dat je een lul bent'

De Nederlandse House of Cards wil regisseur en scenarioschrijver Frank Ketelaar zijn nieuwste werk zeker niet noemen. Maar geïnspireerd op de realiteit, dat is BuZa wel. Vanaf vanavond is de serie over het ministerie van Buitenlandse Zaken wekelijks te zien bij BNNVARA.

In de hoofdrol schittert Kees Prins, die de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken wordt. "In tegenstelling tot House of Cards gaat deze serie over mensen die het goede willen doen maar worden geconfronteerd met allerlei dilemma's", vertelt Ketelaar. Een jaar of zes geleden - "Nog tijdens het Rutte-Samsom kabinet" - begon hij met het idee. "Ik vind politiek heel interessant. Zoals de minister in de trailer ook zegt: 'Ik zit hier één dag en ik heb al bloed aan mijn handen.' Het zijn constant die dilemma’s."

'In de politiek doe je het nooit goed'

Prins speelt Maarten Meinema, die na het plotse overlijden van de minister van Buitenlandse Zaken de functie overneemt. Al tijdens zijn eerste dag wordt hij voor de meest onmogelijke keuzes gesteld. "Je bent in drama altijd op zoek naar dilemma’s voor je personages. In politiek moet je soms verschrikkelijke keuzes maken, je doet het nooit goed. Zeker op Buitenlandse Zaken, daar gaat het het vaak over leven of dood. Gijzelaars die vastzitten, enge dictators die op bezoek komen maar waarmee een relatie moet worden onderhouden."

Beslissingen die op BuZa worden genomen, kunnen enorme gevolgen hebben. "Kijk naar Afghanistan, recent nog. Je zult maar op die stoel zitten terwijl je het nooit goed doet. Je krijgt doodsbedreigingen en mag de hele dag op Twitter lezen dat je een lul bent."

Constante jet-lag

BuZa gaat niet in op de actualiteit, maar is wel losjes gebaseerd op de realiteit. "Onder andere Ben Bot, voormalig minister van Buitenlandse Zaken onder Balkenende heeft veel verteld over zijn werk", vertelt Ketelaar over het proces. "Over hoe je bijvoorbeeld in een constante staat van jet-lag verkeert, omdat je de hele tijd de wereld over reist." Ook Job Frieszo, oud parlementair verslaggever en voormalig woordvoerder voor Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken deed een boekje open. "En natuurlijk heb ik me ingelezen en volg ik het, ook uit interesse."

Wat zijn eigen blik betreft, heeft de serie ook iets veranderd. "Door me hierin te verdiepen heb ik meer respect gekregen voor de politiek", zegt Ketelaar. "Mensen die hun verantwoordelijkheid nemen, fouten maken. Dat moet je maar durven. Voor het geld en aanzien hoef je het niet te doen." Puur om de macht gaat het deze mensen waarschijnlijk niet, denkt Ketelaar. "Heeft Kaag er eigenlijk wel lol in wat ze doet met wat ze allemaal over zich heen krijgt? Ik weet het niet. Ik ben blij dat ik gewoon lol heb in mijn werk."

Inquisitie

Politiek begint vaak met idealisme, denkt de regisseur. "Als je gaat, ga je ervoor. Je wil iets goeds doen voor de wereld en dan komt de harde werkelijkheid." Dat het niet makkelijk wordt, dat weet je. "Maar door sociale media is er wel een soort inquisitie-mentaliteit. Een kleine misstap en iedereen duikt erop. Je wordt echt afgemaakt."

De vierdelige serie BuZa is vanaf vrijdag 19 november om 21:30 te zien bij BNNVARA.

Aribgate - Ultimatum voor Vera Bergkamp

Politiek

Oppositie: 'Vertrouwen in democratie in het geding'

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Glamorama

Lekker onder een dekentje achter de tv kijken

Lees verder

Video - Mark Rutte klaar met Thierry Baudet: 'Ik heb geen enkele behoefte aan contact'

Politiek

'Dat is zinloos'

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Inflatie eurozone naar elfde record op rij

Lees verder

Netflix neemt heel seizoen op maar annuleert serie al voor uitbrengen

Lees verder

Sporters blesseerden zich vorig jaar massaal

Lees verder

Kuipers en Van Gennip doen aangifte tegen Van Houwelingen (FvD) wegens tweet met nazivlag

Lees verder

Wopke Hoekstra: 'Illegale annexatie door Rusland volstrekt verwerpelijk'

Lees verder

Voormalig inbreker met adviesbureau tegen inbrekers vast wegens inbraak

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Limburgse scholieren bellen 112 en raken onwel vanwege deodorant in kantine

Lees verder

Terror-chihuahua poept vrouw de mond vol: 'Ik lag drie dagen in het ziekenhuis'

Lees verder

Dagelijks werd haar graf bevuild: Michael filmt hoe ex van moeder op haar graf pist

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: