NieuwNieuws

Algemeen

Fors meer meldingen van bedreiging politici in 2020

Groot deel van bedreigingen wordt gedaan door minderjarigen

In 2020 zijn bij het Team Bedreigde Politici van de politie-eenheid Den Haag zeshonderd meldingen gedaan van mogelijke bedreiging van politici. Het OM heeft de meldingen beoordeeld en in 274 gevallen geconcludeerd dat het om een strafbare bedreiging ging. Vervolgens heeft het Team Bedreigde Politici verder onderzoek gedaan naar deze strafbare bedreigingen. Het aantal meldingen en strafbare bedreigingen lag in 2020 hoger dan in 2019. In 2019 waren er 393 meldingen en 206 strafbare bedreigingen. Het is aannemelijk dat de hogere cijfers 'samenhangen met de toenemende polarisatie in de samenleving'. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag in een perscommuniqué.

Een aanzienlijk deel van de bedreigingen wordt gedaan door minderjarigen. Er zijn zeven zaken met minderjarigen via Bureau Halt afgedaan. Daarnaast zijn er 42 berispende gesprekken gevoerd. Dat gebeurt met minderjarige verdachten die niet eerder met de politie in aanraking zijn geweest. Een wijkagent van de politie gaat dan thuis, in bijzijn van de ouders, in gesprek met de jongere over de gevolgen van zijn handelen.

Verdachten vaker voor de rechter

Daarnaast zijn er in 2020 meer zaken door de rechter behandeld dan het jaar daarvoor (respectievelijk 43 versus 15). Dat is het gevolg van aangescherpt OM-beleid dat erop is gericht om bedreigers vaker dan voorheen te dagvaarden en op zitting te brengen. Daarbij legt de rechter ook geregeld celstraffen op.

Veel bedreigingen worden gedaan via social media, met name via Twitter en Instagram. Voor het achterhalen van de persoon achter een account is dikwijls onderzoek nodig. Dat onderzoek is vaak ingewikkeld en een zaak van lange adem. In 75 zaken is het onderzoek gestopt omdat naspeuring geen verdachte opleverde die kon worden aangehouden. 88 Zaken zijn nog in behandeling.

De overige zaken zijn onder meer door de rechter op een zitting afgedaan (43 zaken) of op een OM-hoorzitting, waarbij door het OM een strafbeschikking is opgelegd (vier zaken). Daarbij zijn taakstraffen opgelegd (tot zestig uur) en gevangenisstraffen (tot acht weken). Er zijn tien zaken geseponeerd. In vijf gevallen werden zaken overgedragen aan landen binnen de EU om daar door de instanties te worden afgedaan.

Politiek

Dagsluiting - Video: Joe Biden vergeet binnen 5 seconden dat hij iemand de hand schudt

Lees verder

Politiek

Nare Jongens Podcast met Bas Paternotte en Jan Dijkgraaf (76) - Huilie Huilie Special

Lees verder

Australië overweegt staatsbegrafenis voor Olivia Newton-John

Glamorama

De actrice overleed maandag op 73-jarige leeftijd

Lees verder

Meer NieuwNieuws

IND-baas: we gaan asielzoekers vaker 'voordeel van de twijfel' geven

Lees verder

Woning Trump doorzocht vanwege 'gestolen' geheime documenten

Lees verder

Dagsluiting - Donald Trump wilde generaals zoals Adolf Hitler die had

Lees verder

Actrice Olivia Newton-John (73) overleden

Lees verder

Crypto mixer Tornado Cash op zwarte lijst VS

Lees verder

Politie start onderzoek naar nazivlag Stroe - Recherche beschikt over camerabeelden

Lees verder

Nederlander (20) lazert lazarus in leeg Grieks zwembad

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Alwéér een skelet: gruwelijke geheimen stuwmeer komen boven water

Lees verder

Man gedood door slang na uitvaart van door slang gedode broer

Lees verder

Vrouw ontdekt grote slang in zak popcorn

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: